DOLAR 40,4554 0.09%
EURO 47,6662 0.24%
ALTIN 4.413,58-0,99
BITCOIN 4788611-1.11325%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
Meteoroloji Mühendisleri Odası: “Gölgede 40 derece ölçülen sıcaklık havadaki nem oranı arttıkça daha yüksek hissedilir”
  • Sözcü Kıbrıs
  • Kıbrıs
  • Meteoroloji Mühendisleri Odası: “Gölgede 40 derece ölçülen sıcaklık havadaki nem oranı arttıkça daha yüksek hissedilir”

Meteoroloji Mühendisleri Odası: “Gölgede 40 derece ölçülen sıcaklık havadaki nem oranı arttıkça daha yüksek hissedilir”

ABONE OL
23 Temmuz 2025 13:04
Meteoroloji Mühendisleri Odası: “Gölgede 40 derece ölçülen sıcaklık havadaki nem oranı arttıkça daha yüksek hissedilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Altunç, gölgede 40 derece olarak ölçülen hava sıcaklığının havadaki nem oranı arttıkça daha yüksek hissedildiğine dikkat çekerek, bunun son derece tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulundu. Altunç, Meteoroloji Dairesi’nin hava sıcaklığı uyarılarına uymak gerektiğini de vurguladı.

Küresel ısınmaya işaret eden Altunç, özellikle yerel yönetimlerin yeşile daha çok önem vermeleri, küresel ısınmaya karşı tedbirlerde liderlik etmelerinin  önemli ve gerekli olduğunu kaydetti. Afet olmadan gerekenlerin yapılması hususunda somut adımlar beklediklerini ifade eden Altunç, ” Henüz baş edebileceğimiz günlük sorunlar, bu gidişle baş edilemeyecek duruma gelmeden gereği yapılmalıdır.” dedi.

Yazılı açıklamasında geçmişte esnafın öğle saatlerinde işyerlerini kapattığını, yolların tankerlerle sulandığını ve zorunlu olmadıkça öğle saatlerinde sokağa çıkılmamaya özen gösterildiğini hatırlatan Altunç, zamanla bu alışkanlıklarla birlikte konunun ciddiyetinin de unutulduğunu belirtti.

Altunç, “Ölçülen hava sıcaklığı ile nem oranına göre hissedilen hava sıcaklığı önemli farklılıklar göstermektedir. Örneğin; 40°C olarak ölçülen hava sıcaklığı yüzde 30’luk nem oranında 43°C,   yüzde 40’lık nem oranında 48°C,  yüzde 55’lik nem oranında 59°C,  yüzde 65’lik nem oranında 67°C, ve yüzde 85’lik nem oranında 88°C olarak hissedilirken, olanaksız dediğimiz cinsten yüzde 90 nem oranında 40°C olarak ölçtüğümüz hava sıcaklığı insanlar tarafından 95°C olarak hissedilir.  Meteoroloji Dairesi tarafından gölgede 40 derece santigrat olarak ölçülen hava sıcaklığı;   yüzde 90 nem oranında 95 derece santigrat olarak hissedilir.  Bu da sağlık açısından son derecede tehlikeli bir durum oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Zorunlu olmadıkça güneş altında kalmamaya ve sağlık kurallarına uymaya özen gösterilerek  bu dönem aşılabilecek”

“Zorunlu olmadıkça, güneş altında kalmamaya ve sağlık kurallarına uymaya özen gösterilmesi ile bu dönem aşılabilecektir.” diyen Altunç, Meteoroloji Dairesi tarafından 2024 yılının Haziran ayında 46,8 derecelik rekor sıcaklık ölçüldüğünü hatırlattı.

Altunç şöyle devam etti:

“Doğanın bir parçası olarak atmosferin bir özelliği de ısınan havanın nem tutabilme kapasitesinin de artmasıdır. Bu nedenle sıcaklık arttıkça nem azaldığından, bilinçsiz zararlara karşı doğa korunumunu yapacak, tahribat cezasız kalamayacaktır.  Bu nedenle özellikle yerel yönetimlerin yeşile daha çok önem vermeleri, küresel ısınmaya karşı tedbirlerde liderlik etmeleri önemli ve gerekli bir adım olarak nitelendirilecektir.”

 

Arıklı: Engelli dostu taksi, hem vatandaş hem turist için şartdik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Kibrit kabulde “Engelli Bireylerin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan “Engelli Bireylerin İstihdamı Önündeki Bariyerlerin Tespiti Araştırması 2024” kitapçığını Bakan Arıklı’ya sundu. Bakan Arıklı ise, engelli dostu taksilerin ülkede hizmet vermeye başlayacağını, hem ülkemizdeki engelli bireylerin ve öğrencilerin, hem de ülkemizi ziyarete gelen engelli turistler için bu hizmetin şart olduğunu söyledi. Arıklı, engelli bireylerin istihdamı ve istihdam alanlarına erişimi konusunda Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği ile iş birliğini sürdüreceklerini açıkladı. Engelli bireylerin bilişim ve yazılım alanına yoğun ilgi gösterdiğini belirten Arıklı, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun (BTHK) yakın zamanda engelli bireylere yönelik sertifikalı ve ücretsiz yazılım kursları başlatacağını duyurdu

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r