Eski Eserler ve Müzeler Dairesi öncülüğünde restorasyon çalışmaları tamamlanan, Gazimağusa’nın tarihi simgelerinden Porta Del Mare düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nin finansal desteğiyle gerçekleştirilen restorasyon projesiyle, kapının tarihi dokusu korunarak Gazimağusa’nın kültürel mirasına kazandırılması sağlandı.
Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen açılış töreninde, “Yaşadığım Şehrin Kültürel Mirası” temalı ilkokullar arası pano hazırlama yarışmasının ödülleri de sahiplerini buldu. Dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.
Gazimağusa’nın geçmişi ile bugünü arasında köprü vazifesi gören en önemli tarihi yapılardan biri olan Porta Del Mare’nin yeniden hayat bulması, bölgenin kültürel ve turistik değerini artıracak önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.
Açılış töreninde yetkililer tarafından konuşmalar da gerçekleştirildi.
Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba, tarihin izlerini taşıyan bu önemli kültür mirasının yeniden hayat bulmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Gazimağusa’nın stratejik konumuyla önemli bir liman kenti olduğunu vurgulayan Ziba, restore edilen kapının şehre büyük katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Gazimağusa’nın sürekli gelişen ve ilerleyen, üreten insanların yaşadığı bir şehir olduğunu belirtti. Günde 2 binin üzerinde turisti ağırladıklarını ifade eden Uluçay, kentin 2023 yılından bu yana “Meleklerin Şehri” olarak anıldığını hatırlatarak birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Uluçay, açılışı yapılan tarihi kapının turizme kazandırılmasının önemine dikkat çekti.
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise konuşmasında, Deniz Kapısı’nın yeniden hayata kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Bakanlık olarak kenti güzelleştirmek ve geliştirmek adına projelerini sürdürdüklerini belirten Ataoğlu, yat limanı projesine de değinerek, bayram sonrasında bu alandaki çalışmalara hız verileceğini kaydetti.
GÜNDEM
07 Temmuz 2026SPOR
07 Temmuz 2026
1
Ziya Öztürkler, Türkiye’nin Dünya Kupası heyecanını Millet Bahçesi’nde vatandaşlarla paylaştı
2476 kez okundu
2
Meclis Başkanı Öztürkler’den Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü Mesajı“Bir Millet, Üç Devlet”
1419 kez okundu
3
“Yeni Düzenleme Gazeteciliği Hâlâ Suç Kapsamında Tanımlıyor”
1224 kez okundu
4
Yarın sabah birçok bölgede elektrik kesintisi yapılacak
1145 kez okundu
5
Başbakan Ünal Üstel, Ankara’da Cevdet Yılmaz ve Yaşar Güler ile Bir Araya Geldi
1092 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.