İş sağlığı ve güvenliğinde yeni uygulama yürürlüğe girdi

ABONE OL
Haziran 9, 2019 22:09
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almayan iş yerlerine yönelik iş durdurma işlemlerinde mühür ve güvenlik şeridi uygulamasına geçtiği açıklandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Evrim Hınçal, iş kazalarının en aza indirilmesi ve özellikle iş kazalarının en sık yaşandığı inşaat sektöründe iş sağlığı ile güvenliği önlemlerinin alınması amacıyla, planlı teftişleri arttırdıklarını ve gelen ihbarları değerlendirdiklerini kaydetti.

Hınçal, yasa çalışmaları kapsamında ise ilgili tüzüklerin yeniden düzenlenmesi çalışmalarında sona gelindiğini ifade etti.

Hınçal, yeni uygulama ile iki ayrı form kullanılarak yapılan işten durdurma işleminin bir forma indirgenerek daha anlaşılır ve pratik hale getirildiğini belirtti.

Hınçal, Çalışma Dairesi tarafından iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli ve acil durumların olduğu tespit edilen iş yerlerine verilen “iş durdurma formunun değiştirilerek yeniden düzenlendiğini forma  “Duyurunun asıldığı yerden Çalışma Dairesi Müdürlüğü’nün bilgisi ve yazılı izni olmadan sökülmesi yasaktır” ibaresinin eklendiğini anlattı.

Hınçal,  tüzüklerin ilgili hükümlerini yerine getirmeyen, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan işyerlerinin faaliyeti, Çalışma Dairesi tarafından “iş durdurma mühürü ve formu” ile durdurulacaktır.  İş yerinde tespit edilen tehlikeli ve acil durumlarla ilgili olan eksiklikler ; uyarı formu ile işverene verilecektir” dedi.

Yükümlüklerini yerine getirmeyen iş yerlerinin,  iş yerinde insan hayatını riske atan tehlikeli durumun varlığını temsil eden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yazısının yer aldığı “mavi güvenlik şeridi” ile kapatılacağını vurgulayan Hınçal, inşaata verilen iş durdurma mührünün ve yazısının izinsiz olarak kaldırılması durumunda ise yasal işlem başlatılacağını açıkladı.

Hınçal, tehlikeli ve acil durumun ortadan kalkması durumunda, ilgili iş yerinin Çalışma Dairesi tarafından denetlenerek, yeniden faaliyete başlayacağını ve mührün kaldırılacağını ifade etti

(BRT)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.