Cumhuriyet Meclisi’nde Maraş konuşuldu

ABONE OL
Temmuz 19, 2019 02:34
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kapalı Maraş konusu bugün de Meclis’in gündemindeydi.

Muhalefet liderleri, Bakanlar Kurulu’nda konuyla ilgili alınan kararın detaylarının, kendilerine iletilmediğini belirterek, bu yönde eleştiriler yaptı.       Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da alınan kararın bir envanter çalışması yapılması yönünde olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve siyasi parti başkanları ile konunun görüşüleceğini belirtti.

Başbakan Ersin Tatar da envanter çalışmasının ardından Maraş’ı açmayı hedeflediklerini söyledi.

Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Cemal Özyiğit, 62’nci madde uyarınca yaptığı konuşmada Maraş’ın açılması konusunun Bakanlar Kurulu kararından öğrenilmesini eleştirerek, bu tür konuların zirve gerektirdiğini, bu tür toplantıların Cumhurbaşkanlığı’nda yapılarak, ele alınabileceğini söyledi.

Maraş konusunun uluslararası bir mesele olduğuna işaret eden Özyiğit, Maraş’ın güven arttırıcı önlemler kapsamında, BM gözetiminde yasal sahiplerine verilerek açılabileceğini aktardı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman da Maraş’ta envanter çalışması yönünde bir karar alındığının söylenmesine rağmen, Bakanlar Kurulu’nda alınan kararın detaylarının henüz kendilerine iletilmediğini kaydetti.

Şu anda muhalefet partileri olarak biz neyin hedeflendiğini biliyoruz, ne Cumhurbaşkanı ne de hükümetten yapılan açıklamalar birbirini tutuyor diyen Erhürman, BM’nin bir numaralı muhatabı Cumhurbaşkanı olmasına rağmen, konu hakkında bilgisi olmadığını kaydetti.

Söyledikleriniz tutarlı olması lazım, söylediklerinizi söylemeden önce de ciddi bir çalışma yapmanız lazım” diyen Erhürman, burada bir itibar sarsıntısı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da Bakanlar Kurulu’nda Kapalı Maraş’ta bir envanter çalışması yapılması yönünde net bir karar alındığını belirterek, “buna ilişkin de bir ilkenin altı çizildi. Eski sahiplerinin ve Vakıflar İdaresi’nin mülkiyete dair haklarına halel gelmeyecek şekilde bir adım atılacağından bahsedildi” dedi.

Bir takım adımlar atılmak hedefinde olduklarını, ancak ne yapılacağına envanter çalışmasında elde edilecek sonuçlardan sonra karar verileceğini belirten Özersay, neyin envanterinin çıkarılacağı ve takvimlendirme meselesinin alınan kararda bulunmadığını söyledi.

Perşembe günü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla görüşüleceğini, siyasi parti başkanlarıyla da hızlı şekilde takvimlendrime yapılacağını kaydeden Özeray, bu konuda bir dönem Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mehmet Ali Talat ve Derviş Eroğlu ile de görüşme tarihi belirlendiğini, şu anda 10 akademisyenin gönüllü olarak kendileri ile iletişime geçtiğini belirtti.

Başbakan Ersin Tatar da Kapalı Maraş’ın 50 yıldır orada durduğunu, Rum tarafının anlayışının “cepte keklik, bir anlaşma durumunda Maraş’ı alacağız” olduğunu, ancak Kıbrıs’ta bir anlaşma olmadığını, dolayısıyla da bu devrin kapandığını söyledi.

Kıbrıs’ta siyasetin, durumun değiştiğini, dolayısıyla proaktif siyaset yapılması gerektiğini belirten Tatar, Maraş’ın Kıbrıslı Türk yönetiminde açılması, eski sahiplerinin mallarına gelmesi veya tazminat almalarının önünün açılabilmesinin gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

Tatar, esas heyecan verenin envanter çalışmasının ardından yaşanabilecek gelişmeler yani Maraş’ın açılması olduğunu, ancak Bakanlar Kurulu’nda böyle bir kararın alınmadığını fakat hükümet ortağının da bundan çok farklı düşünmediğini, bu konunun takipçisi olacaklarını, bu açılımın ekonomiye büyük katkısı olacağını söyledi.

(BRT)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.