DOLAR 46,4486 0.18%
EURO 53,2449 -0.47%
ALTIN 6.314,24-0,48
BITCOIN 2918423-3.62042%
İstanbul
24°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER

Dışişleri Bakanlığı’ndan AP Türkiye Raporu’na sert tepki‘Mesnetsiz ithamları reddediyoruz’
  • Sözcü Kıbrıs
  • Genel
  • Dışişleri Bakanlığı’ndan AP Türkiye Raporu’na sert tepki‘Mesnetsiz ithamları reddediyoruz’

Dışişleri Bakanlığı’ndan AP Türkiye Raporu’na sert tepki‘Mesnetsiz ithamları reddediyoruz’

ABONE OL
18 Haziran 2026 16:40
Dışişleri Bakanlığı’ndan AP Türkiye Raporu’na sert tepki‘Mesnetsiz ithamları reddediyoruz’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun 2025 Yılı Türkiye Raporu’nda yer alan ifadelere tepki gösterdi. Bakanlık, raporda Anavatan Türkiye’ye yönelik mesnetsiz ithamların bulunduğunu, Kıbrıs Türk halkının egemen iradesinin ve adadaki gerçeklerin yok sayıldığını belirterek, bu değerlendirmelerin bütünüyle reddedildiğini açıkladı.

‘AB’nin taraflı yaklaşımı bir kez daha gözler önüne serildi’

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda kabul edilen raporun, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs meselesine yönelik taraflı ve gerçeklerden kopuk tutumunu bir kez daha ortaya koyduğu vurgulandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kendi kurumları ve demokratik yapısıyla egemen bir devlet olduğu hatırlatılan açıklamada, Kıbrıs Türk halkının kendi geleceğini tayin etme hakkının görmezden gelinemeyeceği ifade edildi.

‘Tüketilmiş müzakere modelleri sonuç vermez’

AP’nin federasyon temelli çözüm modelini tek seçenek olarak dayatmasının adadaki fiili gerçeklerle bağdaşmadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi

Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle tüketilmiş bir müzakere modelinin yeniden gündeme getirilmesi, anlaşma arayışlarına katkı sunmaktan uzaktır. Kalıcı ve adil bir anlaşma ancak Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesiyle mümkün olacaktır.

‘AB müdahalesi kabul edilemez’

Raporda Avrupa Komisyonu’na yeni bir Kıbrıs Özel Temsilcisi atanması yönünde yapılan çağrının yersiz olduğu belirtilen açıklamada, AB’nin yıllardır Kıbrıs Türk halkının haklarını göz ardı ettiği ve tarafsız bir aktör olma vasfını taşımadığı vurgulandı. AB’nin 2004 yılında verdiği izolasyonları kaldırma taahhüdünü yerine getirmediğine dikkat çekilen açıklamada, birliğin KKTC’nin uluslararası ilişkilerini engelleme girişimlerinin kabul edilemez olduğu kaydedildi.

Açıklamanın sonunda, KKTC’nin Anavatan Türkiye ile tam bir uyum ve dayanışma içinde halkının egemenliğini, güvenliğini ve refahını korumaya devam edeceği; egemen eşitliğinin tescil edilmesi yönündeki haklı mücadelesini kararlılıkla sürdüreceği belirtildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r