Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı temaslarını AA’ya değerlendirdi

ABONE OL
Ağustos 4, 2019 16:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Dışişleri bakanı Kudret Özersay, İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirdiği temaslar, Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler ve kapalı Maraş’a ilişkin, Anadolu Ajansına değerlendirmelerde bulundu.

KKTC hükümeti olarak Kıbrıs Türkünün sesini duyurma ve görünürlüğünü artırma hedefleri kapsamında Cenevre’ye gittiğini belirten Özersay, Cenevre’de, Birleşmiş Milletler’in  çok önemli kuruluşları olduğu için ziyaretin ayrıca önem taşıdığını vurguladı.

Cenevre’de farklı kurumlarla görüştüğünü ama Rum kesiminin engellemeleriyle karşılaştıklarını da belirten Özersay, “Biz Kıbrıs Türkünün taleplerini, endişelerini, düşüncesini, vizyonunu, perspektifini ve kendi kurumlarıyla bugüne kadar ne yaptığını ve bugünden sonra da ne yapmayı düşündüğünü anlatmak için buralara geliyoruz. Dolayısıyla biz orada varız, oradayız ve var olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Son aylarda gündemden düşmeyen Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yatakları konusunda Rum kesimi ile iş birliği yapmaya hazır oldukları mesajını veren Özersay, bölgede çatışma riskinin ortadan kaldırılması ve istikrarın sağlanması için KKTC olarak esneklik gösterdiklerini belirtti.

Kudret Özersay, bu konudaki iş birliğinin iki taraf arasında yapılmasının şart olmadığına, “ileri bir yetkilendirmeyle” lisans verdikleri ve verecekleri şirketler arasında da sorunun çözülebileceğine işaret etti.

Rumlara pek çok kez hidrokarbon yatakları konusunda iş birliği yapma çağrısında bulunduklarını anımsatan Özersay, “Ama belli bir noktaya geldikten sonra ‘gelin bunu birlikte yapalım. Eğer yapmazsanız biz de sizin yaptığınızı yapacağız’ dedik. Belki birileri bize o dönemde gülmüştü. Ama bu gayri adil durum, Türkiye’yi iki tane sondaj gemisi sahibi yaptı.” diye konuştu.

Türkiye’nin bölgede “dengeler değişmeden ve çok geç kalmadan” yaptığı hamlenin önemine işaret eden Özersay, “Şimdi fiilen sahadayız. Sahada olduğumuz için de yarın, öbür gün durulması gerekiyorsa, oturulup konuşulması gerekiyorsa, herkes duracak, herkes oturacak. İleriye gidilecekse herkes ileri gidecek. Anlaşılacaksa, herkes bu

Özersay, “Yavuz ve Fatih” sondaj gemilerinin bölge barışı ve istikrarı açısından bozulan dengeyi kurduğunu ve artık sahada olduklarını vurgulayarak, Kıbrıs Rum kesimini daha rasyonel ve pragmatik davranmaya ve birlikte iş birliği yapmaya davet etti.

1974’ten beri kapalı olan Maraş’ın açılmasıyla ilgili tartışmalara da açıklık getiren Özersay, “Yakın gelecekte Maraş’ın açılması olasılık dışı değildir.” dedi.

Özersay, KKTC hükümeti olarak Maraş’ta envanter çalışması yapılması yönünde karar aldıklarını anımsatarak, öncelikle bölgedeki mülklerin kime ait olduğu, bu mülklerin, otellerin, evlerin ve altyapının son durumunu tespit etmek istediklerini aktardı.

Kapalı Maraş konusunda hükümet ortaklarıyla görüş birliği içinde olduklarını belirten Özersay, hangi modelin kullanılacağının yapılacak envanter çalışmasının verilerine göre ortaya çıkacağını ifade etti.

Özersay, envanter çalışmasının önümüzdeki aylarda tamamlanacağını da aktardı.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.