DOLAR 28,0497 0.37%
EURO 29,7072 0.15%
ALTIN 1.781,310,07
BITCOIN 8685742,83%
İstanbul
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Intel geliştirici inovasyonunu hızlandırıyor! İşte detaylar

Intel geliştirici inovasyonunu hızlandırıyor! İşte detaylar

ABONE OL
Eylül 29, 2022 20:32
Intel geliştirici inovasyonunu hızlandırıyor! İşte detaylar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Intel Innovation etkinliğinin 2. gününde Intel, açık bir ekosistemi teşvik etmeye yönelik çabalarının ve yatırımlarının silikondan sistemlere, uygulamalara ve yazılım yığınının tüm seviyelerinde topluluk inovasyonunu nasıl katalize ettiğini gösterdi. 

Marka, Intel Innovation etkinliği kapsamında aynı zamanda İstanbul’da da Intel EMEA IOT ve AI Satış Direktörü Ediz Altun’un katılımı ile bir basın buluşması gerçekleştirdi.

Yapay zekâ, güvenlik ve kuantum bilişim alanlarında geliştiricileri destekleyecek yeni araçların tanıtıldığı ve yeni Project Amber doğrulama hizmetinin ilk müşterilerinin açıklandığı Intel Innovation etkinliği ile ilgili olarak Ediz Altun;

“Dijitalleşme yolunda bugün ve gelecekte karşılaşılacak sorunlara karşı genişleyen bir platform, araç ve çözüm yelpazesi aracılığıyla Intel, geliştiricilerin daha üretken olmalarına ve olumlu sosyal fayda potansiyellerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı olmaya odaklanıyor.” dedi.




Dünyanın en hızlısı! Intel, 13. Nesil işlemci ailesini tanıttı

Geliştiricileri açıklık ile güçlendirmek

Lavender, iki günlük geliştirici odaklı etkinliğin ikincisi için yaptığı açılış konuşmasına, geliştiricilerin çözmeye çalıştıkları belirli bir sorun için en iyi mimariyi seçmelerine olanak tanıyan endüstriler arası, açık, standartlara dayalı bir programlama modeli olan oneAPI ile başlayarak, Intel’in açıklık, seçim ve güvene olan bağlılığını vurguladı.

OneAPI’nin benimsenmesi ve uygulanmasında kaydedilen ilerleme üzerine kurulan girişim, oneAPI’nin gelecekteki yönünü şekillendirmek ve geliştiricilerin, yazılım satıcılarının, ulusal laboratuvarların, araştırmacıların ve silikon satıcılarının değişen ihtiyaçlarını karşılamak için bir topluluk forumuna dönüşüyor.

Artık oneAPI geliştirme topluluğunun sorumluluğunu, açık standartlar geliştirme ve SYCL ve oneAPI araçlarının platformlar arası uygulamalarını sağlama konusunda uzmanlık ve deneyim sahibi bir Intel iştiraki olan Codeplay üstlenecek. 

Intel, bu oneAPI spesifikasyonlarını temel alan geliştirici araçları ve erişimi kolay araç setleri sunmaya devam edecek. Intel’in en yeni ve gelecek CPU, GPU ve FPGA mimarilerini destekleyecek ve açık kaynak SYCLomatic uyumluluk aracı gibi araçlar içerecek olan Intel oneAPI 2023 araç setleri Aralık ayında piyasaya sürülecek.

SYCLomatic, CUDA kaynak kodunun SYCL kaynak koduna dönüştürülmesine yardımcı olarak, geliştiricilere bilgi işlem mimarilerinde seçenek sunuyor.

Intel ayrıca, önemli uygulamalarda oneAPI desteğini genişletmek ve oneAPI eğitim müfredatı geliştirmesini yaygınlaştırmak amacıyla altı eğitim ve araştırma kurumunun daha oneAPI Mükemmeliyet Merkezi kurduğunu da açıkladı.

