Bilim insanları tarafından yürütülen yeni bir araştırmada, ileri evre pankreas kanseri tedavisinde kullanılan deneysel bir ilacın, standart kemoterapi yöntemlerine kıyasla hastaların yaşam süresini belirgin şekilde uzattığı tespit edildi.
Çeşitli üniversiteler ve kanser araştırma merkezlerinden uzmanların katıldığı çalışmada, henüz deneme aşamasında olan ilacın etkileri incelendi. Araştırma kapsamında, daha önce tedavi görmelerine rağmen hastalığı ilerlemeye devam eden yaklaşık 500 hasta üzerinde analiz yapıldı. Hastalar rastgele olarak deneysel ilaç grubu ve standart kemoterapi grubu olarak ikiye ayrıldı.
Yaşam süresini ikiye katladı
Araştırma sonuçlarına göre, deneysel ilacı kullanan hastaların ortalama yaşam süresi 13,2 ay olarak kaydedilirken, standart kemoterapi alan grupta bu süre 6,7 ayda kaldı. İlacın, hastaların hayatta kalma süresini neredeyse ikiye katladığı ve daha az yan etkiye neden olduğu gözlemlendi. Ayrıca hastalığın ilerlemediği süre, deneysel ilaç grubunda 7,2 ila 7,3 ay iken, kemoterapi grubunda 3,5 ila 3,6 ay olarak ölçüldü.
Uzmanlar, ilacın pankreas kanseri vakalarının yüzde 90’ından fazlasında tümör büyümesini destekleyen mutasyona uğramış proteini bloke ettiğini belirtti. Tedavinin bırakılmasına yol açan yan etkilerin de ilacı kullanan hastalarda daha az görüldüğü vurgulandı.
Araştırmanın sonuçları, New England Journal of Medicine dergisinde yayımlandı.
GÜNDEM
01 Haziran 2026SPOR
01 Haziran 2026
2
İstanbul barış müzakereleri… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu
2331 kez okundu
3
“TDT Yüksek Mahkemeler Konferansı” Antalya’da yapılıyor.. Konferansa ülkemizden Yüksek Mahkeme Başkanları ve beraberindeki heyetler katıldı
1989 kez okundu
4
Çocukların gözlerinde parlayan umut, yarınların en güçlü teminatıdır…Tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun…
1728 kez okundu