Naci Talat yarın anılacak

ABONE OL
Temmuz 21, 2019 02:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin eski genel sekreterlerinden Naci Talat ölümünün 28’inci yıldönümünde yarın saat 10.00’da Lefkoşa Kabristanlığı’ndaki anıt mezarı başında anılacak.

NACİ TALAT KİMDİR?

1945 yılında Büyükkonuk köyünde doğdu. Polis teşkilatından Talat Çavuş ve Halide Hanım’ın 6 çocuğundan birisi idi. Babasının mesleği gereği köy köy dolaşmak zorunda kalan Usar’ın hayatında Karpaz ve Mesarya köylerinin önemli bir yeri oldu. Lise hayatı boyunca edebiyata ilgi duydu, şiir yazdı. Liseden sonra 1962 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ne başladı. 1964 yılında Erenköy’de daha sonraları Erenköy Mücahitleri olarak anılacak gruba katıldı. İki yıl boyunca silahlı mücadeleyi sürdürdü. Erenköy’de iki yıllık sürecin ardından eğitimini tamamlamak üzere yeniden Ankara’ya döndü. 1968 yılında Kıbrıs Türk Ulusal Öğrenci Federasyonu’nun kurulmasına öncülük etti. Örgütün ilk başkanı seçildi.

1971 yılında üniversiteden mezun oldu. Öğrenimini tamamladıktan sonra avukatlık yapmaya başladı. Stajını dönemin Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Ahmet Mithat Berberoğlu’nun yanında yaptı. Bir süre sonra arkadaşlarıyla Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne katıldı. 29 Nisan 1972’de Parti’nin Genel Sekreterliği’ne getirilirdi. Hakkında açılan davalar sonucunda 6 ay hapis cezası aldı.

1973 yılında Londra’ya gitti. Orada Kıbrıslı Türklerin dayanışma hareketine destek verdi. 1975 yılında ülkesine döndü. 1975 yılında Kurucu Mecliste Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin temsilcisi olarak görevlendirildi. Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin anayasasının hazırlanmasına katkıda bulundu. 1976 yılında yapılan ilk seçimlerde Mağusa milletvekili seçildi. O dönem, Yenidüzen Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı. 1981 ve 1985 genel seçimlerinde tekrar milletvekili seçildi. 1988 yılında, Yenidüzen’de yayımlanan yazılar nedeniyle sürekli yargıda savunma yaptı, gazeteye haciz gelmesinin ardından matbaa direnişinde önemli rol oynadı.

1990 yılında muhalefetin CTP, TKP ve YDP’nin DMP çatısı altında birleşmesinde rol oynadı. Bu seçimde milletvekili seçilse de meclisi boykot etti ve meclise girmedi. Kısa bir süre sonra hastalandı ve tedavisi için Londra’ya gitti. Maksiller Sinüs Karsinomu adlı bir hastalık nedeniyle 26 Haziran 1991’de hayata veda etti.(BRT/MAIL)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.