AKK nedir? Adil Kullanım Kotası Kalktı Mı? [2023 Güncel]

AKK nedir? Adil Kullanım Kotası Kalktı Mı? [2023 Güncel]

ABONE OL
Haziran 8, 2023 22:43
AKK nedir? Adil Kullanım Kotası Kalktı Mı? [2023 Güncel]
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnternet uzun zamandır hayatımızın en önemli parçalarından bir tanesi. Giderek büyüyen bu ağ, neredeyse dünyadaki herkes tarafından kullanılıyor. Uzun zaman boyunca internetin kullanım miktarının kişilerce eşit dağıtılması adına ‘Adil Kullanım Kotası’ (AKK) adı altında bir sistem kullanıldı. Peki nedir bu AKK?

Adil Kullanım Kotası nedir?

Adil kullanım kotası, kişilerin, internet kullanımı sırasında yoğun veri trafiğinden minimum seviyede etkilenmesini sağlamak adına oluşturulan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistem içerisinde interneti yoğun bir şekilde kullanan kullanıcıların belli bir indirme sınırını aştıktan sonra internet hızı yavaşlıyor.

Örnek vermek gerekirse, 20 Mbps internet hızına ve 20 GB veri indirme limitine sahip olan bir kullanıcının internet hızı bu veri limitine ulaştığında 10 Mbps‘ye düşebiliyor. Böylece internet sağlayıcılarının müşterilerine daha eşit bir dağıtım sağlayabildiği ifade ediliyordu.


Avrupa’nın yeni internet ağı Karadeniz’den geçecek!

Avrupa’nın yeni internet ağı Karadeniz’den geçecek!

Avrupa, internet ağını Karadeniz üzerinden geçirecek. Bu proje ile AB, Rusya’ya olan bağlılığını azaltacak.

Geçmişte internet paketleri ile birlikte AKK limitine de belirleyebiliyor ve buna göre abonelik hizmetleri satın alıyorduk. Ancak 1 Ocak 2019 yılı itibarıyla Adil Kullanım Kotası sistemi geçerliliğini kaybetti. Bu tarihten itibaren kullanıcılar indirme miktarlarından bağımsız şekilde internetten faydalanabiliyorlar.

Yeni uygulamanın hayata geçirilmesi ile birlikte bilgisayarda kullanılan internetlerin indirme hızı yalnızca, altyapı sağlayıcılarının sunduğu hizmet ile açıklanıyor. Kullanıcılar artık farklı fiyatlar ve paketler doğrultusunda, belirlenmiş sabit hız üzerinden internet satın alabiliyorlar.

Herhangi bir internet sağlayıcısının, indirme limiti aşılması nedeniyle internet hızında bir yavaşlatma yapması artk mümkün değil. İnternet kullanıcıları bu gibi durumlardan korunmak adına, hız testi yaparak indirme hızlarını kontrol edebilirler.

AKK’nın kalması ile birlikte birçok internet kullanıcısı artık rahat bir nefes almış durumda. Peki siz Adil Kullanım Kotası hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.