Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2026 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın ilk aşaması olan kara safhası, Girne 101 Evler bölgesinde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla icra edildi. Tatbikat öncesinde düzenlenen basın brifinginin ardından, senaryo gereği Beşparmak Dağları üzerinde temas kaybedilen bir yolcu uçağına yönelik arama kurtarma faaliyetleri başlatıldı.
Tatbikatı; Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 5’inci Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanı Koramiral Ahmet Kendir, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılıç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, bakanlar, askeri yetkililer, yabancı gözlemciler ve basın mensupları takip etti. Ayrıca Şehit Teğmen Caner Gönyeli’nin kızı Nil Gönyeli de tatbikatta hazır bulundu.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, tatbikatın amacının arama-kurtarma unsurlarının koordineli çalışmasını sağlamak, imkan ve kabiliyetleri denemek olduğunu vurguladı. Görgülü, “Arama-kurtarma doğrudan insan hayatının kurtarılmasıyla ilgilidir; zamana karşı ve ölümle yaşam arasında bir yarış halinde icra edilir” dedi. KKTC’nin, Anavatan Türkiye ile her koşulda arama kurtarma harekatı icra etmeye hazır olduğunu belirten Görgülü, tatbikata Türkiye ve KKTC’den çok sayıda kurum ve kuruluşun katıldığını ifade etti.
Tatbikat senaryosu kapsamında, İzmir-Ercan seferini yapan bir yolcu uçağının tehlike sinyali vermesi üzerine KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı harekete geçirildi. Türkiye’den gelen destek ekipleriyle birlikte helikopterler, İHA’lar ve özel kurtarma timleri olay bölgesine sevk edildi. Arama kurtarma köpekleri ve dronların da kullanıldığı operasyonda, kazazedeler bulundukları zorlu arazilerden başarıyla tahliye edildi. İtfaiye ekipleri uçaktaki yangına müdahale ederken, sağlık ekipleri yaralılara ilk müdahaleyi yaparak hastaneye sevklerini sağladı.
Kara safhasının tamamlanmasının ardından hava unsurları selamlama geçişi gerçekleştirdi ve Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’a arama-kurtarma ekipmanlarının yer aldığı sergi tanıtıldı.
Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2026 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın deniz safhası ise yarın Gazimağusa açıklarında, Türk Arama Kurtarma Bölgesi’nde gerçekleştirilecek.
GÜNDEM
23 Haziran 2026SPOR
23 Haziran 2026
1
Ziya Öztürkler, Türkiye’nin Dünya Kupası heyecanını Millet Bahçesi’nde vatandaşlarla paylaştı
2460 kez okundu
2
Meclis Başkanı Öztürkler’den Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü Mesajı“Bir Millet, Üç Devlet”
1411 kez okundu
3
“Yeni Düzenleme Gazeteciliği Hâlâ Suç Kapsamında Tanımlıyor”
1213 kez okundu
4
Yarın sabah birçok bölgede elektrik kesintisi yapılacak
1129 kez okundu
5
Başbakan Ünal Üstel, Ankara’da Cevdet Yılmaz ve Yaşar Güler ile Bir Araya Geldi
1082 kez okundu