Demokratik Sol Parti (DSP), Avrupa Birliği (AB) ile kurulacak ilişkilerde Kıbrıs konusunun bir pazarlık ön şartı olamayacağını belirtti.
DSP’den yapılan yazılı açıklamada, emperyalizmin dört koldan saldırdığı Kıbrıs’ın yeni bir oldubitti ile karşı karşıya bulunduğu bildirildi.
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi bazı ülkelerin, Güney Kıbrıs’ta büyükelçilik açması kararı karşısında sessiz kalınamayacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere TDT, bir bütünlük içinde davranmalıdır.
AB ile kurulacak ilişkilerde Kıbrıs konusu bir pazarlık ön şartı olamaz. Türkiye, Avrupa ile Asya arasında önemli bir transit merkezidir. Kardeş ülkeler olarak kabul ettiğimiz dört devletin, sınırlı ekonomik çıkarları uğruna almış oldukları bu siyasi kararını Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milletini arkadan hançerlemek olarak değerlendiriyoruz. Türkiye ve TDT, yeni bir Annan Planı kumpasına gelmemelidir.
Herkes kabul etmelidir ki Kıbrıs’ta tek çözüm yolu iki devletli bir egemen eşitliğin ve eşit statünün tanınmasıdır. Aksi takdirde KKTC’nin Türkiye Cumhuriyeti ile bütünleşmesi kaçınılmaz olacaktır. Unutulmamalıdır ki, Türkiye bugün itibarıyla hala daha Kıbrıs adasının üç garantör devletinden biridir.”
1
TC Dışişleri Bakanı Fidan: “Semerkant Zirvemizde Teşkilatımıza gözlemci üye olarak kabul edilen KKTC, aile meclisimizin ayrılmaz bir parçasıdır”
2430 kez okundu
2
Yerlikaya: “Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci ülkeleri olarak suçla ve suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz”
2212 kez okundu
3
Varşova Büyükelçisi Rauf Alp Denktaş, Polonya-Türkiye arasında kökleri tarihe dayanan ilişkileri değerlendirdi
2057 kez okundu
4
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Muş:Sürekli şımartılan bir GKRY var. Hem TC’nin hem de Kıbrıs Türkü’nün Ada’daki varlığı, onların karşısında en büyük caydırıcı güç olarak yer alıyor
1547 kez okundu
5
TC Dışişleri Bakanlığı: “Türkiye, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırısının muhtemel sonuçlarından derin endişe duymaktadır”
1399 kez okundu