Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yapay zekanın denetim mekanizmalarının hızına yetişemeyeceği bir süratle geliştiğine dikkat çekerek, bu teknolojinin özellikle çocuklar üzerindeki risklerine karşı küresel çapta ortak kurallar belirlenmesi çağrısında bulundu.
İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen ‘Yapay Zeka Yönetişimi Üzerine İlk Küresel Diyalog’ toplantısının açılışında konuşan Guterres, yapay zekanın ekonomiden çalışma hayatına, seçimlerden güvenlik dengelerine kadar pek çok alanı dönüştürdüğünü belirtti. Guterres, teknolojinin kontrolsüz ilerleyişine ilişkin şu ifadeleri kullandı
“Yapay zeka güçlü olacaksa yönetilmeli. Yapay zekaya güvenilecekse onu geliştirenler hesap verebilir olmalı. Yapay zeka küresel olacaksa adil olmalı. Yapay zeka geleceğe hizmet edecekse geleceği tüketmemeli.”
“Çocuklar Kobay Değildir”
Yapay zeka sistemlerinin artık sadece talimat bekleyen araçlar olmaktan çıkıp, kendi kararlarını verebilen yapılara dönüştüğünü vurgulayan Guterres, özellikle çocukların güvenliğine odaklanan bir taahhüt başlattı. Guterres, “Hiçbir çocuk, denetimsiz yapay zeka için kobay olmamalı. BM, üye ülkeler ve diğer paydaşların çalışmalarıyla bugün bir Yapay Zeka Çocuk Güvenliği Taahhüdü çağrısında bulunuyorum” dedi.
Güç ve Eşitsizlik Vurgusu
Yapay zeka teknolojisindeki bilgi işlem gücü ve veri kapasitesinin az sayıda ülke ve şirketin elinde toplandığına işaret eden BM Genel Sekreteri, bu durumun küresel eşitsizliği derinleştirebileceği uyarısında bulundu. Guterres, “Dijital uçurumun yapay zeka uçurumuna dönüşmesine izin veremeyiz. Güç dengesizlikleri teknolojiye kodlandığında, eşitsizlik de kodun bir parçası haline gelir” şeklinde konuştu.
“Yönetim Teknolojiyi Yakalamalı”
Toplantının, yönetimin teknolojiye yetişmeye başladığı bir dönüm noktası olarak hatırlanmasını dileyen Guterres, 193 BM üyesi ülkenin bu süreci birlikte yönetmek için adım attığını belirtti. BM’nin öncülüğünde gerçekleşen bu diyalog süreci; akademi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek yapay zekanın daha güvenli, adil ve etik bir çerçevede geliştirilmesini hedefliyor.
GÜNDEM
06 Temmuz 2026SPOR
06 Temmuz 2026
2
İstanbul barış müzakereleri… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu
2355 kez okundu
3
“TDT Yüksek Mahkemeler Konferansı” Antalya’da yapılıyor.. Konferansa ülkemizden Yüksek Mahkeme Başkanları ve beraberindeki heyetler katıldı
2008 kez okundu
4
Çocukların gözlerinde parlayan umut, yarınların en güçlü teminatıdır…Tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun…
1755 kez okundu