Buraya bakmadan telefon almayın! En uzun güncelleme desteği sunan markalar

Buraya bakmadan telefon almayın! En uzun güncelleme desteği sunan markalar

ABONE OL
Ocak 25, 2023 07:19
Buraya bakmadan telefon almayın! En uzun güncelleme desteği sunan markalar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaklaşık 10 yıl önce akıllı telefon pazarında Windows Phone ve BlackBerry OS gibi oyuncular olsa da artık pazar Android ve iOS işletim sistemlerinin tekelinde. Her iki tarafında birbirlerine göre bazı avantaj ve dezavantajları mevcut. Birçok kişi için de yazılım ilk sırada yer alıyor. İşte en uzun süre güncelleme desteği sunan markalar…

En uzun güncelleme desteği hangi marka tarafından sunuluyor?

iOS işletim sisteminin yaratıcısı olan Apple, bu yazılımı günümüzde yalnızca piyasaya sürdüğü iPhone modellerinde kullanıyor. Bir zamanlar iOS kullanan iPad modelleri ise artık iPadOS isminde yeni bir yazılımı çalıştırıyorlar.

Buna ek olarak Apple, iPhone 5S modeline kadar her yıl yalnızca 1 cihaz çıkarıyordu. iPhone 6 ile birlikte 2 cihaza, iPhone 8 ve X ile de dolaylı olarak 3 cihaza çıktı. Sonrasındaysa iPhone 12 serisinde aramıza katılan mini modelleriyle birlikte 4 cihaz tanıtmaya başladı. Tabii bu cihaz da yerini tekrar Plus’a devretti.


Google, Android 14’te çok önemli bir özelliği kısıtlayacak

Google, Android 14’te çok önemli bir özelliği kısıtlayacak

Gelen bilgilere göre Google, Android 14 ile birlikte kullanıcıların eski uygulamaları yüklemelerinin önüne geçecek.

iPhone 14 serisinden önce iPhone SE 3 modelini piyasaya süren şirket, aynı yıl içerisinde 5 yeni cihaz tanışmış oldu. Bununla birlikte 2015’te yani 7 yıl önce piyasaya sürdüğü iPhone 6S modeline dahi iOS 15 güncellemesini sundu. Yani toplamda 24 modelini güncel tuttu.

Fakat iOS 16 ile iPhone SE, iPhone 6S ve iPhone 7 serisilerinin desteği sonlandı. Burada listeden 5 model eksilirken yerine iPhone 14 serisinden 4 yeni cihaz katıldı. Yani güncelleme desteği sunduğu en eski cihaz 7 yaşındaki iPhone 6S iken şu anda 6 yaşındaki iPhone 8 modelleri oldu.

Öte yandan Android tarafına baktığımız zaman birçok markada amiral gemisi cihazların 2 veya 3 yıl, giriş ve çoğu orta segment modelin ise ancak 1 yeni Android güncellemesi aldığını görüyoruz. Tabii bazı üreticiler yeni çıkaracağı tüm modellere 3-4 yıl yazılım, 5 yıl da güvenlik güncellemesi paylaşacağını söyledi.

Fakat bugüne kadar çıkan modeller maalesef bu destekten faydalanamayacak. Bu da 7 yıla kadar güncelleme desteği sunan Apple ile Android üreticilerinin arasındaki makasın bir hayli açılmasına neden oluyor. Bu durumun nedenlerini incelemeden önce en uzun süre güncelleme desteği sunan markalar listesini paylaşalım.

Sıralama Üretici/Marka Android sürüm güncellemesi Güvenlik güncellemesi
1 Apple 6-7 yıl 6-7 yıl
2 Samsung 4 yıl 5 yıl
3 OnePlus 4 yıl 5 yıl
4 Oppo 4 yıl 5 yıl
5 Google 3 yıl 5 yıl
6 Xiaomi 3 yıl 4 yıl
7 Motorola 3 yıl 4 yıl
8 Realme 3 yıl 4 yıl
9 Vivo 3 yıl 3 yıl
10 Nokia 3 yıl 3 yıl
11 Sony 2 yıl 3 yıl
12 Honor 2 yıl 2 yıl
13 Asus 2 yıl 2 yıl
14 TCL 2 yıl 2 yıl
15 ZTE 1 yıl 1 yıl
Apple dışında yalnızca güncelleme desteğini taahhüt eden üreticilere yer verilmiştir.

Belirtmiş olduğumuz yazılım destek sürelerinin değişkenlik göstermesinin aslında 3 ana nedeni bulunuyor. Bunlardan ilki yazılımın Google’a ait olmasından kaynaklanıyor. Ortada yapılan bazı anlaşmalar olsa da Google kaynaklı en ufak bir gecikme direkt olarak markaları etkileyebiliyor. Ayrıca her güncellemenin üzerine One UI ve MIUI gibi farklı arayüzlerin yapılandırılması da zaman ve işgücü alıyor.

İkinci sebep ise donanım parçalarının dışarıdan temin edilmesi. Örneğin Apple kendi işlemcisini tasarlayıp ürettirdiği için ve yazılımını yaptığı için ne kadar süre bu cihazı aktif tutmak istediğini rahatça belirleyebiliyor. Fakat Qualcomm veya MediaTek gibi çip üreticilerinden işlemci alan markalar ister istemez sınırlandırılmış oluyor.

Üçüncü neden ise cihaz sayısının çok olması. Android akıllı telefon üreticileri her yıl piyasaya onlarca yeni cihaz sürüyor. Örneğin Samsung’a baktığımızda son yıllarda her ne kadar bu sayıyı azaltmış olsa da S, Note, Z, A, J ve F serileri gibi her birinde en az 3-4 model bulunan serilere sahip. Yani her yıl, Apple’ın son 7 yılda piyasaya sürdüğünden fazla cihaz çıkarıyor.

Benzer bir durum Xiaomi için de geçerli. Şirket, Mi serisine ek olarak Redmi, Redmi Note, Redmi K, POCO M, POCO F, POCO C ve Black Shark gibi serilerin altında her yıl onlarca yeni modelini piyasaya sürüyor. Üstelik bunların bir kısmına Android 13, bir kısmına da Android 12 ve Android 11 üzerinde geliştirdiği MIUI sürümünü veriyor.

Ayrıca Xiaomi, diğer markalardan farklı olarak bir ülkede POCO markası altında sattığı cihazı diğerinde Redmi isimlendirmesiyle satabiliyor. Örneğin geçtiğimiz yıl Türkiye’de satışa çıkan Redmi Note 11 Pro Plus 5G modeli aslında Hindistan’da Xiaomi Mi 11i olarak satılan cihaz. Hindistan’da satışa sunduğu Redmi Note 11 Pro Plus ise ülkemize Note 11 Pro ismiyle geldi.

Dolayısıyla bu noktada sorunun asıl kaynağının Google ve işlemci üreticilerinden ziyada akıllı telefon üreticileri olduğunu söyleyebiliriz. Samsung ve Xiaomi gibi çok sayıda model çıkaran her bir markanın Apple’a denk yazılım desteği sunabilmesi için 100 ila 200 arası cihaza güncelleme sunması gerekiyor.

Tabii yine de temiz bir sayfa açarak yeni cihazlarında 5 yıla kadar destek sunacak olmaları tüketici açısından önemli bir gelişme. Özellikle Türkiye gibi ekonomik krizde olan ülkelerde insanlar çok sık telefon değiştiremeyeceği için yeni bir cihaz alırken uzun süre güncelliğini koruyacak modellere yönelmesi mantıklı olacaktır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.