Avrupa genelinde mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle birçok ülkede “olağanüstü sıcak hava uyarısı” yapıldı. Kuzey Afrika’dan gelen sıcak hava kütlesinin Batı Avrupa üzerinde yüksek basınç altında sıkışmasıyla oluşan ve “ısı kubbesi” olarak adlandırılan hava olayı, sıcaklıkları rekor seviyelere taşıdı.
İngiltere meteoroloji kurumu Met Office, Londra’daki Kew Gardens’da sıcaklığın 34,8 dereceye ulaşmasıyla ülke tarihinde Mayıs ayında kaydedilen en yüksek sıcaklığın ölçüldüğünü bildirdi. Kurum, bu değerlerin yaz ortasında bile istisnai olduğunu vurguladı. İrlanda’nın Killarney ve Clonmel kentlerinde ise 28,8 derece ile Mayıs ayı sıcaklık rekoru kırıldı. İskoçya’nın Edinburgh kentinde ise sıcak hava nedeniyle yangın meydana geldi.
Almanya’da meteoroloji kurumu Deutscher Wetterdienst, sıcaklıkların 35 dereceye kadar çıkabileceğini duyurdu. Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlı Jülich kentinde yetkililer, artan su tüketimi nedeniyle halkı içme suyunu tasarruflu kullanmaya çağırdı. Çim sulama ve havuz doldurma gibi işlemlerden kaçınılması gerektiği belirtildi.
Fransa’da Meteo-France, Pazartesi gününün ölçümlerin başladığı tarihten bu yana Mayıs ayındaki en sıcak gün olduğunu açıkladı. Ülke genelinde sıcaklıkların 33 ila 36 derece arasında seyretmesi beklenirken, aşırı sıcaklar nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği, serinlemek için denize giren beş kişinin ise boğularak yaşamını yitirdiği bildirildi. Başbakan Sebastien Lecornu’nun sıcak hava hazırlıklarını görüşmek üzere bakanlarla bir araya geleceği açıklandı.
İtalya’nın Lazio bölgesinde, güneş altında uzun süreli çalışmayı sınırlayan yeni kurallar onaylandı. Tarım, inşaat ve lojistik sektörlerini kapsayan bu kısıtlamalar 15 Eylül’e kadar geçerli olacak. Geçen yıl 30 Mayıs’ta başlayan uygulama, bu yıl 25 Mayıs’a çekildi.
İspanya meteoroloji kurumu Aemet, ülke genelinde olağanüstü yüksek sıcaklıkların hafta boyunca devam edeceğini duyurdu. Özellikle güneybatı bölgelerinde sıcaklıkların 36-38 dereceye ulaşması ve “tropikal geceler” yaşanması bekleniyor.
Uzmanlar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin aşırı sıcaklıkları tetiklediğini ve Avrupa’nın küresel ortalamadan daha hızlı ısındığını belirtiyor. Bilim insanları, bu tür sıcak hava dalgalarının artık daha sık ve şiddetli yaşandığını, bunun bir “yeni normal” haline geldiğini vurguluyor.
GÜNDEM
27 Mayıs 2026SPOR
27 Mayıs 2026
2
İstanbul barış müzakereleri… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu
2329 kez okundu
3
“TDT Yüksek Mahkemeler Konferansı” Antalya’da yapılıyor.. Konferansa ülkemizden Yüksek Mahkeme Başkanları ve beraberindeki heyetler katıldı
1983 kez okundu
4
Çocukların gözlerinde parlayan umut, yarınların en güçlü teminatıdır…Tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun…
1724 kez okundu