Türkiye’de diploma sahteciliği ve akademik hırsızlığın önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan yeni düzenleme TBMM’ye sunuldu. AK Parti tarafından Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik öngören 28 maddelik kanun teklifi, usulsüz faaliyetlere ağır yaptırımlar getiriyor.
TBMM’ye sunulan teklife göre, sahte diploma, mezuniyet belgesi veya sertifika düzenleyenler hakkında resmi belgede sahtecilik hükümleri uygulanacak ve bu kişiler 5 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacak.
Kanuna aykırı şekilde yabancı bir eğitim kurumu adına ön lisans, lisans veya lisansüstü program açanlar ile mevzuata aykırı yükseköğretim kurumu kuranlara dört yıla kadar hapis cezası verilecek. Söz konusu kuruluşların reklamını yapanlar ise üç yıla kadar hapis cezası alabilecek.
Düzenleme, akademik hırsızlığı da mercek altına alıyor. Tez, makale veya kitabını başkasına yazdırdığı tespit edilen kişilerin akademik unvanları geri alınacak ve bu kişiler meslekten çıkarılacak.
Başkası adına akademik çalışma hazırlayan, yazdıran veya bu sürece aracılık edenlere 10 bin güne kadar idari para cezası uygulanacak. Bu eylemi meslek haline getirenler için ise söz konusu ceza 20 bin güne kadar çıkabilecek. Ayrıca akademik hırsızlık yapanlar hakkında Türk Ceza Kanunu kapsamındaki güvenlik tedbirleri uygulanacak.
GÜNDEM
10 Temmuz 2026SPOR
10 Temmuz 2026
1
TC Dışişleri Bakanı Fidan: “Semerkant Zirvemizde Teşkilatımıza gözlemci üye olarak kabul edilen KKTC, aile meclisimizin ayrılmaz bir parçasıdır”
2599 kez okundu
2
Yerlikaya: “Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci ülkeleri olarak suçla ve suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz”
2372 kez okundu
3
Varşova Büyükelçisi Rauf Alp Denktaş, Polonya-Türkiye arasında kökleri tarihe dayanan ilişkileri değerlendirdi
2255 kez okundu
4
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Muş:Sürekli şımartılan bir GKRY var. Hem TC’nin hem de Kıbrıs Türkü’nün Ada’daki varlığı, onların karşısında en büyük caydırıcı güç olarak yer alıyor
1714 kez okundu
5
TC Dışişleri Bakanlığı: “Türkiye, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırısının muhtemel sonuçlarından derin endişe duymaktadır”
1598 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.