Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği tarafından atanan temsilcilerin Kıbrıs meselesine müdahil olmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bakanlık, AB’nin Rum Yönetimi’ni adanın tek hakimi olarak gören taraflı tutumunu eleştirerek, KKTC’nin egemen eşitliği tanınmadan müzakere sürecine dahil olunmayacağını yineledi.
Bakanlık, Avrupa Komisyonu tarafından Raffaele Fitto’nun “Kıbrıs Özel Temsilcisi” olarak görevlendirilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Söz konusu atamanın KKTC’nin rızası alınmadan ve Kıbrıs Türk halkının iradesi göz ardı edilerek, yalnızca Rum Yönetimi’nin tavsiyesiyle yapıldığına dikkat çekildi. Açıklamada, AB sözcülerinin bu atama üzerinden “güven tesisi” ve “kurumsal diyalog” iddialarının samimiyetten uzak olduğu ve AB’nin tarihsel siciliyle çeliştiği ifade edildi.
AB’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni hukuka aykırı şekilde üyeliğe kabul ederek taraflı bir tutum sergilediği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi
“Rum tezlerinin sözcülüğünü yapan bir yapının, adada güven tesis etmesi mümkün değildir. AB, Kıbrıs Türk halkına verdiği sözleri tutmayarak güvenilmez bir aktör olduğunu defalarca kanıtlamıştır. Halkımızın egemen iradesini hiçe sayan bir kurumun temsilcisinin, adadaki iki tarafla eşit bir diyalog yürütebileceğini iddia etmesi abestir.”
Bakanlık, Raffaele Fitto’nun veya AB tarafından atanan herhangi bir temsilcinin KKTC nezdinde hiçbir resmi sıfatı bulunmadığını belirterek, bu kişilerin adada faaliyette bulunmasının asla kabul edilemeyeceğini yineledi.
Açıklamanın sonunda, Kıbrıs meselesinde adil ve kalıcı bir çözümün ancak adadaki mevcut gerçeklerin kabul edilmesiyle mümkün olabileceği vurgulandı. Bakanlık, “Bu gerçek, adada yan yana yaşayan iki ayrı devletin varlığıdır. Kalıcı bir anlaşma, yalnızca tarafların egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi temelinde inşa edilebilir” değerlendirmesinde bulundu.
GÜNDEM
16 Temmuz 2026SPOR
16 Temmuz 2026
1
Ziya Öztürkler, Türkiye’nin Dünya Kupası heyecanını Millet Bahçesi’nde vatandaşlarla paylaştı
2484 kez okundu
2
“Anavatan’ın yükselişi bizim de yükselişimizdir”
1778 kez okundu
3
Meclis Başkanı Öztürkler’den Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü Mesajı“Bir Millet, Üç Devlet”
1425 kez okundu
4
Başbakan Üstel’den Rum tarafına doğal gaz çağrısıİş birliğine hazırız
1265 kez okundu
5
“Yeni Düzenleme Gazeteciliği Hâlâ Suç Kapsamında Tanımlıyor”
1231 kez okundu