Adalet Bakanı Gül: Davalar “Bugün git, 6 ay sonra gel” şeklinde olmayacak

ABONE OL
Haziran 26, 2019 01:38
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk oldu.

Bakan Gül’ün açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: 

(Yargı Reformu Stratejisi) Denetime açık, şeffaf bir şekilde bu reformun uygulanması, hayata geçmesini takip edeceğiz.

Birisi tutukluysa bir an önce mahkemenin önüne çıkması onun en doğal hakkıdır.

Tutuklulukta soruşturma ve kovuşturma dönemiyle ilgili bir azami süre var. Diyelim 3 yıl dava açmadınız, 3 yıl tutuklu kalabiliyor. Böyle olmayacak.

(Yargı Reformu Stratejisi) Çok gecikmeden bunun kanunları çıkacak, idarenin gerektirdiği tüm tedbirler çok hızlı bir şekilde alınacak.

İfadesinden, düşüncesinden, eleştirisinden dolayı hiç kimsenin hapis cezası ya da mahkumiyet almadığı bir sistemi hep beraber inşa edeceğiz.

Attığımız adımlar elbette AB’de, tüm dünyada objektif bakan herkesin kabul edeceği metinler. (AB üyeliği) sürecine de olumlu katkı sağlayacak.

FETÖ’nün tahrip ettiği yargı, insanların yargıya güvenini ortadan kaldırdı. Yargıya güveni artırıcı düzenlemeler ve uygulamadaki eksiklikleri tespit edip bunları çözmek, bizim için en önemli husus.

Atılacak adımlarla hem vatandaşın yargıya güvenini tesis hem de daha hızlı, makul sürede yargılamayı takip edeceğiz.

(İnsan Hakları Eylem Planı) Öz güven içinde ve nerede br ihlal varsa buna sıfır tolerans gösterilecek şekilde bu belgemizi de yakın zamanda açıklayacağız.

2019’dan itibaren artık vatandaşımızın davası ‘Bugün git, 6 ay sonra gel’ çerçevesinde olmayacak.

(Yargı Reformu Stratejisi) Bu belge AK Parti’nin, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Adalet Bakanlığının değil Türk milletinin, 82 milyonun belgesidir.

Hakim ve savcılara coğrafi teminat

Hakim bir karar verdi diye İstanbul’daysa alıp onu Kars’a gönderemeyeceksiniz. Hakim savcılarımız kararlarını verirken bir gün alıp filan adliyeye göndermeme hususunda teminat getiriyor. 

“Yargı paketinin Meclis tatile girmeden geleceğini düşünüyorum”

Meclis tatile girmeden birinci yargı paketinin geleceğini düşünüyorum.

Hukuk mesleklerine giriş sınavı

Şu an okuyan öğrencilerimiz için öyle bir şey düşünmüyoruz. Yeni tercih edecekler, bitirince avukatlık mesleğini yapmak için artık bir sınava gireceğini bilecek.

ABD vatandaşı Gölge’nin tahliyesi

Yargılama sonrasında, denetimli serbestlik anlamında, belli bir süre hak ettiği cezayı çektikten sonra yapılan bir tahliyedir. Tutuklulukta olan bir tahliye değil, infazı gerçekleşmiştir, mahkumiyetini çekmiştir. Evde hapis gibi, denetimli serbestlik gibi İnfaz Kanunu’na göre o süreyi tamamladıktan sonra olan bir gelişmedir.

FETÖ yargılamaları

Hakimlerimiz hukuk çerçevesinde, tüm usul hükümlerine göre yargılamaları yapıyorlar.

Terör örgütü elebaşı Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi

Periyodik olarak mahkeme kararları ve Bakanlığın usulün gerektirdiği şekilde izinleri olabilecektir. Bayram da dahil olmak üzere bir terör hükümlesine nasıl muamele ediliyorsa hukuk çerçevesinde bu hususlar değerlendirilecektir.

“Kendi çocuğunu görmek için çocuk icralık mı olur?”

Kendi çocuğunu görmek için çocuk icralık mı olur? Bunu da kaldırıcı bir düzenlemeyi yapıyoruz. Daha insani bir çalışmayı da tamamladık, Meclisimiz takdir edecektir.

Kaynak: AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.