DOLAR 27,8789 0.4%
EURO 29,3991 0.64%
ALTIN 1.712,15-0,77
BITCOIN 7762363,88%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kalp atışından enkaz altındaki insanları tespit edebilen cihaz: FINDER MK4!

Kalp atışından enkaz altındaki insanları tespit edebilen cihaz: FINDER MK4!

ABONE OL
Şubat 9, 2023 09:25
Kalp atışından enkaz altındaki insanları tespit edebilen cihaz: FINDER MK4!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremin üzerinden 4 gün geçti. Kısa süre önce açıklanan son veriler deprem kaynaklı 12 bin 873 ölü ve 62 bin 937 yaralının olduğunu gözler önüne seriyor. Bunun dışında arama kurtarma çalışmalarında görevlilerin işini kolaylaştıracak ve enkaz altında kalan vatandaşların yerlerini daha kolay tespit edebilecek teknolojiler de gündeme geliyor. Bu noktada öne çıkan cihazlardan biri de kalp atışından enkaz altındaki insanları tespit edebilen cihaz: FINDER MK4!

FINDER MK4 neler sunuyor?

NASA-JPL tarafından geliştirilen FINDER MK4 aslında yeni bir ürün değil. Zira yıllar öncesinde Meksika ve Nepal‘deki afetlerde kullanıldı. Bu noktada ilgili teknolojinin gerçek dünyadaki ilk kullanımının 2015 yılı olduğu belirtiliyor.

NASA

FINDER MK4; yaklaşık bir el çantası büyüklüğünde ve bir lityum pile sahip. Düşük güçlü mikrodalgalar göndererek kalp atışını ortaya çıkaran hafif titreşimlerle enkaz altında kalan depremzedeyi tespit ediyor. Ayrıca yaklaşık 30 fit (9 metre) moloz yığınlarına veya 20 fit (6 metre) katı betona nüfuz etme özelliğine sahip.


Deprem raporu: Ölü, yaralı ve yıkılan bina sayısı [Güncel]

Deprem raporu: Ölü, yaralı ve yıkılan bina sayısı [Güncel]

Güneydoğu Anadolu depremi sonucunda açıklanan ölü, yaralı ve yıkılan bina sayısını güncelleyerek paylaşıyoruz.

Cihazın geleneksel arama kurtarma araçlarına göre en büyük avantajlarından birisi de bir depremzedeyi tespit edebilmesi için bilincinin açık olup olmamasına ihtiyaç duymamasıdır. Sadece kalp atışı üzerinden insanları tespit edebiliyor.

Ürünün fiyatı ise 25 bin dolar seviyelerinde. Ancak Türkiye’ye yardım için 15 bin dolara gönderebileceği ifade ediliyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu cihazın arama kurtarma çalışmalarına etkisi ne seviyede olabilir? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.