Yeni Mükemmeliyet Merkezleri arasında School of Software and Microelectronics of Peking University (Pekin Üniversitesi Yazılım ve Mikroelektronik Okulu), Birleşik Krallık’taki Science and Technology Facilities Council (Bilim ve Teknoloji Tesisleri Konseyi), Technion Israel Institute of Technology (Technion İsrail Teknoloji Enstitüsü), Lawrence Livermore National Laboratory (Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, LLNL) işbirliğinde University of Utah (Utah Üniversitesi), University of California San Diego ve Zuse Institute Berlin bulunuyor. 

Hızlı, verimli ve endüstriye özel bir şekilde yeni yapay zekâ çözümleri oluşturmak isteyen geliştiriciler için Intel, sağlık sektörüne yönelik üç yeni yapay zekâ referans kiti yayınladı: belge otomasyonu, hastalık tahmini ve tıbbi görüntüleme ile tanılama. Geliştiriciler Temmuz ayında yayınlanan dört kitin yanı sıra bunları da GitHub’da bulabilirler.

Lavender, “Hedefimiz, geliştiricilerin açık kaynak ekosistemi aracılığıyla ya da Intel tarafından sunulan ürünler olarak en iyi yazılım teknolojisini elde etmelerini kolaylaştırmak” dedi. Evans Data Corporation tarafından 2021 yılında gerçekleştirilen Küresel Geliştirme Anketine göre, geliştiricilerin yaklaşık %90’ı farkında olmasalar da Intel tarafından geliştirilen ya da optimize edilen yazılımları kullanıyor.

Pek çok örnek arasında Intel, on yılı aşkın bir süredir Linux çekirdeğine en çok katkıda bulunan şirketlerden biridir ve yakın zamanda oneDNN performans kütüphanesinin TensorFlow’a entegre edilmesine yardımcı olarak popüler yapay zekâ çerçevesini kullanan milyonlarca kişiye otomatik olarak 3 kata kadar performans artışı sağlamıştır.

Daha İyi Güvenliğin Mümkün Kıldığı Yeni Hizmetler: E-Reçeteler ve Uzaktan Bakım

Açık yazılım, donanım çözümleri ve iş ihtiyaçlarının kesişim noktasında yepyeni fırsatlar bulunuyor – yaygınlaştırma çalışmaları devam eden, Almanya’nın e-reçete projesinde olduğu gibi.  

IBM, e-reçete çözümünü geliştirdi ve mükemmel bir müşteri deneyimi sunarken, platform bütünlüğünü ve sıkı güvenlik ve gizlilik ihtiyacını korumaya yardımcı olmak için Intel Software Guard Extensions’ı (SGX) Gramine’e entegre etti. Intel, Almanya ulusal dijital sağlık kurumunun SGX güvenli enklavları tarafından sağlanan bütünlük ve gizliliği en az değişiklikle elde etmesini sağlayan açık kaynaklı Gramine projesine en çok katkıda bulunan kuruluştur.

Birkaç ay önce Intel Vision’da tanıtılan ve gizli bilgi işlemde doğrulama için bir hizmet olarak yazılım olan Project Amber sayesinde, daha fazla örnek üzerinde çalışılıyor. ABD’nin ileri gelen federal hükümet teknoloji yüklenicilerinden biri olan Leidos ise, Project Amber ile emektarların sağlık bilgilerini gelecekte mobil kliniklerde kullanılmak üzere korumak için bir kavram kanıtlama oluşturuyor

Sahnede Lavender’a eşlik eden Leidos Health Group Başkanı Liz Porter “Amber Projesi, Leidos’u karmaşık, pahalı doğrulama sistemleri kurma ve sürdürme ihtiyacından kurtararak akıllı otomasyon ve yapay zekâ/makine öğrenmesi odaklı analitik gibi temel farklılığımıza odaklanmamızı sağlıyor” diye belirtti.

