DOLAR 28,9208 0.08%
EURO 31,4850 -0.1%
ALTIN 1.924,021,84
BITCOIN 1120699-0,06%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Araklı’da sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye yükseldi

ABONE OL
Temmuz 18, 2019 20:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlçenin Çamlıktepe ve Yeşilyurt mahallelerinde dün yaşanan sel felaketinin ardından bölgede sel sularına kapılanları arama çalışmaları sürüyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile afet bölgesine giderek incelemelerde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “İlk tespitlere göre 8 köy, 150 dekarlık fındık ve çay alanında hasar ve 9 büyükbaşın telef olduğu bilgisine ulaştık ama tabii ki ilerleyen gün ve saatlerde bu bilginin daha güncel bir haline ulaşacağımızı umuyorum.” dedi.

“7 bina yerinden söküldü”

Soylu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Araklı Belediyesi ekipleri burada çalışıyorlardı. Tam da öğle molası verdikleri vakitti. Hemen şu karşıda bir köy bakkalı diyebileceğimiz bir yerde yemek yiyerek, istirahat ederken bu sel onları burada yakaladı. 4 kullanılan, 3 yarı kullanılan içinde kimsenin olmadığı bina toplam 7 bina selle birlikte yerinden söküldü, ancak temelleri kaldı. Arkadaşlar tarafından aramalar hala devam ediliyor. Jandarma ve arama kurtarma ekipleri bu hattı boylu boyunca arıyor.” 

281 kişilik ekip aramalarını sürdürüyor

Sel ve heyelanda kaybolan 3 kişinin bulunması için Trabzon ve Samsun AFAD, jandarma, Rize-Artvin deniz polisi, 112 Acil Sağlık, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi, UMKE, itfaiye, DSİ, AKUT ve Kızılaydan 281 kişilik ekip, 52 araç ve 27 iş makinesiyle sabahın ilk saatlerinden itibaren çalışmalar sürüyor.

Ağırlıklı olarak dere yatağı ve çevresinde yürütülen çalışmalara Samsun AFAD’a ait 1 kadavra köpeği de katılıyor.

“Sanki tsunami oldu”

Mahallede daha önce de sel ve heyelan yaşandığını anlatan Halim Köse, “Mahallede bu 6’ncı yıkım. Olay anında ben evdeydim. Buraya sanki bir bomba düştü. O ara bakkaldaki amcamın oğluna telefon ettim ve ‘çocuklar okulu temizliyorlar, okuldan onları alıp kaçın. Çok büyük bir gürültü var, dere geliyor’ dedim. Bana sadece ‘tamam, çıkıyoruz’ dedi, o an telefon gitti. Sonra binanın yıkıldığını gördüm. Sanki tsunami oldu. AFAD’ı, Jandarmayı aradık. Çocuklar okuldan kaçmışlar. Birinin kolu kesik. Arkadaşı onu sırtında 1 kilometre yukarı çıkarıyor. Vatandaş perişan ama derdini kimseye anlatamıyorsun. Önlem alınmalı. Burada hiç tedbir alınmadı” dedi.

“Böyle bir afet görmedik”

Havva Cevahir ise, “Teyzemin eşi Mehmet Cevahir kayboldu, oğlum kurtuldu. Oğlum Hasan Cevahir 17 yaşında. Okulda gitti, muhtarın ailesini aldı. Sonra yol bilmeyenlere yol gösterdi. Cesaret etti, daha sonra bir daha okula girip okuldan iki çocuk çıkarmış. Bize ‘helikopter gelsin alsın sizi, çıkın’ dediler ama çıkmadık. Dedik ki burada kalalım, ne olur ne olmaz. İki evin ailesi bir evde kaldık. Uyumadık, evde kalanları yedik ve sabahladık” diye konuştu.

Sele tanık olan İdris Köse de “Dere çevreyi tahrip etti. Böyle bir afet görmedik. Heyelanlar oldu, o anlara tanık oldum. Çok korktuk. Binalar yıkıldı, yollar çöktü. Belediye ve DSİ görevlilerini su aldı götürdü. Tanıdıklarımız sele kapıldı, gitti” şeklinde konuştu.

Kayıp yakınlarının bekleyişi sürüyor

Selde yakınlarını kaybeden ve haber alamayan ailelerin Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi önünde bekleyişleri de sürüyor. Kayıpların yakınları ise gelebilecek iyi bir haber için umutlu bekleyişlerini sürdürüyor.

Kızılay yemek dağıtıyor

Kızılay ekipleri de Araklı ilçesi Çamlıktepe ve Yeşilyurt mahallelerinde çadırlar kurdu. Ekipler, 300 kişilik kumanya ile vatandaşlara ve görevlilere yemek dağıtımı yapıyor. Kızılay ekiplerinin vatandaşlara yemek yardımını sürdüreceği belirtildi.

Ekipler ayrıca Araklı Devlet Hastanesi önünde kurulan çadırlarda ise hastanede tedavi gören yaralıların yakınlarına çorba ve çay ikramında bulunuyor.

“Ailelerimize gereken yardımı sağlayacağız”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Diyadin ve Araklı ilçelerindeki sel felaketiyle ilgili, “Bakanlığımız, ASDEP ve psikososyal destek elemanlarıyla sahada vatandaşlarımızla temas halinde. Gerekli ihtiyaç analizini gerçekleştirip ihtiyacı olan ailelerimize yardımı sağlayacağız.”dedi.

Kaynak: AA, İHA, DHA

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • obama runtz

    574791 696389Hi there, just became aware of your blog through Google, and discovered that its really informative. Im gonna watch out for brussels. Ill be grateful in case you continue this in future. Numerous men and women will likely be benefited from your writing. Cheers! 666445

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.