Uzay şirketlerinden cevap geldi: Ay’da Türk mahallesi nasıl kurulacak ?

Uzay şirketlerinden cevap geldi: Ay’da Türk mahallesi nasıl kurulacak ?

ABONE OL
Mayıs 22, 2023 11:09
Uzay şirketlerinden cevap geldi: Ay’da Türk mahallesi nasıl kurulacak ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsanlık bir gün gerçekten uzayda yaşayacağı fikrini kabullenmiş durumda. Bununla ilgili uzay şirketleri de çalışmalarına devam ediyor. Herkes Ay’da bir insan kolonisi olacağını ve bu koloninin yaşamlarına orada devam edeceği fikrine aşina. Peki Ay’da yollar ve binalar nasıl inşa edilecek? İşte uzay şirketlerinin Ay’da yolları ve binaları nasıl inşa edeceklerine dair planları…

Uzay şirketleri Ay’da yolları ve binaları nasıl inşa etmeyi planlıyor?

Uzay şirketleri geçtiğimiz hafta Washington DC’de bir zirve toplantısı düzenledi. 2023 Humans to Mars Zirvesi olarak adlandırılan toplantıda Ay’da insanların nasıl yaşayacakları konusu konuşuldu. Ay üzerinde şehirleşmenin ve insanların adapte olması hususunda nasıl bir yol takip edileceği ana gündem konusuydu.

Zirve Mars ismiyle başlasa da konu Ay üzerindeki yaşamdı. Aslında bu bizlere çok büyük fikirler veriyor. Elon Musk gibi uzay ve uzayda kolonileşmek üzerine çalışmalar yürüten bir grup milyarder Mars’a yerleşme fikrini savunuyor. Fakat genel kanı ilk önce insanlığın Ay’da yaşamaya başlayacağı yönünde.


Jeff Bezos, Elon Musk’a karşı yenilgisini büyük bir dönüşle telafi ediyor!

Jeff Bezos, Elon Musk’a karşı yenilgisini büyük bir dönüşle telafi ediyor!

Jeff Bezos 2021 yılında Elon Musk karşısında aldığı yenilgisini telafi ediyor. İşte NASA Artemis görevi hakkında detaylar…

Katılan şirketlere baktığımızda toplantının başkanlığını NASA yürütüyordu. NASA gibi devlet idaresindeki uzay ajansları Ay hakkında derin bilgilere sahipler ve ciddi tecrübeleri var. Fakat özel şirketlerin aynı durumda olduklarını söylemek güç. Bu sebeple de gerçekten Ay üzerine kafa yorduklarını belirtebiliriz. Bunun en büyük kanıtıysa uzayda inşaat adlı panelde sunulan fikir ve projeler.

Panelde en çok ICON ve Astroport şirketleri konuşuldu diyebiliriz. İki şirket Ay üzerinde kurulacak olan şehirlerin nasıl bir altyapıya sahip olacaklarını anlattı. İlk başta Ay şehri fikri size garip gelebilir. Çünkü bugüne kadar izlediğiniz ve okuduğunuz tüm bilim kurgu içeriklerinde şehirden ziyade kapsül şeklindeki kolonilerden bahsedildi.

Ay'da yollar ve binalar nasıl inşa edilecek

Fakat şöyle bir gerçek var; insanın yapısı. İnsan yapısı ve alışkanlıklarının değişmesi uzun yıllar alıyor. Bu sebeple de Dünya’da alışkın oldukları yapıyı Ay yüzeyine taşımak kısa vadede yapılacak en mantıklı hamle. İnsanın alışkın olduğu düzenin Ay’da nasıl kurulacağına gelirsek çözüm aslında basit. Dikey yapılarda 3D yazıcılar ve eklemeli parça sistemi yeterli. ICON bu konu hakkında Dünya’da bir dizi ev ve bina inşa etti. NASA’dan da destek alan şirket bunları Ay’da yapmayı planlıyor.

Kullanacakları 3D yazıcının materyaliyse yine Ay yüzeyinde bulunuyor. Yani Dünya’dan yanımızda gemiler dolu filament getirmemize gerek yok. Yazıcı regolit olarak bilinen Ay kirini yapı maddesi olarak kullanacak. Geçtiğimiz hafta regolit yani Ay kirinden oksijen üretildiği haberini vermiştik. Ay kiri isim olarak havalı olmasa da insanlığın Ay yüzeyinde en çok kullanacağı madde olarak gözüküyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.