Töre, Turgut Özal Üniversitesi’nin 2023-2024 akademik yılı açılışı etkinliğine katıldı

Töre, Turgut Özal Üniversitesi’nin 2023-2024 akademik yılı açılışı etkinliğine katıldı

ABONE OL
Kasım 29, 2023 15:25
Töre, Turgut Özal Üniversitesi’nin 2023-2024 akademik yılı açılışı etkinliğine katıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin Malatya ilinde temaslarına devam eden Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Turgut Özal Üniversitesi’nin 2023-2024 akademik yılı açılışı etkinliğine katıldı.

Başkan Töre açılış öncesinde üniversite Rektörü Prof.Dr. Recep Bentli ile bir araya geldi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan akademik törende üniversiteyi anlatan tanıtım filmi gösterildi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre konuşmasında, 6 Şubat’ta meydana Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Adıyaman’da “Şampiyon Melekler” takımı öğrenci, öğretmenleri ve aileleri ile diğer bölgelerde birçok KKTC vatandaşının hayatını kaybettiğini söyledi.

Depremlerde 50 binden fazla kişinin resmi olarak yaşamını kaybettiğini anımsatan Töre, depremlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

Meclis Başkanı Töre, Malatya sevdasının ağır basması sonucunda bugün burada olduğunu belirtti.

Kendisini KKTC’nin değil Türk milletinin bir vekili olarak tanımlayan Zorlu Töre, “Allah bize Türk milletinin mensubu olma şerefini bahşetti. Bu şerefi taşımak herkese göre değildir. Ne mutlu Türküm diyene.” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, 307 yıl boyunca Kıbrıs’ın Osmanlı idaresi altında olduğunu belirterek, 1878 yılında adanın İngilizlere tek bir kurşun dahi atılmadan Rus tehditi karşısında destek alınması karşılığında verildiğini anımsattı.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Kıbrıs’ın İngilizler tarafından zorla ilhak edildiğini anımsatan Başkan Töre, o dönemde Anadolu topraklarının da İtalyanlar, Fransızlar, Yunanlılar ve İngilizler tarafından işgal edildiğini belirtti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde birleşen Anadolu halkının işgal güçlerini vatan topraklarından kovduğunu belirten Töre, “daha sonra Türkiye Cumhuriyeti kuruldu ve Kıbrıs Adası Lozan antlaşması ile bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulan sınırlarının dışında kaldı” dedi.

Kıbrıs Türk Halkı’nın kimliğini ve maneviyatını koruyarak bir gün Türk askerinin adaya tekrar gelmesini beklediği ifade eden Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs’ın Yunanistan’a 13. Ada olarak bağlanması karşısında durduklarını ve buna izin vermediklerini söyledi.

Kıbrıs’ın tarihi hakkında da bilgiler veren Töre, Kıbrıslı Türklerin birçok direniş örgütü kurmasının ardından Anavatan Türkiye’nin desteği ile Türk Mukavemet Teşkilatı’nı faaliyete geçirdiğini kaydetti.

Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ortağı olduğu halde ortaklık cumhuriyetinden zorla atılmaya çalışıldığını belirten Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, yapılan anlaşmalar sayesinde adanın tam 82 yıl sonra Kıbrıs Türk Alayı ile birlikte “Mehmetçik”e kavuştuğunu söyledi.

Erenköy Destanı olarak tarihe geçen direniş hakkında da bilgi veren Başkan Töre, “Kıbrıs Türklerinin bu topraklarda var olacağına dair yemin eden bir avuç kararlı gencin, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın ve halkımızın ortaya koyduğu direniş, var olma mücadelesinin öncüsü ve bizi özgürlüğe kavuşturan sürecin önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu olayda Anavatan Türkiye Cumhuriyeti de askeri destek vermiştir.” dedi.

Rum – Yunan ikilisinin tüm güçleri ile Erenköy’e saldırmasına rağmen düşüremediğini belirten Başkan Töre, o dönemde Rumların eline geçen Cengiz Topel’in işkence ile şehit edildiğini ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Yunanistan’daki cunta yönetiminin desteğini arkasına alan Enosis anlayışına sahip Rum milliyetçilerinin 15 Temmuz 1974’te gerçekleştirdiği darbenin bardağı taşıran son damla olduğunu belirterek; “1974 Mutlu Barış Harekatı kaçınılmaz olmuştur” dedi.

Avrupa Birliği’nin ve Birleşmiş Milletlerin Türk ordusunun adadan gitmesi için uğraştığını belirten Başkan Töre, emperyalist güçlerin KKTC’nin sonlandırılmasını ve Türkiye’nin Mavi Vatan’dan çekilmesini istediğini kaydetti.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, BM’nin, AB’nin ve ABD’nin, Gazze’de yaşanan olaylara rağmen ateşkes çağrısı bile yapmadığını ve katil İsrail’i desteklediğini söyledi.

Bugün adaya barışı Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri’nin getirdiğinin altını çizen Başkan Töre, “Kıbrıslı Türklere getirilen özgürlük ile KKTC’yi ilan ettik” dedi.

Başkan Töre vatan müdafaası yaptığını ve bağımsızlığını belirterek, “benim amacım bizden sonraki gençlere özgürlüğü güvenliği sapasağlam bırakmaktır” ifade etti.

Konuşmasının ardından Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’ye Malatya Turgut Özal Üniversitesi Dostluk Payesi Beraatı verildi.

Başkan Töre’nin konuşmasını Malatya Valisi Ersin Yazıcı, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Ahmet Kızılay, ilçe kaymakamı, belediye başkanları, il yöneticileri ve akademisyenlerle ile birlikte öğrenciler izledi.




Source link

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.