DOLAR 47,4142 0.04%
EURO 54,8066 0.69%
ALTIN 6.272,231,20
BITCOIN 30691560.4%
İstanbul
28°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER

“Guterres’in Temasları Adadaki Siyasi Gerçekleri Bir Kez Daha Ortaya Koydu”
  • Sözcü Kıbrıs
  • Genel
  • “Guterres’in Temasları Adadaki Siyasi Gerçekleri Bir Kez Daha Ortaya Koydu”

“Guterres’in Temasları Adadaki Siyasi Gerçekleri Bir Kez Daha Ortaya Koydu”

ABONE OL
30 Temmuz 2026 15:20
“Guterres’in Temasları Adadaki Siyasi Gerçekleri Bir Kez Daha Ortaya Koydu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Çözümün Anahtarı Egemen Eşitliğin Kabulüdür”

Başbakan Ünal Üstel, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’taki temasları ve yapılan açıklamaların, Kıbrıs meselesinde yeni bir dönemin ancak adadaki mevcut siyasi gerçekler esas alınarak şekillenebileceğini bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre Başbakan Üstel, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in adada gerçekleştirdiği ziyaretin ardından sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“İki Ayrı Halk, İki Ayrı Demokrasi ve İki Ayrı Devlet Vardır”

Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı demokrasi ve iki ayrı devlet gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Üstel, yıllarca denenen ve defalarca başarısızlığa uğrayan federasyon temelli çözüm modellerinin yeniden gündeme getirilmesinin Kıbrıs Türk halkına hiçbir kazanç sağlamayacağını ifade etti.

Hükümetin duruşunun ilk günden itibaren net olduğunu kaydeden Üstel, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir uzlaşının ancak Kıbrıs Türk halkının özden gelen haklarının, egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesiyle mümkün olabileceğini, bu ilkeler sağlanmadan başlayacak hiçbir müzakere sürecinin başarı şansı bulunmadığını belirtti.

“Anavatan Türkiye ile Tam Bir Görüş Birliği İçindeyiz”

Rum tarafının Crans-Montana’da kaldığı yerden federasyon müzakerelerine dönme arayışında olmasının çözümsüzlüğün temel nedeninin değişmediğini açıkça gösterdiğini ifade eden Üstel, Kıbrıs Türk tarafının sonuç üretmeyecek ve zaman kaybına yol açacak hiçbir sürecin parçası olmayacağını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti ile tam bir görüş ve hedef birliği içinde olduklarını altını çizen Başbakan Üstel, değerlendirmesini şu sözlerle sürdürdü

blockquote>

“Anavatanımızın etkin ve fiilî garantörlüğü ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ada’daki varlığı, Kıbrıs Türk halkının güvenliği ve Doğu Akdeniz’deki barış ve istikrarın vazgeçilmez teminatıdır. Bu konular hiçbir şart altında müzakere konusu yapılamaz.”

blockquote>

“Yapıcı Adımlara Destek Vermeye Devam Edeceğiz”

Rum tarafının son dönemde sürdürdüğü silahlanma faaliyetleri, hukuki ve siyasi baskıları ile taşınmaz mallar üzerindeki girişimlerinin güven ortamına hizmet etmediğini belirten Üstel, öncelikle bu anlayışın değişmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının refahını artıracak, günlük yaşamını kolaylaştıracak ve iki taraf arasında karşılıklı yarara dayalı iş birliğini geliştirecek her türlü yapıcı adıma destek vermeye devam edeceklerini ifade eden Üstel, bu yaklaşımın devletten, egemen eşitlikten ve eşit uluslararası statüden taviz verileceği anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.