Adıyaman’da sahte yangın ihbarları itfaiye ekiplerini zora sokuyor

ABONE OL
Temmuz 16, 2019 10:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adıyaman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne 2018 yılında ‘110 Yangın İhbar’ hattından 10 bin çağrı geldi.İhbarların ise sadece 2 bin 500’ü gerçek yangın ihbarı çıktı.

Anahtarı evde unutarak kapıyı açtırmak isteyenler, ocakta yemeğini unutanlar, bahçesini itfaiyeye sulatmak isteyenler, suyu kesildiği için hamur yapamayan fırınlar deposunu doldurmak için sahte yangın ihbarı yaptı.

“10 bin ihbarın 2 bin 500-3 bini bizimle alakalı”

İtfaiye Müdürü Ahmet Çelik sahte ihbarlar nedeni ile gerçek yangınlara yetişmekte zorluk çektiklerini ifade ederek, “Tabi bütün acil durum telefonları gibi itfaiye 110’a asılsız çağrılar maalesef devam ediyor. Bu konuda halkımız her ne kadar iyi bir ilerleme kaydettiyse geçmişe yönelik ciddi bir oranda azalma olduysa da maalesef yine asılsız çağrılar devam ediyor. Örnek verecek olursak 2018 yılında yaklaşık 10 bin çağrının 2 bin 500- 3 bini bizimle alakalı olan vakalar. Ama diğeri tamamen asılsız.” dedi. 

“Suyu biten fırın yangın ihbarında bulunuyor”

Sahte yangın ihbarlarından örnekler veren Çelik şöyle konuştu: 

Örnek veriyorum vatandaş bir tanesinin suyu kesilmiş hamur yoğuracak. Arıyor ‘fırın yanıyor’ diyor. Arkadaşlar kalkıyor buradan olaya müdahale etmeye gidiyor. Gittiklerinde diyorlar ki, ‘Yandı biz söndürdük ama gelmişken suyumuz kesik suyunuzu bizim depoya boşaltsanız.’ Bu gibi çağrılar maalesef geliyor. Arıyor hanımefendi diyor ki ‘Ben çocuğumu içeride bıraktım, kapı kilitlendi’. Arkadaşlar gittikleri zaman kapının gerçekten öyle bir şeyden dolayı kilitlenmediği mahsur kalan kimsenin olmadığına şahit oluyor. Kapısını açtırmak için itfaiyecileri oraya çağırıyor. Yine falan yerde ot yangını var. Gidiyorsun adam domates ekmiş. ‘Gelmişken benim domatesime suyunuzu verin’ gibisinden yalan ihbarlarla karşılaşıyoruz. Tabi bu bizim enerjimizi ciddi bir şekilde sömürüyor. Arkadaşlarımız her çağrıyı gerçekmiş gibi değerlendirip yola çıkarlar. Vatandaşlarımızdan ricamız 110, 112 ve diğer 155 acil durum telefonlarını gerçekten herhangi bir vaka olmadan meşgul etmesinler ki; gerçek vakalarla arkadaşlarımız ciddi bir şekilde ilgilenebilsinler.”

“Anız yakma alışkanlığından vazgeçilmeli”

Anız yakmak toprağa zarar verdiği bilimsel tezlerle kanıtlandığını belirten Çelik, “Artık yaz ayı biçerler ekinlerimizi biçmeye başladılar. Yine maalesef Güneydoğu Anadolu bölgesi anız yakmada Türkiye rekoru kırıyor. Biz çiftçi kardeşlerimizden çiftçi arkadaşlarımızdan özellikle rica ediyoruz hem doğaya hem tarlalarına hem çevreye hem de itfaiyenin enerjisini boşu boşuna sömürmesiyle olan bu kötü alışkanlıktan vazgeçsin. Anız yakmak kesinlikle bilimsel tezlerle kanıtlanmış, tarlaya herhangi bir faydası olmadığı gibi çok ciddi şekilde toprağa hasar veren bir davranıştır. Bu davranışlarından bu alışkanlıklarından vazgeçsinler” dedi.

Kaynak: DHA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.