Kerem Güler, pancarda münavebe kuralına yeterince uyulmadığını belirterek, ideal uygulamanın aynı tarlaya en az 4 yıl boyunca yeniden pancar ekilmemesi olduğunu ifade etti. Bu kurala uyulmamasının hastalık ve zararlıların artmasına yol açtığını dile getiren Güler, çiftçilerin mücadelede zaman zaman geç kalması nedeniyle verim ve kazanç kayıplarının yaşandığını da sözlerine ekledi.
“1 HEKTAR PANCAR YILLIK 6 KİŞİNİN OKSİJEN İHTİYACINI KARŞILIYOR”
Çiftçinin pancar üretiminden asla vazgeçmeyeceğini vurgulayan Güler, “1 dekar pancar yıllık 6 kişinin oksijen ihtiyacını karşılıyor. Fabrikamız fiyat açıklaması yaptı, revize ederek fiyat artışı yaptı. Mevcut fiyatın iyi olduğunu düşünüyorum ama tabii ki daha iyi olabilir. Gübreye, mazota, ilaca gelen zamlar ortada. Bunu karşılaması lazım. Yapılan sözleşmede gübre avansı olsun, nakdiye avansı olsun çiftçileri sürekli destekliyor. Sözleşmeli üretim kapsamında kolaylaştırıyor tabii ki üretimi” diye konuştu.
STRATEJİK VE KRİTİK BİR ÜRÜN
Avrupa Birliği ülkelerinde pancar üretimine büyük önem verildiğine dikkati çeken Kerem Güler, bu ülkelerin ihtiyaçlarının 2 katına yakın üretim yaparak ihtimal risklere karşı yedek stok oluşturduğunu vurguladı. Şeker pancarının stratejik bir ürün olduğunu dile getiren Güler, çiftçilerin zaman zaman zorlandığını ancak pancar tarımından vazgeçilmemesi gerektiğini kaydetti.
2
Daha iyi bir arkadaş olmanın 5 yolu: Bilimsel verilerle destekleniyor
2337 kez okundu
3
Uzmanı tekniği açıkladı: İnsanların gerçek duygularını nasıl anlarsınız?
1903 kez okundu
4
50 yıllık kolonyacı, 15 metrekarelik dükkanında mesleğini yaşatıyor
1393 kez okundu
5
Yapay zeka doğal beyne karşı mı?
1377 kez okundu