Lefkoşa, 28 Ağustos 2026 – Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Tarım Dairesi’nin gerçekleştirdiği haftalık gıda denetimlerinde, ithal ürünlerin tamamı temiz çıkarken, yerli ürünlerin bazılarında tavsiye dışı ve limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.
Tarım Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, 21-27 Ağustos tarihleri arasında ithal ve yerli üretilen tarımsal ürünlerden alınan numuneler, Devlet Laboratuvarı’nda Avrupa Birliği’nde geçerli maksimum kalıntı limitleri dikkate alınarak analiz edildi.
Yapılan denetimler sonucunda, ithal ürün gruopunda analizi gerçekleştirilen 42 numunenin tamamının temiz olduğu belirlendi.
Yerli ürünlerde ise analizi yapılan 13 numunenin 10’u temiz çıkarken, 2 numunede tavsiye dışı, 1 numunede ise limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.
Elde edilen bulgular çerçevesinde, Bostancı’da üretim yapan Hilat Aydınç’a ait bardak domates ve yuvarlak domateste tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edildiği için bu ürünlerin imha edilmesine karar verildi.
Öte yandan, Yeşilyurt’ta üretim yapan Hasan Alyakut’a ait çarli biberde limit üstü bitki koruma ürünü saptanması sebebiyle, söz konusu ürünün hasadı yapılacak bir sonraki laboratuvar analizine kadar askıya alındı ve durduruldu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.