Gazze Şeridi’nde ilan edilen ateşkes anlaşmasına göre bölgeye haftalık 4 bin 400 tırın giriş yapması gerekirken, İsrail’in son bir haftada yalnızca 1287 tırın geçişine izin verdiği bildirildi.
Gazze’de Ekim 2025’te ateşkes ilan edilmiş olmasına rağmen İsrail; insani yardım, tıbbi malzeme ve sağlık ekipmanlarının girişine yönelik kısıtlamalarını büyük ölçüde sürdürüyor.
Gazze’deki Hükümetin Medya Ofisi tarafından yayımlanan raporda, 15-21 Mayıs tarihlerinde Gazze Şeridi’ne tırların ve yayaların girişine ilişkin detaylı bilgiler paylaşıldı.
Anlaşma uyarınca günde 600, haftada ise 4 bin 400 tırın Gazze Şeridi’ne girmesi gerekirken, bölgeye son bir haftada yalnızca 1287 tır ulaşabildi. Ateşkes yükümlülüklerini ihlal eden İsrail’in, girmesi gereken tırların sadece yüzde 30’unun geçişine izin verdiği belirtildi.
Söz konusu tırların 693’ünün insani yardım, 559’unun ticari ürün ve 35’inin akaryakıt taşıdığı ifade edilen raporda, İsrail’in uyguladığı bu kısıtlamaların Gazze Şeridi’ndeki insani krizi daha da derinleştirdiği vurgulandı.
Ateşkes anlaşması kapsamında Refah Sınır Kapısı’ndan günlük ortalama çift yönlü 1400 yolcu geçişine izin verilmesi gerektiği hatırlatılan raporda, son bir haftada ise yalnızca 403 yayanın geçişinin sağlandığı aktarıldı. Bu geçişlerin 249’unun giden, 154’ünün ise gelen yolculardan oluştuğu kaydedildi.
İsrail’in bu alandaki ihlallerini de sürdürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, geçiş hakkı tanınan kişilerin yalnızca yüzde 28’ine izin verildiği ifade edildi.
10 Ekim 2025’te yürürlüğe giren ateşkes anlaşması gereği İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nı çift yönlü geçişlere açması ve yardım tırlarının girişini serbest bırakması gerekiyordu. Ancak geçişleri kısıtlamaya devam eden İsrail yönetimi, bu yükümlülüğünü büyük oranda yerine getirmedi.
GÜNDEM
23 Mayıs 2026SPOR
23 Mayıs 2026
2
İstanbul barış müzakereleri… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu
2329 kez okundu
3
“TDT Yüksek Mahkemeler Konferansı” Antalya’da yapılıyor.. Konferansa ülkemizden Yüksek Mahkeme Başkanları ve beraberindeki heyetler katıldı
1982 kez okundu
4
Çocukların gözlerinde parlayan umut, yarınların en güçlü teminatıdır…Tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun…
1722 kez okundu