KKTC’de alkol ve sigara 11 yaşına kadar düştü

ABONE OL
Eylül 9, 2016 14:49
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuzey Kıbrıs’ta son yıllarda hızla artan uyuşturucunun yanında sigara ve alkol kullanma yaşının da ilkokul seviyesine indiği ortaya çıktı.

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, yapılan 3 bilimsel araştırmada ilkokuldan başlamak üzere erişkinler arasında da alkol ve sigara deneme oranının dünya ve Avrupa seviyesinin çok üzerinde olduğunu belirtti.

Ülkenin geleceği açısından tehlike çanlarının çaldığını, uyuşturucu, sigara ve alkolle mücadelenin daha etkin yapılması adına toplumun bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Karaokuçu, “Alkol içen öğrencilerin büyük çoğunluğu, alkolü anne, baba veya kardeşinin verdiğini söyledi” diyerek ilginç bir de detay paylaştı.

Uyuşturucu kadar tehlikeli…

Hasan Karaokçu, yapılan çalışmalarda, Kuzey Kıbrıs’taki sigara kullanımının dünya ortalamasından yüksek olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Komisyon Başkanı Karaokçu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde alkol ve sigara kullanımının gayrı yasal uyuşturucular kadar ciddi ve büyük bir tehlike olduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Karaokçu, “Yapılan 3 bilimsel araştırmada ilkokuldan başlamak üzere erişkinler arasında da alkol ve sigara deneme oranının dünya ve Avrupa seviyesinin üzerinde olması bunun en büyük göstergesidir” dedi.

Oranlar devleti harekete geçirdi

Verilen bilgilere göre, öğrencilerin yüzde 3’ü 11 yaş ve öncesinde içki içerek sarhoş oluyor. İlk olarak sarhoş olma yaşı daha çok yoğun olarak 14-17 yaş grubunda görülüyor. Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, uyuşturucular kadar sigara ve alkolün de toplumumuz, gençlerimiz ve çocuklarımız için ciddi bir tehlike oluşturduğunu ifade etti. Bu oranların devleti harekete geçirdiğini söyleyen Karaokçu, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun, Eğitim Bakanlığı ile işbirliği halinde madde bağımlılığı ile ilgili eğitimin müfredata girmesi konusunda ciddi bir çalışma içerisine girdiğini dile getirdi. Başkan Karaokçu, yaptırdıkları 3 bilimsel araştırmanın sonuçları konusunda gazetemize açıklamalarda bulunurken, özellikle sigara ve alkol konusundaki tehlikeye dikkat çekti.

Ciddi bir tehlike

Karaokçu konuşmasının devamında şunları aktardı, “Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak Prof. Dr. Mehmet Çakıcı’nın başkanı olduğu Lefkoşa Psikiyatri Merkezi’ne yaptırdığımız ve sonuçlarını açıkladığımız 3 bilimsel araştırmanın sonuçları, bizlere gayrı yasal uyuşturucular kadar sigara ve alkolün de toplumumuz, gençlerimiz ve çocuklarımız için ciddi bir tehlike olduğunu ortaya koymuştur.

‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Psikoaktif Madde Kullanımının Yaygınlığı’  çalışmamızda hayat boyu en az bir kez sigara kullanım oranı yüzde 62,7 olarak bulunmuştur.
Aynı araştırmada yetişkinlerde yaşam boyu alkol kullanma sıklığı yüzde 72,1 olarak belirlenmiştir. Liselerde hayat boyu en az bir kez alkol kullanım yaygınlığı yüzde 69,7 olarak belirlenmiştir. Liseli öğrenciler arasında her gün alkol içenlerin oranı yüzde 1,9 olarak saptanmıştır. İlkokul öğrencilerinin yüzde 23,5’inin hayatında en az bir kez olmak üzere alkol kullandığı görüldü. Bu oran kızlarda yüzde 19,8 iken, erkeklerde yüzde 27,2 olduğu anlaşıldı.

Sigara kullanımımız Avrupa ortalamasından yüksek

Komisyon olarak yaptırdığımız ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Psikoaktif Madde Kullanımının Yaygınlığı’ çalışmamızda hayat boyu en az bir kez sigara kullanım oranı yüzde 62,7 olarak bulunmuştur. Erkeklerde bu oran yüzde 73,9 kadınlarda ise yüzde 51,5’tir. Sigara kullanım yaygınlığı ise yüzde 41,8 olarak tespit edilmiştir. Erkekler kadınlardan daha yüksek oranda sigara kullanmaktadır. Araştırmada sigaraya başlama yaşının 11 yaş ve öncesine kadar indiği görülmektedir. Bu oranlar erkeklerde daha yüksek olmasına rağmen kızlarda da 11 yaş ve öncesinde de sigara başlama görülebilmektedir. Dünya bankası verilerine göre, sigara içme yaygınlığı Doğu Asya ve Pasifik’te yüzde 34, Avrupa ve Orta Asya’da yüzde 35, Latin Amerika ve Karayipler’de yüzde 32, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yüzde 21 ve Güney Asya’da yüzde 20’dir. Bu verilerden yola çıkarak sigara yaygınlığının dünyada en yüksek olduğu bölge Avrupa ve Orta Asya ülkeleri olduğu anlaşılmaktadır. Kuzey Kıbrıs’taki sigara kullanımının yaygınlığı hem dünya ortalamasından, hem de bulunduğu bölge itibarı ile de Avrupa ortalamasından yüksektir. Lise öğrencilerinin yüzde 5’i sigarayı 11 yaş ve öncesinde ilk kez denemektedirler. İlk deneme yaşı daha çok yoğun olarak 14-17 yaş grubunda görülmektedir. Öğrencilerin yüzde 1,1’i sigarayı her gün içmeyi 11 yaş ve öncesinde ilk kez denemektedirler. Her gün içmeyi ilk deneme yaşı daha çok yoğun olarak 16-17 ve üzeri yaş grubunda görülmektedir.

