DOLAR 46,4765 0.01%
EURO 52,9375 -0.4%
ALTIN 6.188,44-1,18
BITCOIN 2902475-3.36522%
İstanbul
25°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER

Kıbrıs’ta tek çözüm iki egemen eşit devlettir

Kıbrıs’ta tek çözüm iki egemen eşit devlettir

ABONE OL
23 Haziran 2026 16:05
Kıbrıs’ta tek çözüm iki egemen eşit devlettir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs meselesinde geleceğin Rum tarafıyla kurulacak bir ortaklıkta değil, iki egemen eşit devletin iyi komşuluk ilişkilerinde olduğunu vurgulayarak, “Kıbrıs sorununun yegâne ve gerçek çözümü budur” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Ertuğruloğlu, Türkiye’nin garantörlüğünün Kıbrıs Türk halkı için vazgeçilmez bir kırmızı çizgi olduğunu yineledi. Müzakere süreçleri için ortak bir zemin bulunmadığını belirten Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının kendi devletine, egemenliğine ve Anavatanına sahip çıkmaktan başka bir yolu olmadığını ifade etti.

“Gerçek dışı senaryolar ve algı operasyonları”

Kıbrıs konusunda yürütülen girişimleri “gerçek dışı senaryolar ve algı operasyonları” olarak nitelendiren Ertuğruloğlu, Rum tarafının asılsız senaryoları sürekli gündemde tutarak yeni bir algı oluşturmaya çalıştığını savundu. Ertuğruloğlu, bu tür yaklaşımlara iç kesimlerden destek verenleri de eleştirdi.

“Sadece ‘çözüm’ diyerek konu geçiştirilmemelidir”

Çözüm iradesinden bahsedilirken hangi sorunun çözümünün kastedildiğinin netleştirilmesi gerektiğini belirten Ertuğruloğlu, şu ifadeleri kullandı

“Bizim sorunumuzun çözümü mü, Rumun sorununun çözümü mü? Kilit nokta buradadır. Çünkü bizim sorunumuz Rumun çözümü, Rumun sorunu ise bizim çözümümüzdür. Sadece ‘çözüm’ diyerek konu geçiştirilmemelidir.”

Toprak tavizi karşılığında “kısmi tanınma” gibi iddiaların hayali olduğunu vurgulayan Bakan Ertuğruloğlu, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün yerine NATO garantisinin getirilmesi gibi hedeflerin kabul edilemez olduğunu belirtti. Ertuğruloğlu, “Anavatan Türkiye’nin garantörlüğü Kıbrıs Türk halkının vazgeçilmezidir ve kırmızı çizgisidir” dedi.

“Müzakere için ortak bir zemin yoktur”

2021 ve 2025 yıllarında gerçekleştirilen 5+1 formatındaki toplantıların, müzakere için ortak bir zemin olmadığını tescillediğini hatırlatan Ertuğruloğlu, sürecin yeniden gündeme getirilmesini eleştirdi. Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkına umut pazarlayanların, Rum tarafının statüko ve ambargolar konusundaki tutumunun değişip değişmediğini açıklaması gerektiğini kaydetti.

Açıklamasını, “Kıbrıs Türkü’nün kendi devletine, egemenliğine ve anavatanına sıkı sıkıya sahip çıkmasından başka izleyeceği ve yürüyeceği bir yol yoktur” sözleriyle tamamlayan Ertuğruloğlu, bu yolun dışında atılacak adımların halkı hayal kırıklığına sürükleyeceğini belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r