New York’taki BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) “Silahlı Çatışmalarda Sivillerin Korunması” başlığıyla düzenlenen oturumda Kıbrıs’taki kayıplar da gündeme geldi.
Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, Kıbrıs Rum Yönetimi temsilcisinin iddialarına yanıt verdi.
Büyükelçi Yıldız, Kıbrıs adasında uzun yıllardır kayıp olan sivillerin sadece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) yaşayanlarla ilgili gibi gösteren Rum temsilciye “tarihi gerçeklerle” cevap verdi.
“Kıbrıs’taki kayıp kişilerin kaderi bu trajediye yol açan tarihi koşullar dikkate alınmadan değerlendirilemez.” diyen Yıldız, konunun 1963’e kadar dayandığı ve hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hem de Güney Kıbrıslı Rum Yönetimi (GKRY) bireylerini etkileyen “insani bir mesele” olduğunu vurguladı.
Yıldız ayrıca, 1963’ten bu yana kaybolan Kıbrıslı Türklerin çoğunluğunun sivil, adadaki Rum kayıpların ise çoğunluğunun askeri personel olduğunu vurguladı.
Kıbrıs Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) çalışmalarının, adadaki iki tarafın işbirliğiyle devam etmesi gerektiğini söyleyen Büyükelçi Yıldız, GKRY temsil edilirken KKTC’nin BMGK’daki toplantıya katılamamasının “hem haksızlık hem de kabul edilemez” olduğunu söyledi.
Yıldız, GKRY temsilcilerinin, Kıbrıs sorununu uzun zamandır bir “işgal” sorunu olarak göstererek uluslararası toplumu yanlış bilgilendirdiğini belirterek, Kıbrıslı Türklere yönelik vahşetlerin BM arşivlerinde “iyi şekilde belgelenmiş olduğunu” kaydetti.
GÜNDEM
03 Haziran 2026SPOR
03 Haziran 2026
1
TC Dışişleri Bakanı Fidan: “Semerkant Zirvemizde Teşkilatımıza gözlemci üye olarak kabul edilen KKTC, aile meclisimizin ayrılmaz bir parçasıdır”
2576 kez okundu
2
Yerlikaya: “Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci ülkeleri olarak suçla ve suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz”
2351 kez okundu
3
Varşova Büyükelçisi Rauf Alp Denktaş, Polonya-Türkiye arasında kökleri tarihe dayanan ilişkileri değerlendirdi
2236 kez okundu
4
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Muş:Sürekli şımartılan bir GKRY var. Hem TC’nin hem de Kıbrıs Türkü’nün Ada’daki varlığı, onların karşısında en büyük caydırıcı güç olarak yer alıyor
1694 kez okundu
5
TC Dışişleri Bakanlığı: “Türkiye, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırısının muhtemel sonuçlarından derin endişe duymaktadır”
1579 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.