ABD’de gerçekleştirilen yeni bir kamuoyu araştırması, Amerikan halkının İsrail’e yönelik desteğinde belirgin bir düşüş yaşandığını ortaya koydu. Associated Press ile NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi ortaklığında düzenlenen ankette, ABD’lilerin İsrail-Filistin politikalarına bakışı mercek altına alındı.
11-17 Haziran tarihleri arasında 3 bin 40 yetişkinin katılımıyla yapılan araştırmada, katılımcılara İsrail’e verilen destek hakkındaki görüşleri soruldu.
Ankete katılan Amerikalıların yaklaşık üçte biri, İsrail’in Filistinlilere yönelik eylemlerini “soykırım” olarak nitelendirirken, bu oran Demokrat seçmenler arasında yüzde 50 seviyesine kadar yükseliyor. Katılımcıların yüzde 20’si “soykırım” iddialarını reddederken, yaklaşık yarısı ise bu konuda kesin bir fikir beyan etmek için yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtti.
Yahudi kökenli Amerikalıların yüzde 30’u İsrail’in soykırım suçu işlediği görüşünü paylaşırken, yüzde 49’u bu iddiaya katılmadığını beyan etti.
İsrail’in Ekim 2023’teki ilk askeri operasyonlarını haklı bulan Amerikalıların büyük çoğunluğunun, ülkenin mevcut saldırılarını artık “haksız” bulması dikkat çekti. Yahudi kökenli yetişkinlerin yaklaşık yüzde 75’i ilk dönemdeki askeri tepkiyi meşru görürken, bugün devam eden saldırıları haklı bulanların oranı yüzde 40’a geriledi.
Araştırma, ABD halkının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Washington’ın İsrail politikasına yönelik memnuniyetsizliğini de gözler önüne serdi. Demokrat seçmenlerin yüzde 58’i ABD yönetiminin İsrail’e “aşırı destek” verdiğini savunuyor. Bu oran, Ocak 2024’te yapılan ankette yüzde 45 seviyesindeydi. Yahudi Demokratların da yüzde 51’i Washington’ın İsrail politikasını fazla destekleyici buluyor. Ayrıca, Demokratların yüzde 62’si ABD’nin Filistinlilere yeterince destek vermediği görüşünde birleşiyor.
Cumhuriyetçi seçmenler arasında İsrail’e yönelik genel destek büyük oranda korunmaya devam ediyor. Cumhuriyetçilerin yalnızca yüzde 13’ü İsrail’in saldırılarını “soykırım” olarak tanımlarken, yüzde 60’ı ABD’nin mevcut destek düzeyini “en doğrusu” olarak görüyor. Ancak parti içinde yaş gruplarına göre ciddi bir görüş ayrılığı göze çarpıyor. 45 yaş altı Cumhuriyetçilerin yaklaşık yüzde 20’si İsrail’in soykırım yaptığını düşünürken, bu oran 45 yaş ve üstü grupta yüzde 10 civarında kalıyor. Cumhuriyetçiler arasında ABD’nin İsrail’e “yeterince destek vermediğini” savunanların oranı ise yüzde 39’dan yüzde 15’e gerilemiş durumda.
Anket sonuçları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD genelindeki popülaritesinin de ciddi şekilde düştüğünü gösteriyor. Katılımcıların sadece yüzde 20’si Netanyahu hakkında olumlu görüş belirtirken, yüzde 38’i olumsuz görüş bildirdi. Yüzde 41’lik bir kesim ise fikir belirtmemeyi tercih etti.
Netanyahu’nun popülaritesi ABD’deki Yahudi yetişkinler arasında da oldukça düşük seyrediyor; Yahudilerin yaklaşık yüzde 60’ı İsrail Başbakanı’na olumsuz bakarken, olumlu bakanların oranı yüzde 33’te kalıyor.
GÜNDEM
07 Temmuz 2026SPOR
07 Temmuz 2026
2
İstanbul barış müzakereleri… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu
2355 kez okundu
3
“TDT Yüksek Mahkemeler Konferansı” Antalya’da yapılıyor.. Konferansa ülkemizden Yüksek Mahkeme Başkanları ve beraberindeki heyetler katıldı
2009 kez okundu
4
Çocukların gözlerinde parlayan umut, yarınların en güçlü teminatıdır…Tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun…
1756 kez okundu