TARİH YENİDEN CANLANIYOR

TARİH YENİDEN CANLANIYOR

ABONE OL
Kasım 24, 2023 18:39
TARİH YENİDEN CANLANIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

• LAÇ Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi ev sahipliğinde ve Alashia Terracotta Sanat Topluğu organizesinde 8. Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu” 18 Kasım 2023 tarihleri arasında başladı.
• Sempozyumda arkeolojik sunumlar, deneysel çalışmalar ve yurt dışındaki müzelerde bulunan arkaik eserlerden etkilenen sanatçıların yorumları üretilmeye başlandı.
• Küratörlüğü Ayhatun Ateşin tarafından yapılan sempozyuma sekiz ülkeden toplam 23 sanatçı katıldı.
•26 Kasım tarihlerinde Baskı Sergisi-Söyleşi ve Sunumlar Akdeniz Açık Hava Müzesinde gerçekleştirilecek. Saat 15.00

TC Lefkoşa Büyukelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi, KKTC Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı katkıları ve Brtk ve Kuzey kıbrıs Türkcell iletişim sponsorluğunda gerçekleşecek.

Lapta Alsancak ve Çamlıbel Belediyesi ve Alashia Terracotta Sanat Topluluğu tarafından organize edilen sempozyuma Türkiye, Almanya, Romanya, Mısır, İran, Letonya, Azerbeycan ve Türkmenistan ‘dan sanatçılar katıldı.
26 Kasım günü özel bir performans ve KKTC de yapılacak bir ilk pişirim tekniğiyle (Yerinde Fırınlama) seyirciyle buluşacak. Deneme fırınlamada civarda bulunan köylülerin-müze ziyaretçilerin – sanatçıların yoğun ilgisini çekti.

Kültür mirasımızın, yasal veya yasal olmayan yollardan yurt dışına çıkarıldıkları ve dünyanın birçok ülkesinde sergilendikleri eserlerin yeniden üretilmeleri ile yola çıkılarak oluşturulan 2014 Eylül ayında Akdeniz köyünde başladı sonra Lefkosa Bedesten ve Laptada devam etti. Tarih Yeniden Canlanıyor ve Alashia’nın kayıp mirası yeniden canlanıyor, Alashia Yeniden Doğuyor Sloganlarıyla çalışmalara uzun yıllar öncülük eden Sempozyumlarda arkeolojik bilgilerde uygulamalı çocuklara aktarıldı. Adadaki yaşanmışlıklara ve istismarlara tanıklık edildiğinden; Kültürel Mirası Koruma bilincini replika üreterek ehli olmayan kişilerle çoğaldığında, Toplumda kayıplara ve istismara yol açtığı düşüncesiyle ;Kopya eserler üretmekten vazgeçilerek,Sanatçıların yorum ve yaratıcıkları çalışmalara yansımaya başladı.
Sempozyumda, Çocuklar için Kültürel Mirası Koruma Algısının Güçlendirilmesi Hedeflenerek atölye çalışmaları düzenlendi.
Sempozyum süresince atölye çalışmaları devam etti. Kültürel Miras ve değerlerin korunmasının önemine dikkat çekmek adına gerçekleştirilen Sempozyuma katılan sanatçılar; Ali Asgar Çakmakcı, Aysel Mirkasımova, Aziz Baha Örken, Cevdet Alparslan, Eser Keçeci Malyalı, Evrim Ergün, Fahimeh Heydari,, Kaan Canduran, Kadir Sevim, Kübra Güven, Maged Zaky Hassan, Maxim Delia, Mert Kılınç.,Rana Emrahova, Sinem Akın Kılınç, Soner Pilge, Vedia Okutan Gaydeler, Valentins Petjko
Açık Hava Müzesindeki sergide Raif Kızıl, Mert Şardu, Mine Okur,ve Selçuk Yalovalı’nın Baskı resim sergisi izlenebilecek.
26 Kasım Pazar günü Milli Arşiv Müdürü Ejdan Sadrazam Moderatötlüğünde gerçekleşecek Söyleşiye ;TC Kültür ve Turizm Bakanlığı , Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, Kocaeli Müzeler Müdürü Serkan Gedük ve Araştırmacı-Yazar Mete Hatay’da katılacak

Mete Hatay ;Yağmadan Müzeciliğe Kültürel Miras
Serkan Gedük; Çocuklar İçin Kültürel Mirası Koruma Algısının Güçlendirilmesi
Zeynek Boz ; Kültür Varlığı Kaçakçılığı ile Mücadele

LAÇ Belediye Başkanı Fırat Ataser;
TARİH BİLİNCİNE SAHİBİZ
Akdeniz Açık Hava Müzesinin çevresinin korunarak, yakından rahatlıkla algılanan, izlenen bir tarihsel merkez şeklinde yaşatılması, kentle bütünleştirilerek, etkisinin fiziksel ve görsel açıdan güçlendirilmesini sağlayacak çalışmalara başladıklarını işaret etti.
“Bizler yerel yönetim olarak, tarih bilincine sahip insanlar olarak doğal görevimizi yapıyoruz”. Tarihi mekanları gün ışığına çıkarmaya yönelik çalışmalara gücümüz oranında katkı koymaya çalışıyoruz.
Turizm anlamında adımlar atmak bölge ve ülke yararına olacaktır.

Ayhatun Ateşin;
Toplumun kimliğiyle, kültürüyle, tarihiyle ilgili somut ve soyut değerlerin tümü olarak kabul edilen kültürel miras, tarihsel süreç içinde değişik nedenler ve yöntemlerle sürekli tahrip edilmeyle karşı karşıya kalmıştır. Dünyada kültürel miras doğal riskler(afet), insan kaynaklı riskler, teknik riskler gibi pek çok risk altında bulunmaktadır. Yıllarda farklı uygarlıkların izlerini taşıyan kültürel mirasın korunması, ilköğretim programları içinde yer alan bir öğrenme alanı olmalıdır. Kültürel mirasın korunması çabalarında ortaya çıkan temel sorunlardan biri, bu konudaki toplumsal bilincin yetersizliğidir. Kültürel mirasın neden önemli olduğu ve korunması gerektiği konusunda yapılan bu Sempozyum, farkındalığın artmasında şüphesiz katkı koyacaktır.

 

<img class=”alignnone size-full wp-image-180511″ src=”https://www.kibriswebhaber.com/wp-content/uploads/2023/11/WhatsApp-Image-2023-11-24-at-21.30.35.jpeg” alt=”” width=”1024″ height=”768″ /> <img class=”alignnone size-full wp-image-180510″ src=”https://www.kibriswebhaber.com/wp-content/uploads/2023/11/WhatsApp-Image-2023-11-24-at-21.30.38.jpeg” alt=”” width=”1024″ height=”768″ /> <img class=”alignnone size-full wp-image-180509″ src=”https://www.kibriswebhaber.com/wp-content/uploads/2023/11/WhatsApp-Image-2023-11-24-at-21.30.38-1.jpeg” alt=”” width=”1024″ height=”768″ />

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.