Taşkent şehitlerini anma töreninde konuşan Taşkent Şehit Aileleri Derneği Başkanı Erdinç Erdağlı, bugünün hem Taşkent şehitlerinin hayattan koparılışlarının hem de Kıbrıs Türkü’ne özgürlüğü getiren Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51’inci yıl dönümü olduğunu dile getirdi.
“İçimizde, bir taraftan özgürlüğe kavuşmanın sevinci, diğer taraftan da yakınlarımızı kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz.” diyen Erdağlı, o günleri yaşayanların hafızalarından asla silinmeyen acı hatıraların canlandığı 15 Ağustos 1974’ü yeniden yaşadıklarını kaydetti.
15 Ağustos 1974 günü Taşkent’te yaşananlara da değinen Erdağlı, “Esir alınan insanlarımızı, sabah saat 10.00 civarında 45 kişilik ilk grubu, öğleden sonra saat 14.00 sıralarında ise geriye kalan 38 kişilik ikinci grubu otobüslere bindirip, ailelerinin çaresiz bakışları arasında alıp götürdüler. Bu, onları son görüşümüz oldu.” dedi.
Sonrasında yaşananların götürülen ilk esir grubu içerisinde yer alan ve sağ kurtulan Suat Kafadar isimli köylüden öğrenildiğini belirten Erdağlı, katliamı soruşturmak ve olay yerine araştırma yapmak için giden BM yetkililerinin, Rum otoriterlerce bölgeye sokulmadıklarını söyledi.
Rum yönetiminin katliamlarla ilgili sorumluluk üstlenmediğini dile getiren Erdağlı, aradan geçen uzun bir karartma ve inkar döneminden sonra şehitlerin kalıntılarına yaklaşık 40 yıl sonra ulaşılabildiğini ancak iki şehidin kalıntılarına hala ulaşılamadığını ifade etti.
GÜNDEM
04 Temmuz 2026SPOR
04 Temmuz 2026
1
Tibuk: 65 örgüt afetlerde kaynakların doğru kullanımına odaklı projeler üretiyor
22495 kez okundu
2
Bekirpaşa Lisesi’ndeki grev 60 gün ertelendi
14358 kez okundu
3
TİDER BAŞKANI HANDE TİBUK: “ETİKETLERİ DOĞRU OKUMAK, RAMAZAN’IN BEREKETİNİ KORUMAKTIR”
13786 kez okundu
4
Arıklı: Sözkonusu vatansa, hele anavatansa gerisi teferruattır
7472 kez okundu
5
Gazimağusa-Lefkoşa anayolunda sis uyarısı
3438 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.