Yapay Zekâ, Kuantum ve Nöromorfik Bilişimde Hızlanan İnovasyon ve Sıradakiler

Açık teknolojinin başka bir yararı da farklı uzmanlıklara sahip satıcıların ve müşterilerin sunduğu sayısız çözümlerde birleştirilebilmesidir. Red Hat Teknolojiden Sorumlu Başkanı Chris Wright video konferans yoluyla sahnedeki Lavender’a eşlik ederek, Red Hat’in OpenShift Data Science’ının “Intel’in yapay zekâ portföyüne entegre olduğunu ve böylece geliştiricilerin, Intel’in AI Analytics Kit ve OpenVINO araçlarını kullanarak modellerini eğitip dağıtabileceklerini” açıkladı.

Red Hat, Habana Gaudi eğitim hızlandırıcısını “hepsi yönetilen bir bulut hizmeti olarak uygun maliyetli, yüksek performanslı, derin öğrenme modeli eğitimi ve dağıtımı” sağlamak üzere hizmetinde kullanılabilir hale getirmek için çalışıyor. Wright ayrıca, “geliştiricilerin Red Hat OpenShift Data Science ve Intel’in entegre yapay zekâ ve uç portföyünü kullanarak modelleri kolayca öğrenmelerine, test etmelerine ve dağıtmalarına yardımcı olmayı” amaçlayan ortak bir Intel ve Red Hat Yapay Zekâ Geliştirici Programı‘nın başlatıldığını duyurdu.

Intel, gelecekte hızlandırma ihtiyaçlarını bir adım öteye taşımaya hazır olanlar için, geliştiricilerin kuantum algoritmalarını nasıl programlayacaklarını öğrenmelerine ve bu yeni teknolojiyi tam potansiyeline ulaştırmaya başlamalarına yardımcı olmak için tasarlanan Intel Quantum SDK‘yı duyurdu. Intel Quantum SDK’nın beta versiyonuna şu anda Intel Developer Cloud’dan ulaşmak mümkün. 

Lavender ayrıca Intel’in Mayıs ayında Intel Vision‘da özetlenen kuantum bilgisayarların yarattığı tehditleri ele almaya yönelik üç aşamalı yaklaşımının bir parçası olan kuantum sonrası kriptografiye yönelik ilerlemenin ayrıntılarını da açıkladı. Lavender, standardizasyona ve fırsatların ve risklerin aciliyetinin artırılmasına yönelik son gelişmelerin, “2030 yılına kadar Y2Q’ya hazır ya da kuantuma karşı dirençli olmaya hazırlanan sektörümüz için ileriye dönük önemli adımlar olduğunu” söyledi ve ekledi: “Pek çok kişi Y2Q’nun 2000 yılındaki ‘milenyum hatası’ndan daha büyük bir etkisi olacağına inanıyor.”

Intel’in nöromorfik teknolojiyi ticari gerçekliğe taşıma hedefinin bir parçası olarak Intel Labs, Loihi 2 araştırma yongasını temel alan istiflenebilir çok kartlı bir platform olan Kapoho Point, Lava açık yazılım geliştirme çerçevesindeki güncellemeler ve Intel Nöromorfik Araştırma Topluluğu’na (INRC) yeni üyelerin ve Intel’in sponsor olduğu sekiz üniversite projesinin eklenmesi dahil olmak üzere geliştiricilere yönelik yeni araçları açıkladı.

Intel ayrıca eğitim ve akademi ile ortaklıklar yoluyla da gelecekteki inovasyonları destekliyor. Şirket bugün, inovatif ve yıkıcı fikirleriyle yarı iletken ve bilgisayar endüstrisinde araştırma ya da eğitime önemli katkılarda bulunan kariyerinin başındaki öğretim üyelerini ödüllendiren Intel® Yükselen Yıldız Fakülte Ödülü programını duyurdu.

Bu yılın kazananları dünyanın dört bir yanındaki 15 farklı kuruma mensuplar ve yapay zekâdan kuantum malzemelerine kadar çeşitli araştırma alanlarının yanında, inovatif öğretim yöntemleri ve az temsil edilen azınlıkların ve kadınların bilgisayar bilimi ve mühendisliğine katılımında ilerleme gösterdikleri için seçildiler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.