DOLAR 47,96210,24%
EURO 56,0614-0,13%
ALTIN 7.107,392,12
BITCOIN 37068040.6%
İstanbul
29°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Başbakan Ünal Üstel’den Rum Yönetimi’nin Doğal Gaz Şikayetine Tepki“Kalkınmamızı Engelleyemezsiniz”
  • Sözcü Kıbrıs
  • Genel
  • Başbakan Ünal Üstel’den Rum Yönetimi’nin Doğal Gaz Şikayetine Tepki“Kalkınmamızı Engelleyemezsiniz”

Başbakan Ünal Üstel’den Rum Yönetimi’nin Doğal Gaz Şikayetine Tepki“Kalkınmamızı Engelleyemezsiniz”

ABONE OL
23 Ağustos 2026 19:25
Başbakan Ünal Üstel’den Rum Yönetimi’nin Doğal Gaz Şikayetine Tepki“Kalkınmamızı Engelleyemezsiniz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başbakan Ünal Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin , Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanan doğal gaz boru hattı mutabakatını Birleşmiş Milletler’e şikayet etmesine tepki gösterdi.

Yazılı bir açıklama yapan Başbakan Üstel, Rum yönetiminin bu girişimini, Kıbrıs Türk halkının kalkınmasına ve geleceğine yönelik tahammülsüzlüğün yeni bir göstergesi olarak nitelendirdi.

Üstel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi

“Kendileri yıllardır Kıbrıs Türk halkının iradesini yok sayarak, enerji dahil adanın genelini ve geleceğini ilgilendiren pek çok konuda tek yanlı anlaşmalar imzalarken, KKTC ile Anavatan Türkiye arasında atılan bir adıma itiraz etmeleri büyük bir çelişkidir.”

“Kendilerine hak gördüklerini Kıbrıs Türk halkına çok görüyorlar”

Rum tarafının Doğu Akdeniz’deki tek yanlı adımlarına dikkat çeken Üstel, şunları kaydetti

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz’de tek yanlı enerji anlaşmaları yaparken, ruhsatlar verirken ve Kıbrıs Türk halkının haklarını doğrudan ilgilendiren kararlar alırken bizden herhangi bir onay istememiştir. Şimdi ise ülkemizin enerji geleceğini ve arz güvenliğini güçlendirecek doğal gaz projesi için kendilerinden izin almamız gerektiğini ileri sürüyorlar. Böyle bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kendi geleceğiyle, kalkınmasıyla ve enerji güvenliğiyle ilgili kararları alma iradesine sahiptir. Anavatan Türkiye ile hangi alanlarda iş birliği yapacağımıza Güney Kıbrıs Rum Yönetimi karar veremez.”

“Asıl rahatsızlıkları Türkiye ile KKTC arasındaki güçlü bağlar”

Asıl rahatsızlığın Türkiye ile KKTC arasında pekişen ilişkiler olduğunu vurgulayan Başbakan Üstel, değerlendirmesini şöyle sürdürdü

“BM’ye gönderdikleri mektupta doğal gaz boru hattının Anavatan Türkiye ile KKTC arasında kalıcı ve stratejik bir bağlantı oluşturacağını kendileri söylüyor. Asıl rahatsızlıkları da budur. Anavatan Türkiye ile KKTC arasındaki bağların güçlenmesinden, ülkemizin enerji güvenliğinin artmasından ve Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdeniz’deki haklarına sahip çıkmasından rahatsız oluyorlar.”

“Yolumuza devam edeceğiz”

Rum yönetiminin engelleme çabalarının sonuç vermeyeceğini belirten Üstel, açıklamasını şu sözlerle tamamladı

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi artık şunu anlamalıdırKıbrıs Türk halkının kalkınmasını, Anavatan Türkiye ile bağlarımızın güçlenmesini ve enerji geleceğimiz için attığımız adımları engelleyemezsiniz. Kendilerine hak gördüklerini Kıbrıs Türk halkına çok göremezler. İstedikleri kadar şikayet etsinler. Biz Anavatan Türkiye ile birlikte halkımızın haklarını korumaya, ülkemizi güçlendirmeye ve geleceğimizi birlikte inşa etmeye devam edeceğiz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.