Apple deyince akla gelen teknolojik ürünler arasında iPod, iPad, iMac, Macbook ve Watch gibi birçok imza cihaz mevcut. Ancak şüphesiz ki ilk ve en çok akla geleni iPhone. Peki iPhone’un aslında Apple’ın cep telefonu piyasasına ilk girişi olmadığını biliyor muydunuz?
Akıllı telefonlardan önce tuşlu telefonlar vardı. Bunu diyoruz zira zaman çok kadar çabuk geçiyor. Aramızda tuşlu telefonun ne olduğunu bilmeyen dostlar muhtemelen vardır. Tuşlu telefon piyasasının krallarından biri de şüphesiz Motorola’ydı.
Apple, 2000’li yılların başlarında Macintosh bilgisayarları ve iPod isimli müzik dinleme cihazlarıyla iyi bir pazar payına sahipti. Ancak şirketin vizyonerliği aşikâr, bundan mütevellit bir girişimde bulunmak istediler: Cep telefonu.
Bunun için de az önce bahsini geçirdiğimiz tuşlu telefon piyasasının devlerinden Motorola ile bir iş birliği yapmaya karar verdiler. 2005 yılının Eylül ayında Apple Müzik Etkinliğinde Steve Jobs, iTunes Phone’u sunmak için sahneye çıktı.
Steve Jobs sahneye çıkıp telefonu ilk defa dünyaya tanıttığında anlaşıldı ki bu, direkt olarak Apple markalı bir cihaz değildi. Apple’ın o dönemlerde çok kuvvetli olan iTunes yazılımı entegre edilmiş, ismi Motorola ROKR olan bir cihazdı.
Apple bu cihazın donanımsal tarafında hiç yer almadı. Cihazın Apple ile iliştirilebilecek tek yanı, iTunes ile eşzamanlama özelliğiydi. 512 MB’lık dahili hafızası sayesinde (günümüzde şaka gibi geliyor) müzik kütüphanesi 100’e kadar şarkıyla doldurulabiliyordu.
Motorola ROKR, 249 dolarlık fiyat etiketiyle piyasaya sunulmuştu. Bu da o zamanki kur ile (1,34 YTL) 333 YTL ediyordu. Yine o zamanki asgari ücret net 350,15 YTL idi. Bu ara bilgileri verdiğimizde göre iTunes Phone’un hikâyesine devam edebiliriz.
Cihazın satışları beklentinin çok altında kaldı. Hatta satışlar o kadar kötüydü ki fiyatı 100 dolara kadar düşürüldü. Apple ve Motorola cihazın ikinci bir sürümünü de piyasaya sürdüler ancak iTunes Phone hayata tutunamadı.
iTunes Phone’un tanıtıldığı Müzik etkinliği sırasında o dönemin en hit olan cihazlarından biri olan iPod Nano’yu da tanıtmıştı. iPod Nano, 199 dolarlık fiyat etiketiyle piyasaya sürülmüştü. Tam 500 şarkılık kapasiteye sahipti ve göze hoş gelen renk seçenekleri mevcuttu.
Cihazın bir dijital ekranı da olması cabasıydı. İnsanlar dolayısıyla iTunes’la eşleşebilen müzik dinleyebilecekleri bir cihaz olarak iTunes Phone’dansa iPod Nano’yu tercih ettiler. Bu da iTunes Phone’un tanıtıldığı gibi arka planda kalmasına sebep oldu.
Daha sonra olanları hepimiz biliyoruz, 2007 yılında Steve Jobs, ilk iPhone’u tanıttı. O günden beri de akıllı telefon pazarının iki liderlerinden biri. Belki de Apple bu iTunes Phone hamlesiyle iPhone için nabız ölçmek istemişti, bilemeyiz. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.
GAZETELER
10 Nisan 2024GÜNDEM
10 Nisan 2024SPOR
10 Nisan 2024GÜNDEM
10 Nisan 2024SPOR
10 Nisan 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.