Gazimağusa Suriçi’nde “Mağusa Kent Müzesi” kurulması için protokol imzalandı

Gazimağusa Suriçi’nde “Mağusa Kent Müzesi” kurulması için protokol imzalandı

ABONE OL
Aralık 13, 2023 16:54
Gazimağusa Suriçi’nde “Mağusa Kent Müzesi” kurulması için protokol imzalandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gazimağusa Belediyesi ile Mağusa Kent Müzesi Derneği arasından Gazimağusa Suriçi’ne kent müzesi kurulması amacıyla bugün belediyede bir protokol imzalandı.

Gazimağusa Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre protokole, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ve Mağusa Kent Müzesi Derneği Başkanı Uğur Ulaş Dağlı imza koyarken, dernek yönetim kurulu üyeleri de törende hazır bulundu. Protokolde, Gazimağusa Belediyesi’nin kullanımına verilen Akkule Kapısı yanındaki 4 ve 6 numaralı mazgalların kent müzesi yapılması için belediye ile derneğin iş birliği yapması, bu amaçla bir komite oluşturulması yer alıyor. Mağusa Kent Müzesi’nin Mağusa’nın tarihini hem halka hem turistlere aktaracak, kentin tarihsel kültürel belleği olacak modern çağdaş kent müzesi olması amaçlanıyor.

Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay protokol imza töreninde yaptığı konuşmasında, Mağusa Kent Müzesi Derneği’nin gönüllü üyesi olduğunu, kamusal alanların kullanımıyla ilgili onaylamadıkları örnekler olduğunu ifade etti.

Uluçay hem kamusal alanları genişletmeye hem korumaya çalıştığını, kamusal amaçlı olarak deneğe verilen yerlerin başka amaç için kullanılmaması gerektiğini, Mağusa Kent Müzesi’nin uzun vadeli olarak düşünülerek mekanın korunmasının önemli olduğunu belirtti.

Başkan Uluçay, 11-12 Aralık tarihlerinde Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ettiğini, Mersin’in Gazimağusa ile pek çok konuda partner olabilecek durumda olduğunu, Mersin Belediyesi’nin eski belediye binasını kent müzesi yapma kararı aldığını da kaydetti, bu konuda iş birliği yapılmasının konuşulduğunu aktardı. Mazgalların müzeye dönüşmesi için belediyenin üzerine düşen görevi yapacağını da kaydeden Uluçay, kent müzesinin şehrin çok eskiye dayanan geçmişinin sergileneceği bir müze olacağını söyledi. Başkan Uluçay, iş yapar gibi gözükmek değil iş yapmak istediklerini henüz 1 yılı doldurmadan bütün sıkıntılara rağmen iş yaptıklarını en çok surlar içinde gösterdiklerini söyledi.

Mağusa Kent Müzesi Derneği Başkanı Uğur Ulaş Dağlı ise kent merkezinin kültürel mirasın toplanacağı kentin hafızası olacağını ve gelecek nesillere aktarılacağını belirtti. Dağlı, müzenin hem halka hem turistlere hitap edeceğini ve tüm kentlere örnek olacak çağdaş, modern bir müze olacağını kaydetti.

Mağusa Kent Müzesi’nin sadece bir müze değil kentin soyut ve somut kültür mirasının araştırılacağı, toplanacağı, arşivleneceği ve sergileneceği bir bellek merkezi olacağını vurgulayan Dağlı, Kent Müzesi’nin esas vizyonu da müze aracılığı ile kentin tarihini yeniden hatırlayarak ve tanıyarak kentle yok olmaya başlayan aidiyetin yeniden kurulmasını sağlamak olduğunu belirtti.




Source link

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.