Alkole ilgi 14 yaşından sonra başlıyor

Aynı çalışmada KKTC genelinde hayat boyu en az bir kez alkol kullanma oranı yüzde 72,1 olarak belirlenmiştir. Erkeklerde bu oran yüzde 84,1 kadınlarda ise yüzde 59,7’dir. Bir seferde 5 veya daha fazla içki alma yüzde 8,3’dür. Bu oran erkeklerde yüzde 14,2 kadınlarda ise yüzde 2,1’dir. 5 defadan daha az içenlerin oranı yüzde 58’dir. 5 defadan daha az içenlerin oranı erkeklerde yüzde 65,8 kadınlarda ise yüzde 50’dir. 11 yaş ve altında da alkol kullanmaya başlama hem kızlarda hem erkeklerde görülmektedir. Erkeklerin yarıya yakını 18 yaşından önce alkol kullanımına başlamaktadır. Kadınların ise dörtte biri 18 yaş öncesinde alkol kullanmaya başlamaktadır.

Sürekli alkol kullanma yaşı genellikle 18 ve üzeri olduğu görülmektedir. Ancak 11 yaşın altında da sürekli alkol kullanımı ile ilgili olgular bulunurken, yoğunlaşma daha çok 14 yaşından sonra görülmeye başlamaktadır. Hayatı boyunca en az bir kez sarhoş olma sıklığı yüzde 46,1’dir. Erkeklerin kadınlara göre hemen hemen 2 kat daha fazla sarhoş olma yaygınlığı bulunmaktadır. Alkol genellikle olgular tarafından eğlenmek amacıyla kullanılmaktadır. Rahatlamak veya kendini iyi hissetmek amacıyla da kullanılabildiği görülmektedir.

Liselerde sigara ve alkol kullanımı ciddi boyutta

Liselerde yapılan araştırmada da sigara ve alkol kullanım oranının ciddi boyutlarda olduğu belirlenmiştir. Araştırmada lise öğrencileri arasında alkol ve sigara kullanımı ile ilgili olarak şu veriler elde edilmiştir. Liselerde hayat boyu en az bir kez alkol kullanım yaygınlığı yüzde 69,7 olarak belirlenmiştir.

Öğrencilerin 5,6’sı rakı ve cin deniyor

Öğrencilerin yüzde 11,8’i birayı, 11 yaş ve öncesinde ilk kez denemektedirler. İlk deneme yaşı daha çok yoğun olarak 14-15 yaş grubunda görülmektedir. Öğrencilerin yüzde 9,1’i şarabı, 11 yaş ve öncesinde ilk kez denemektedirler. İlk deneme yaşı daha çok yoğun olarak 12-15 yaş grubunda görülmektedir. Öğrencilerin yüzde 5,6’sı rakı, cin vb. alkollü içecekleri, 11 yaş ve öncesinde ilk kez denemektedirler. İlk deneme yaşı daha çok yoğun olarak 14-15 yaş grubunda görülmektedir.

Eğlenmek için kullanıyorlar

Hem kız hem erkek öğrenciler alkolü eğlenmek için kullanıyorlar. Kız öğrenciler ayrıca meraktan da alkol kullanırken erkek öğrenciler sıkıntıdan veya rahatlamak için de alkol kullanıyor. Hayat boyu en az bir kez alkolle beraber bazı hapların kullanım oranı yüzde 2’dir. Son 12 ayda alkolle beraber bazı haplar kullanma yaygınlığı yüzde 1,2’dir. Son 30 günde alkolle beraber bazı haplar kullanma yaygınlığı yüzde 1,3’dür.

Meraktan deniyorlar

Alkol içen öğrencilerin en son alkol içerken nerede bulundukları incelendiğinde, büyük çoğunluğunun evde olduğu, bir kısmının arkadaşının evinde olduğu, diğer bir kısmının ise dışarıda, sokakta, park veya açık havada olduğu anlaşıldı. Alkol deneyen öğrencilerin alkol içme nedenleri incelendiğinde büyük çoğunluktaki öğrencilerin merak ettiklerinden dolayı alkol içtikleri görülürken, bir kısmının ise eğlenmek amacı ile alkol içtikleri anlaşıldı.

Anne baba veriyor 

Alkol içen öğrencilerin büyük çoğunluğu, alkolü ailesinden birinin (anne, baba, kardeş) verdiğini belirtirken, az bir kısmı ise alkolün, bir yabancı tarafından verildiğini belirtmiştir. Öğrencilerin ailelerindeki bireylerin alkol kullanımı incelendiğinde yüzde 42,2 oranındaki öğrencilerin ailelerinde en az bir bireyin alkol içtiği görülürken, yüzde 57,8 oranındaki öğrencilerin ailelerinde alkol kullanan bireylerin bulunmadığı anlaşıldı. Öğrencilerin yüzde 86,6’sı alkolün çok zararlı olduğunu düşünürken, yüzde 13,4’ü alkolün zararlı olmadığını ya da biraz zararlı olduğunu düşünmektedir.

Kaynak: Haber Kaynağı

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (12)


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r