DOLAR 27,9768 0.14%
EURO 29,6329 0.13%
ALTIN 1.741,770,78
BITCOIN 7969221,29%
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı açıkladı! Altay tankı ne zaman teslim edilecek?

Cumhurbaşkanı açıkladı! Altay tankı ne zaman teslim edilecek?

ABONE OL
Ocak 9, 2023 18:12
Cumhurbaşkanı açıkladı! Altay tankı ne zaman teslim edilecek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün katıldığı yeni nesil Fırtına obüs teslimat töreninde Altuğ 8×8 zırhlı personel taşıyıcılarından Leopar 2A4 tanklarının modernizasyonuna kadar birçok konuda bilgi verdi. İçlerinde en çok dikkat çeken ise Altay tankı seri üretim tarihi oldu.

Altay tankı seri üretim tarihi belli oldu!

Erdoğan, uzun yıllardır projede yapılan değişiklikler, eklemeler ve ambargolar gibi çeşitli nedenlerden dolayı sekteye uğrayan Altay tankının 2 prototipinin önümüzdeki mayıs ayında teslim edileceğini ve test sürecinin başlayacağını söyledi.

Projede herhangi bir olumsuzluk ve gecikme olmayacağını, lisans meselesini kökten çözüme kavuşturacaklarını söyledi. Şu an için paylaşılan takvime göre Altay tankı seri üretim tarihi 2025 olarak belirlendi. İşte Altay hakkında bilinen her şey…


Savunma sanayii ihracat rekoru kırıldı!

Savunma sanayii ihracat rekoru kırıldı!

Savunma sanayii ihracat rekoru kırıldı. Üstelim hem senelik hem de aylık bazda geçtiğimiz yılın gelirinin üstüne çıkıldı.

Altay tankı muhtemelen Türkiye tarihinde en uzun süre beklenilen ve birkaç sefer seri üretimin kıyısından dönmüş, henüz envanterde olmasa ve aktif görevde kullanılmamış olsa dahi kamuoyunda bilinirliği en yüksek kara aracıdır.

3+ nesil olarak geliştirilen ana muharebe tankı Altay üzerindeki beklentiler oldukça yüksek. Zira yıllar içerisinde paylaşılan videolardan gördüğümüz kadarıyla bir çok yeni teknolojiyi beraberinde getiren bu araçlar ordumuza teslim edildiğinde, envanterdeki diğer tanklar antika gibi kalacak.

Üstelik T1 ve T2 konfigürasyonları ile 1000 adet olarak planlanan üretimin yanı sıra, Altay tankı için bir de T3 olarak adlandırılan insansız ve kuleli versiyon geliştirmesi yapılacak. Tabii bu insansız konfigürasyonun motoru hakkında henüz bir bilgi bulunmuyor.

Fakat tam da bu nedenden ötürü yıllar içerisinde TSK yeni talepler ileterek projenin uzamasına neden oldu. Örneğin 2013 yılında ilk prototipler teslim aşamasına gelmiş olmasına rağmen ek kabiliyetler talep edildiği için araç tekrar tekrar yapım aşamasına döndürüldü. Hatta son aşamada yeni bir güç grubu gerektiği için baştan tasarlandı ve 2. bir Altay tankı ortaya çıktı.

Fakat bu sefer de Almanya gibi savunma sanayii alanında stratejik işbirlikleri ve ortaklıklar kurulan müttefiki motor ambargosu koyunca proje bir kez daha sekmeye uğradı. Ancak geçtiğimiz mart ayında Güney Kore’den yeni güç üniteleri geldi ve hemen testleri başladı.

Bunun sonucunda ise şu anada kadar her şey yolunda gitmiş gözüküyor ki BMC’den müjdeli haber geldi. Yapılan açıklamaya göre normalde 2025’e kadar testlerinin sürmesi beklenen Altay tankı 2023’te TSK envanterine girecek. Fakat yalnızca 2 adet olacak. Geri kalan test süreci TSK envanterindeyken hızlıca tamamlanacak.

Altay tankı seri üretim tarihi

Bu sayede test süreci hızlandırılmış olacak. Ayrıca BMC’nin söylediğine göre bu testler tamamlandığı anda Altay tankı için seri üretim başlatılacak ve geri kalan 98 adet tank da hızlıca teslim edilecek. Böylece toplamda 1000 adet üretilmesi planlanan tankların ilk partisi göreve hazır olacak.

Burada Güney Kore’den gelen güç ünitelerine de ayrıca bir parantez açmamız gerekiyor. Zira beklenen seviyede olmadığına dair bazı söylentiler var. Ancak yetkililer tabiri caizse Türk mühendislerinin projeye el attığını ve gerekli geliştirmelerin ve entegrasyon çalışmalarının sorunsuz bir şekilde yapıldığını söylüyor.

Altay tankı seri üretim tarihi

Altay tankı özellikleri

Namlu Çapı 120 mm (4,7 in)
Mürettebat 4 (komutan, nişancı, sürücü, doldurucu)
Zırhı Roketsan: Bor karbür esaslı yeni tip zırh.
Ana silahı MKEK 120 mm L/55 yivsiz top
Diğer silahları 1 × Aselsan SARP
12.7 mm ağır makineli tüfek / 40 mm bombaatar
Motor/Güç grubu 1) Güney Kore yapımı
2) BMC Batu V12 turbo dizel motor, 27.300 cc (1.670 cu in),
1.500 PS (1.100 kW)
3) TÜMOSAN
Süspansiyon donanımı Hidropnömatik süspansiyon
Boş ağırlık T1 61.700 kg (136.000 lb) 61.7 ton
T2 65.000 kg (143.000 lb) 65 ton
(Konfigürasyonlara göre değişiklik gösterecek.)
Harekat menzili 450 km (280 mil)
Azami hızı 65 km/saat (40 mph) (asfalt),
45 km/saat (28 mph) (arazi)
Birim maliyeti 5.4 milyon dolar

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.