DOLAR 45,9741 0.01%
EURO 53,5843 0.4%
ALTIN 6.623,061,05
BITCOIN 2903928-4.05564%
İstanbul
24°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER

“Bu halkın ne istediğini en iyi kendi tarihi söyler”

“Bu halkın ne istediğini en iyi kendi tarihi söyler”

ABONE OL
4 Haziran 2026 15:57
“Bu halkın ne istediğini en iyi kendi tarihi söyler”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının ne istediğini en iyi şekilde yine kendi tarihinin ortaya koyduğunu belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan Ertuğruloğlu, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın kendisine cevap vermeyeceğini belirtmiş olmasına rağmen, dolaylı bir yöntemle yanıt verdiğini ifade etti.

Erhürman’ın “Bu halk ne istiyor?” sorusuna kendi siyasi penceresinden cevap aramaya çalıştığını kaydeden Ertuğruloğlu, “Unutulmamalıdır ki bu halkın ortak iradesini ve hassasiyetlerini tek taraflı biçimde tanımlamaya hiç kimsenin hakkı yoktur.” dedi.

Ertuğruloğlu, halkın önceliklerinin yalnızca ekonomik güçlenme ve dünyayla temas kurmaktan ibaret olmadığını vurgulayarak, “Evet, bu halk dünyayla temas kurmak, ekonomik olarak güçlenmek, çocuklarına daha iyi bir gelecek bırakmak istemektedir. Buna kimsenin itirazı yoktur. Ancak bu halkın öncelikleri bunlarla sınırlı değildir.” ifadelerini kullandı ve halkın her şeyden önce egemenliğini korumak istediğine dikkat çekti.

“Bu halk, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün sona ermesini istememektedir”

Ertuğruloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi

“Bu halk, özgürlüğünü ve güvenliğini tehlikeye atacak maceralara sürüklenmek istememektedir. Bu halk, Türk kimliğinden, milli aidiyetinden ve manevi değerlerinden vazgeçmek istememektedir. Bu halk, Anavatan Türkiye ile güçlü ve sarsılmaz ilişkilerini korumak istemektedir. Bu halk, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün sona ermesini istememektedir. Bu halk, hak sahibi olduğu evini, toprağını, mülkünü ve devletini kaybetmek istememektedir. Bu halk, federasyon adı altında Rum yönetimine eklemlenmeyi, Rum çoğunluğunun gölgesinde ikinci sınıf bir konuma düşmeyi kabul etmemektedir. Bu halk, 1963-1974 döneminde maruz kaldığı saldırıları, kuşatılmış yaşamı, göçe zorlanmayı, korkuyu ve güvensizliği yeniden yaşamak istememektedir. Sayın Erhürman’ın kendi siyasi hedeflerini ‘halkın ortak vizyonu’ gibi sunması doğru değildir. Halk adına konuşurken halkın tarihsel hafızasını, güvenlik kaygılarını ve milli hassasiyetlerini yok saymak da doğru değildir.”

Halkın geleceğine dair yapılacak değerlendirmelerin “romantik beklentilerle” değil, adadaki siyasi gerçekler ve yaşanmış tecrübeler ışığında yapılması gerektiğini belirten Ertuğruloğlu, “Rum tarafının onlarca yıldır ortaya koyduğu tutum ortadayken, halkı yeni hayallere yönlendirmek yerine gerçekleri açıkça konuşmak gerekir.” dedi.

“Kimsenin kendi siyasi tercihlerini bütün halkın ortak iradesi gibi göstermeye hakkı yoktur”

Ertuğruloğlu açıklamasını şu sözlerle tamamladı

“Kıbrıs Türk halkı elbette dünyayla buluşmak istemektedir. Ancak bunu egemenliğinden vazgeçerek değil, egemenliğini güçlendirerek yapmak istemektedir. Kıbrıs Türk halkı elbette refah istemektedir. Ancak bunu güvenliğini riske atarak değil, güvenliğini koruyarak sağlamak istemektedir. Kıbrıs Türk halkı elbette uluslararası alanda hak ettiği yeri almak istemektedir. Ancak bunu devletinden, kimliğinden ve Türkiye ile olan kader birliğinden vazgeçerek değil, bunlara sahip çıkarak gerçekleştirmek istemektedir. Kimsenin kendi siyasi tercihlerini bütün halkın ortak iradesi gibi göstermeye hakkı yoktur. Bu halkın ne istediğini anlamak isteyenler, önce bu halkın tarihine, mücadelesine, fedakârlıklarına ve varoluş nedenlerine bakmalıdır. Bu halk bir sabah G.K.R.Y’de kurulmaya başlanan Haçlı ordusuyla süpürülmek istememektedir. En önemlisi bu halk bir daha kandırılmak istememektedir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.