Teknolojide yeni devrim: Garanti koşulları değişiyor!

Teknolojide yeni devrim: Garanti koşulları değişiyor!

ABONE OL
Mart 27, 2023 19:05
Teknolojide yeni devrim: Garanti koşulları değişiyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği yakın zamanda milyonlarca insanın hayatını ve binlerce teknoloji şirketini etkileyecek bir karara imza atmaya hazırlanıyor. AB üyesi ülkelerde teknolojik ürünlerin garanti koşulları değişecek. Mevcutta 5 yıla kadar olan bileşen temin ve tamir süresi 10+ yıla çıkacak. İşte detaylar…

Teknolojik ürünlerin garanti koşulları değişiyor!

AB’de teknolojik ürünler için uygulanmak istenen yeni garanti koşulları, üreticilerin satın alınma tarihinden itibaren ürünleri 10 yıl boyunca tamir etmeleri şartını getiriyor. Bu ayrıca garanti süresi altındaki cihazların veya parçalarının değiştirilmesi yerine tamir edilmesi gerektiği anlamına geliyor. Dolayısıyla hatalı cihazların üreteceği atığı en düşük seviyeye indirecek.

Yeni uygulamanın ana odağı donanım/parça üreticilerinin garanti süresi dolmuş olsa bile müşteriler talep ettiği sürece 10 yıl içerisinde tamir hakkı sunmak zorunda kalması. Burada sadece ev aletlerinden değil, aynı zamanda telefonlar ve tabletler de dahil olmak üzere diğer tüketici elektroniği ve otomobil gibi diğer ürünlerden de bahsediyoruz.


Avrupa Birliği kendi çip yasasını düzenliyor!

Avrupa Birliği kendi çip yasasını düzenliyor!

Tıpkı ABD gibi şimdi de Avrupa Birliği, gelişen teknolojide rekabetçi bir konumda olabilmek için çip üretimi yasası geliştiriyor.

İlgili tasarı ayrıca ürünlerini tamir ettirmek isteyen tüketicilerin işini kolaylaştıracak bir “tamir buluşma platformu” çağrısında bulunuyor. Ancak, Right to Repair (yasanın adı) koalisyonu, yeni direktifin evrensel tamir hakkı talep etmesi gerektiğini söylediği için bu yeni teklifi eksik kalmış, kaçırılmış bir fırsat olarak görüyor.

Yeni tasarıyla ilgili en büyük endişe, tamir maliyeti hakkında hiçbir şey söylemiyor oluşu. Bu da yedek parça ve tamir maliyetlerinde fiyat spekülasyonu görebileceğimiz ve buna bağlı olarak bir ürünü tamir etmek yerine yenisini almanın daha ucuz olabileceği anlamına geliyor.

Bu senaryoda cihaz tamamen hurdaya ayrılacağı için tasarının bir anlamı kalmıyor. Fakat zaman içerisinde ilgili tasarı detaylandıkça bu tip konular şekillenecek ve bütün ülkelerin imza atmak isteyeceği bir teklif ortaya çıkacaktır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.