DOLAR 45,5997 0.03%
EURO 53,0320 0.15%
ALTIN 6.627,320,90
BITCOIN 35320871.56835%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER

22. Kıbrıs Tiyatro Festivali 1 Haziran’da Başlıyor“İnsan Kalmakta Direnmek”

22. Kıbrıs Tiyatro Festivali 1 Haziran’da Başlıyor“İnsan Kalmakta Direnmek”

ABONE OL
20 Mayıs 2026 15:11
22. Kıbrıs Tiyatro Festivali 1 Haziran’da Başlıyor“İnsan Kalmakta Direnmek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Girne Belediyesi, Lefkoşa Türk Belediyesi ve Gazimağusa Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen 22. Kıbrıs Tiyatro Festivali, bu yıl “İnsan Kalmakta Direnmek” temasıyla 1-30 Haziran tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşuyor.

Festival kapsamında 11 farklı ekip, 3 ayrı şehirde toplam 18 temsil sunacak. Tüm oyunların saat 20.30’da başlayacağı festivalin biletleri 400 TL’den satışa sunuldu. Sanatseverler biletleri www.kibrisbiletcim.com adresi ile Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’ndan temin edebilecek.

Festivalin tanıtım kokteyli bugün Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Girne Belediyesi Başkanı Murat Şenkul, Gazimağusa Belediyesi Başkanı Süleyman Uluçay, festival organizasyon komitesi üyeleri, belediye temsilcileri, sanatçılar ve çok sayıda davetli katıldı.

Harmancı“Tiyatroya ve Sanata Sarılmak Zorundayız”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, festivalin duyurusunu yapmaktan gurur duyduklarını ifade etti. En zor dönemlerde dahi festivali gerçekleştirmeme seçeneğini akıllarından geçirmediklerini belirten Harmancı, 2022 yerel seçimlerinin ardından benzer vizyona sahip belediyelerle yeniden iş birliği yapma fırsatı yakaladıklarını dile getirdi. Kıbrıs’ın kültürel etkinlikler açısından bölünemeyecek kadar küçük olduğunu vurgulayan Harmancı, katkı koyan Girne ve Gazimağusa belediye başkanlarına teşekkür etti.

Harmancı, Lefkoşa’nın tiyatro kimliğinin oluşmasında büyük emeği geçen Yaşar Ersoy, Osman Alkaş, Erol Refikoğlu ve Işın Cem’e, ayrıca yerel yönetimlerde kültür sanata verdiği desteklerden dolayı Mustafa Akıncı’ya teşekkürlerini sundu. Hedeflerinin 24. festivali Lefkoşa’da yapılması planlanan yeni Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirmek olduğunu belirten Harmancı, dünyadaki gelişmeler karşısında “insan kalabilmek” adına sanata ve tiyatroya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Harmancı ayrıca, uluslararası ekiplerin ülkede sahne alabilmesi için salonların uluslararası standartlara ulaştırılması gerektiğini, teknik ve mali altyapı eksiklikleri nedeniyle ulaşım sorunları yaşandığını sözlerine ekledi.

Şenkul“Kültür Sanat Toplumsal Dönüşümde Önimli Rol Oynuyor”

Girne Belediyesi Başkanı Murat Şenkul, festivalde yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, Kıbrıs Tiyatro Festivali’nin kurumsallaşmasının ve toplumsal hafızada yer edinmesinin birlik beraberlik açısından önemine dikkat çekti. Girne’nin yapısal bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade eden Şenkul, ikinci dönemlerinde kültür ve sanat alanına daha fazla yoğunlaşacaklarını kaydetti. Kültür sanat etkinliklerinin toplumun gelişimindeki rolünü vurgulayan Şenkul, festivali desteklemeyi sürdüreceklerini, yeni kültür sanat merkezleri ve organizasyon alanlarıyla bu dönüşümü hızlandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Uluçay“Festivalin Yeniden Üç Belediye Ortaklığıyla Yapılması Sevindirici”

