Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, 29 Eylül 2025 tarihinde meydana gelen çarpışmada hatalı Takata hava yastığı sistemi nedeniyle genç bir subayın yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Yarkıner, daha önce Takata krizi kapsamında trafik güvenliğine yönelik çözüm önerilerinin resmî kurumlarca uygulanmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bugün gelinen noktada kullanılmış araç ithalatında ciddi zafiyetler söz konusudur. Eski imal tarihli ve Takata etkili araçlara kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde ithal izni verilmektedir. Bu durum, riskli hava yastıklarına sahip araçların ülkeye girişine devam edildiği anlamına gelmektedir.”
Başkan Yarkıner, hükümetin konuya duyarsız kaldığını, Başbakan’ın gerekli sorumluluğu üstlenmediğini, Ulaştırma Bakanlığı’nın ise pasif bir tutum sergilediğini ifade etti. Bu nedenle Makina Mühendisleri Odası önderliğinde bağımsız bir kurul oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Yarkıner, acil ve gerekli önlemler olarak şunları sıraladı:
Yarkıner, “Makina Mühendisleri Odası önderliğinde kurulacak Araç Güvenliği ve Geri Çağırma İzleme Kurulu, ülkemizin trafik güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. Takata benzeri krizler bir daha yaşanmamalı, kamu sağlığı ve güvenliği mühendislik denetimi altında korunmalıdır” ifadelerini kullandı.