ABD vermedi, Türkiye yaptı: F-16 modernizasyon paketinde son durum!

ABD vermedi, Türkiye yaptı: F-16 modernizasyon paketinde son durum!

ABONE OL
Mart 27, 2023 19:32
ABD vermedi, Türkiye yaptı: F-16 modernizasyon paketinde son durum!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2022 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasında ortaya çıkan F-16 anlaşmazlığı ardından başlatılan ÖZGÜR projesiyle ilgili yeni detaylar geldi. TUSAŞ ve ASELSAN ortak çalışması ile yürütülen proje sayesinde F-16 Blok 70 modeline muadil bir modernizasyon paketi geliştiriliyor. İşte projenin geldiği son durum ve Blok 70 ile arasındaki farkların detayları….

“ÖZGÜR” projesi ile yerli F-16 modernizasyon paketi!

Şu an Türk Hava Kuvvetleri filosunda aktif olarak F-16 Blok 30, 40 ve 50 modernizasyonuna sahip uçaklar bulunmakta. Bu modernizasyonların en sonuncusu olan Blok 50 modernizasyonu ise 2015 yılında yapıldı. Aradan geçen 8 yıllık süreçte savunma sanayindeki hızla ilerleyiş Blok 70 modernizasyonunu tahmin edilenden daha erken bir tarihte getirdi.

Türk Hava Kuvvetleri de uçaklarının Blok 70 modernizasyonuna sahip olmasını istedi. Ancak ABD bu konuda sert bir tutum izledi ve talepleri reddetti. Bunun üzerine “yerli ve milli” vizyon ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından “ÖZGÜR” projesini başlatıldı. ÖZGÜR projesi TUSAŞ ve ASELSAN tarafından ortak olarak yürütülüyor.


TSK, füze saldırılarına karşı korumalı T-129 Atak’ı envanterine kattı!

TSK, füze saldırılarına karşı korumalı T-129 Atak’ı envanterine kattı!

TSK füze saldırılarına karşı korumalı yeni T-129 Atak helikopterini teslim aldı. İşte envanterin 58. Atak helikopteri ve detayları…

Projeyle ilgili son detayları geçtiğimiz hafta son CSS Başkanı İsmail Demir, CNN TÜRK’te açıkladı. Konuyla ilgili olarak F-16 Blok 70 modernizasyonuna muadil projede 2 yeni başarılı prototipin üretildiğini belirtti. Ayrıca projenin genişletilmesi ile alakalı ilk resmi açıklama da gelmiş oldu.

Bu açıklamaya göre ÖZGÜR projesi F-16 Blok 30, 40 ve 50 modellerine de uygulanabilecek. Bu sayede herhangi bir aracı ülkeye veya dış üreticiye bağımlı olunmaksızın Türkiye kendi savaş uçağı modernizasyonunu kendisi yapabilecek. Savunma sanayindeki dışa bağımlılığı bitirme konusunda atılmış önemli adımlardan birini daha gördüğümüzü söyleyebiliriz.

f-16 modernizasyon

F-16 Blok ÖZGÜR ve Blok 70 karşılaştırması!

İki modernizasyon paketi kıyaslandığında birbirlerinin muadilleri olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Hatta bazı donanımlar açısından Blok ÖZGÜR daha avantajlı konumda. Aletli iniş sistemleri ve keşif podu donanımları bu fakları oluşturuyor. Her iki donanıma da Blok ÖZGÜR sahipken, Blok 70 her ikisinden de mahrum. Bu durum Blok ÖZGÜR’ü avantajlı konuma taşıyor.

Peki siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.