Medipol Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mesut Polat, 9’lu İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşılarının kansere karşı yüzde 90 koruma sağladığını belirtti.
Hastaneden yapılan açıklamaya göre, modern tıbbın en büyük başarılarından biri olan aşılar, bazı kanser türlerini tamamen önlenebilir hale getiriyor ve bunların başında rahim ağzı kanserine yol açan HPV geliyor.
Genellikle hiçbir belirti vermeden vücuda yerleşen virüs, erken önlem alınmadığında ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Medipol Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Polat, HPV’nin başta rahim ağzı kanseri olmak üzere, orofaringeal, penil ve anal kanserlerde de etkili olduğunu kaydetti.
Polat, HPV’nin kansere yol açan 15 tipi bulunduğuna dikkati çekerek, “Günümüzde kullanılan aşılar bu tiplerden 7’sine karşı koruma sağlıyor ve bu 7 tip, rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık yüzde 90’ından sorumlu. Çoğu zaman belirti göstermeyen HPV ancak düzenli taramalar yapılırsa tespit edilebiliyor.” ifadelerini kullandı.
– Rahim ağzı kanserine karşı tarama ve aşı kalkanı
Düzenli taramaların 21 yaşından itibaren başladığını anlatan Polat, bu taramaların 25 yaşına kadar 3 yılda bir “smear testi”, 29 yaşına kadar yine 3 yılda bir “smear” ile devam ettiğini, 29 yaşından sonra ise 5 yılda bir HPV testiyle “smear” yapılması gerektiğini aktardı.
Polat, HPV aşısının dünya genelinde 9’lu olarak bulunduğunu vurgulayarak, “9-14 yaş arasında olanlara 0-6 ay aralıklarla 2 doz, 15 yaş ve sonrasında ise 0-2-6 ay olacak şekilde 3 doz aşı uygulanıyor.” değerlendirmelerinde bulundu.
Rahim ağzıyla ilgili düzenli kontrollerin önemine işaret eden Polat, doktorun önerdiği aralıklarla smear ve HPV testi yaptırmanın büyük fayda sağladığını, aşı ve taramanın birlikte uygulandığında rahim ağzı kanserinden korunmada çok güçlü bir kalkan oluşturduğunu belirtti.
GÜNDEM
27 Nisan 2026SPOR
27 Nisan 2026
1
TC Dışişleri Bakanı Fidan: “Semerkant Zirvemizde Teşkilatımıza gözlemci üye olarak kabul edilen KKTC, aile meclisimizin ayrılmaz bir parçasıdır”
2550 kez okundu
2
Yerlikaya: “Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci ülkeleri olarak suçla ve suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz”
2326 kez okundu
3
Varşova Büyükelçisi Rauf Alp Denktaş, Polonya-Türkiye arasında kökleri tarihe dayanan ilişkileri değerlendirdi
2208 kez okundu
4
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Muş:Sürekli şımartılan bir GKRY var. Hem TC’nin hem de Kıbrıs Türkü’nün Ada’daki varlığı, onların karşısında en büyük caydırıcı güç olarak yer alıyor
1665 kez okundu
5
TC Dışişleri Bakanlığı: “Türkiye, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırısının muhtemel sonuçlarından derin endişe duymaktadır”
1554 kez okundu