Gazimağusa Belediyesi Başkanı Süleyman Uluçay, festivalin uzun yıllar boyunca Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından tek başına omuzlandığını hatırlatarak, organizasyonun yeniden üç belediyenin iş birliğiyle hayata geçirilmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Bu ortaklığın sanatçıların eserlerini daha geniş kitlelere ulaştırmasına vesile olduğunu belirten Uluçay, halkların kalıcı olduğuna işaret etti. Mustafa Akıncı’nın yerel yönetimlerdeki kültür sanat vizyonunun unutulmaması gerektiğini kaydeden Uluçay, festival kapsamında yarısı Türk, yarısı Rum oyunculardan oluşan bir antik Yunan trajedisinin sahneleneceğini ve Yunan bir yönetmenin Türk amatör oyuncularla tiyatro çalışması gerçekleştireceğini söyledi.

Sanat Dünyasından Değerlendirmeler

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu kurucularından Yaşar Ersoy, tiyatronun insanı insana anlatan, düşündüren ve dönüştüren gücüne değindi. Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun burs ve kontenjanlarla eğitimli sanatçılar yetiştirdiğini belirten Ersoy, Devlet Tiyatroları Binası projesi ile Lefkoşa Belediyesi’nin yeni kültür sanat merkezi çalışmalarını takdir etti. Sanatçıların özerk yapılanmasına yönelik yasa çalışmalarının ve okullar arası tiyatro şenliği gibi projelerin siyasi nedenlerle rafa kaldırıldığını savunan Ersoy, tiyatronun en büyük gücünün seyirci desteği olduğunu kaydetti. Ersoy ayrıca, geçmişte Güney Kıbrıs’tan ekiplerin de festivale katıldığını anımsatarak, festival repertuvarının Kıbrıs’ın bütününü yansıtması gerektiğini ifade etti.

Girne Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Sosyal İşler Şube Amiri Serdar Tuksal ise sanat alanında çalışanların karşılaştığı zorluklara değinerek, gelecekte daha iyi koşulların yaratılmasını temenni etti. Yoğun bir festival programı hazırladıklarını belirten Tuksal, seyircinin göstereceği ilginin festivalin geleceği için kritik önem taşıdığını vurguladı.

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Nazım Ced de devlet, belediye ve amatör tiyatroların kısıtlı imkanlara rağmen sanat üretmeye devam ettiğini belirtti. Devlet Tiyatroları binasının birkaç ay içinde hizmete girecek olmasının sevindirici olduğunu ifade eden Ced, belediye başkanlarının kültür merkezleri konusundaki vizyonlarını takdir ederek, devletin sanata karşı daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.

22. Kıbrıs Tiyatro Festivali Programı

  • Büyük Romulus (İstanbul Devlet Tiyatrosu) 1 Haziran YDÜ AKKM, 3 Haziran Mağusa KÜKOM, 5 Haziran Girne Amfi Tiyatro
  • Bir Yaz Gecesi Rüyası (Manisa Şehir Tiyatrosu) 7 Haziran Mağusa KÜKOM, 9 Haziran Girne Amfi Tiyatro
  • Yanlışlık (Lefkoşa Belediye Tiyatrosu) 10 ve 11 Haziran LBT Sahnesi
  • Yolcu 13 Haziran Mağusa KÜKOM, 15 Haziran YDÜ AKKM
  • Hadi Öldürsene Canikom 17 Haziran Girne Amfi Tiyatro
  • Maskeliler (Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları) 18 ve 19 Haziran Rüstem Kitabevi
  • Baba 20 Haziran Mağusa KÜKOM, 22 Haziran YDÜ AKKM
  • Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım (İstanbul Şehir Tiyatroları) 24 Haziran YDÜ AKKM
  • Ahududu 26 Haziran Girne Amfi Tiyatro
  • Ada 28 Haziran Girne Oda Tiyatrosu
  • Huysuz (Antalya Şehir Tiyatrosu) 30 Haziran Girne Amfi Tiyatro

HaberDervişe Çobancık | FotoğrafErol Uysal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.