İşte 21’inci Yüzyıl’ın KKTC limanı

ABONE OL
Eylül 28, 2016 08:49
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elektrik arızası nedeniyle dün akşam karanlığa bürünen Gazimağusa Limanı’nda ülkeden çıkış yapan yolcuların işlemleri, bagaj kontrolleri ve TIR’lardaki ihraç edilecek malların kontrolü mum ışığıyla ve el fenerleriyle yapıldı

Ahmet İLKTAÇ

Gazimağusa Limanı Yolcu Salonu’nda yaklaşık bir haftadan bu yana yaşanan elektrik arızası nedeniyle dün akşam Bozcaada Feribotuyla KKTC’den çıkış yapacak olan 200 yolcunun çıkış işlemleri, tırlarla Türkiye’ye gidecek olan ihracat malları ve yolcuların bagajları mum ışığında el yordamı ile kontrol edildi.

Limanın yolcu salonu elektriksizlik nedeniyle tamamen karanlığa bürünürken, yolcuların yanlarında getirdikleri bagajlarda kanunsuz herhangi bir madde veya aletin kontrolünü yapan X- Ray cihazı da çalıştırılamadı.

Gümrük memurları, muhaceret polisi ve güvenliği sağlayan polis ekipleri karanlık ortamda mum ışığında görevlerini yapmaya çalıştılar.

Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen) yetkilileri Gazimağusa Limanı Yolcu Salonu’nda ve rıhtımın bir bölümünde elektrik olmaması nedeniyle Gümrük Memurları, Muhaceret Polisi ve Güvenliği sağlayan polis ekiplerinin görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiremediklerine dikkat çekti. Arıza nedeniyle oluşan ortamın her türlü kaçakçılığa zemin hazırladığına vurgu yapan sendika yetkilileri, elektrik sorununa süratle çözüm bulunmaması halinde böylesi bir ortamda görev kabul etmeyeceklerini açıkladılar.

El yordamıyla kontrol

Gazetemiz KIBRIS’a konuşan Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Müezzin, yaklaşık bir haftadan bu yana Gazimağusa Limanı’nın Yolcu Salonu’nda ve rıhtımının bir bölümünde elektrik sorunu yaşandığını söyledi.

Limanın bu bölümlerinde üç faz olan elektriğin bir fazının arıza yapması nedeniyle elektrik sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden Müezzin, önceki akşam itibarıyla yolcu salonunda ve rıhtımın bir bölümünde elektrik sisteminin tamamen çöktüğünü dile getirdi.

Hüseyin Müezzin, bunun üzerine Gazimağusa Liman Başkanlığı ile birçok kez görüştüklerini ve elektriğin ne zaman geleceğini sorduklarını bildirdi.

Elektrik 3-4 gün sonra

Gazimağusa Liman Başkanlığı’ndan aldıkları bilgiye göre arızanın 3-4 gün daha süreceğini ve dışarıdan hizmet alınarak sorunun giderileceğini öğrendiklerini ifade eden Müezzin, tedbir alınmadığı için Gümrük Dairesi görevlilerinin, polis muhaceret görevlilerinin ve polis güvenlik ekiplerinin yolcu salonunda elektrik olmadan sadece mum ışığında görev yapmak zorunda kaldıklarından yakındı.

Hüseyin Müezzin, Bozcaada gemisiyle Türkiye’ye gidecek olan yaklaşık 200 yolcunun tamamen karanlıkta ve elektrik olmamasından dolayı X- Ray cihazı çalıştırılamadan el yordamı kontrol edilerek gemiye bindirildiklerini kaydetti.

Elektrik olmamasından dolayı yolcu salonunda bulunan Free Shop’ların çalıştırılmadığını ifade eden Müezzin, polis muhaceret görevlilerinin ve polis güvenlik ekiplerinin de karanlık ortamda sağlıklı şekilde görevlerini yapamadıklarını dile getirdi. Hüseyin Müezzin, Gazimağusa Limanı Yolcu Salonu’ndaki karanlık ortamın her türlü kaçakçılığa zemin hazırlandığına vurgu yaptı.

Hüseyin Müezzin, sendika olarak elektrik sorununa süratle çözüm bulunmaması halinde bu şartlarda görev kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Hüseyin Müezzin, Gazimağusa Limanı’nın alt yapısıyla ilgili yaşanan bu sorunların özelleştirmeye zemin hazırlamak için yaratılması halinde limanda örgütlü sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin özelleştirmeye kesinlikle müsaade etmeyeceğini herkesin bilmesini istedi.

Kontroller sağlıklı olmadı

Gazetemiz KIBRIS’a konuşan Kıdemli Gümrük Memuru ve Güç-Sen eski Başkanı Erol Emin de ülkenin ihracatının yüzde 90’nın yapıldığı ve haftada üç gün yolcu gemisinin geldiği Gazimağusa Limanı Yolcu Salonu’nda bu gece mum ışığında işlem yapmak zorunda kaldıklarından yakındı.

Araçların mal muayenelerini ve ihracat mallarının muayenesini mum ışığında kontrol ettiklerini belirten Emin, yapılan kontrollerin hiçbirinin karanlık nedeniyle sağlıklı olmadığını dile getirdi.

Limanda elektriğin olmadığı rıhtım bölümünde karanlık nedeniyle güvenlik zafiyetleri de yaşandığını belirten Erol Emin, rıhtımda hareket eden tırlar nedeniyle çalışanların ve yolcuların tehlikeler atlattıklarını kaydetti.

Erol Emin, Muhaceret Polisi’nin sadece bir bilgisayarını çalıştırmaya yarayan jeneratörden çıkan egzoz dumanın da yolcu salonun içerisine dolması nedeniyle solunum zorluğu çektiklerini ifade etti.

Emin, 150 aracın çıkış muayenesinin sadece bir mum ışığında yapılmasının sağlıklı sonuç vermediğine de dikkat çekti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.