Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, yaklaşık 2,5 milyon adayın katılımıyla gerçekleştirilen 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının açıklandığını duyurdu. Adaylar sınav sonuçlarını ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden öğrenebilecek.
Sınav sonuçlarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan ÖSYM Başkanı Ersoy, tercih işlemlerinin ise 29 Temmuz ile 10 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirileceğini bildirdi.
“Yaklaşık 2,5 milyon adayın başvurduğu YKS sonuçlarını ilan ettik, hayırlı olsun. Sınav sonuçlarını kurumsal web sayfamız ‘https//ykssonuc.osym.gov.tr/’ linki üzerinden öğrenebilirsiniz. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih sürecimiz başlayacak. 2026-YKS tercih işlemleri, 29 Temmuz-10 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.”
Ersoy, adaylara tercih döneminde ilgi alanları ve yeteneklerini göz önünde bulundurmaları, tercih edecekleri bölümleri iyi araştırmaları ve yayımlanacak kılavuzdaki bilgileri dikkatle incelemeleri tavsiyesinde bulundu.
ÖSYM Başkanı Ersoy, sınavda dereceye giren birinci olan adayları şu şekilde açıkladı
Sınava katılım istatistiklerini paylaşan Ersoy, TYT’ye başvuran 2 milyon 425 bin 627 adayın 2 milyon 255 bin 76’sının sınava girdiğini, 170 bin 551 adayın ise katılmadığını belirtti. AYT’ye başvuran 1 milyon 627 bin 970 adaydan 1 milyon 473 bin 113’ü, YDT’ye başvuran 203 bin 640 adaydan ise 143 bin 270’i sınava katılım gösterdi.
Katılım oranlarında kadın adayların erkek adayları geride bıraktığını vurgulayan Ersoy, şu verileri paylaştı
2026-YKS kapsamındaki üç oturumda adaylara toplam 680 soru yöneltildiğini ifade eden Ersoy, testlerin doğru cevap ortalamalarını şu şekilde açıkladı
ÖSYM Başkanı Ersoy, testlerdeki başarı durumunun cinsiyete göre dağılımına da değindi. TYT’deki Türkçe ve sosyal bilimler testlerinde kadın adayların doğru cevap ortalamasının erkeklere göre daha yüksek olduğunu belirten Ersoy, temel matematik ve fen bilimleri testlerinde ise erkek adayların daha yüksek ortalamaya ulaştığını kaydetti.
AYT’deki 11 alt testten 8’inde erkek adayların, 3’ünde ise kadın adayların ortalamasının daha yüksek olduğunu ifade eden Ersoy, YDT’de ise Arapça ve Rusça dillerinde kadın adayların; Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde ise erkek adayların daha başarılı sonuçlar elde ettiğini aktardı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.