Kabine bugün Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sunuluyor

ABONE OL
Haziran 21, 2019 03:39
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KKTC’nin 22’inci koalisyon hükümeti Ulusal Birlik Partisi ile Halkın Partisi’nden oluşacak. Her iki siyasi partinin ortaklaşa hazırladığı hükümet protokolü bugün imzalanacak.

Ulusal Birlik Partisi- Halkın Partisi’nin hazırladığı hükümet protokolü bugün imzalanacak. Hükümet Protokolünün imzalanmasının ardından oluşacak kabine de bugün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunulacak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan 14 Mayıs Salı günü hükümeti kurmakla görevlendirilen Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar koalisyon hükümet protokolünün hazır olduğunu açıkladı.

Ulusal Birlik Partisi Parti Meclisi dün akşam saat 20.30’da toplandı. Yaklaşık bir saat süren toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar, hızlı bir süreç yaşandığını ifade ederek, 4’lü kaolisyon hükümetinin istifa etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kendisine hükümeti kurma görevi verdiğini anımsattı.

Tatar, görevi devralmasının ardından önce Parti Meclisi’ni toplayarak hükümeti kurma yetkisini aldığını belirtti.

Oluşturulan heyetle geçen hafta Çarşamba gününden itibaren siyasi partilerle görüşmeler başlattıklarını ve Halkın Partisi ile de görüşme başlattıklarını anlatan Tatar, Halkın Partisi yetkilileri ile daha sonra da birkaç kez yeniden görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Halkın Partisi ile esas konular olan, Kıbrıs konusu, ekonomik konular ve diğer siyasi meselelerde bir uyum içerisinde olunabileceği noktasında bir anlayış oluştuğunu ifade eden Tatar, “bugün sabah da Halkın Partisi ile yeniden görüşülmesi ile bir hükümet protokolü gibi bir metin ortaya çıktı. Hazırlanan hükümet protokolü yarın sabah Meclis Mavi Salonu’nda imzalanacak ve bilahare de kabinenin onayını Cumhurbaşkanımıza sunulacak bir noktaya gelmiş olacağız” dedi.

KKTC’nin içerisinde bulunduğu koşullarda üç alternatif olduğunu, birincinin CTP ile hükümet kurmak diğerinin ise Halkın Partisi ile hükümet kurmak olduğunun sonucu alternatifi ise erken seçim olduğunu ifade eden Tatar, Halkın Partisi ile yeni hükümet oluşumuna karar alındığını ifade etti.

Tatar, Halkın Partisi ile kurulacak koalisyon hükümet protokolünü yarın (bugün) Cumhuriyet Meclisi Mavi Salonu’nda imzalayacaklarını ve oluşacak yeni kabineyi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunacaklarını açıkladı.

Hükümet krizi

CTP Genel Başkanı Başbakan Tufan Erhürman liderliğindeki dörtlü koalisyon hükümetinde Maliye Bakanlığı görevini yürüten DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, 8 Mayıs’ta bakanlık görevinden ayrıldığını açıklamıştı.

Denktaş’ın istifasının ardından HP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da partisinin hükümetten çekilme kararı aldığını bildirmişti.

Başbakan ve CTP Genel Başkanı Erhürman, gelişmeler üzerine yeni hükümetin kurulmasına ilişkin çalışmaların gecikmeden başlaması amacıyla hükümetin istifasını 9 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunmuştu.

4’lü koalisyon 16 Şubat’ta göreve başlamıştı

KKTC’de 7 Ocak 2018’de yapılan erken genel seçiminin ardından Tufan Erhürman’ın başbakanlığında 2 Şubat 2018’de kurulan CTP-HP-TDP ve DP’den oluşan koalisyon hükümeti, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda 16 Şubat’ta oy çokluğuyla güvenoyu almıştı.

KKTC’de 50 sandalyeden oluşan Cumhuriyet Meclisinde hükümetin kurulabilmesi için 26 milletvekilinin desteği gerekiyor. Cumhuriyet Meclisi’nde UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP ve DP 3’er, YDP ise 2 milletvekiliyle temsil ediliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.