BAE’li astronotun sınavı: Uzayda kıbleyi nasıl bulacak?

ABONE OL
Ekim 22, 2019 02:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ilk astronotu Hazza Mansuri’nin iki ay sonra gerçekleştireceği uzay yolculuğu astronotun uzayda namaz vakitlerini nasıl ayarlayacağı konusunda bir tartışma başlatı. Namaz vakitlerinin nasıl ayarlanacağına dair yürütülen tartışmanın dışında Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) astronotları için yemek hazırlayan Rus şirket Uzay Gıda Laboratuvarı, Mansuri için helal menü hazırlayacak. BAE uzaya astronot göndermenin yanı sıra bir projenin parçası olarak Mars’a palmiye tohumu gönderecek. 
Dünya’nın etrafında hareket eden UUİ’de kıblenin yönü nasıl belirlenecek? 
UUİ’deki astronotlar her 90 dakikada bir Dünya yörüngesinde dönüyor. Bu durum da astronotların her gün sersemletici biçimde 16 kez güneşin doğuşuna ve batışına tanık oldukları anlamına geliyor.
Peki BAE’nin Müslüman olan ilk Emirlik astronotu günde 5 vakit nasıl namaz kılacak ve Mekke’nin nerede olduğunu nasıl anlayacak? 
Sorunun cevabı Dubai İslam İşleri Kurumu’nun yayımladığı namaz broşüründe bulunabilir. Kurum, Hazza Mansuri’ye Mekke’nin zamanlamasını takip etmesini önerdi.
Bilindiği gibi namaz saatleri güneşin gün içinde bulunduğu konumlara göre belirleniyor. Dünya etrafında 27 bin 500 km/s hızla hareket eden bir istasyonda Mansuri’nin inancını yerine getirirken hangi tarafa bakması gerekir? 
BAE Uzay Ajansı’nın Genel Müdürü Dr. Muhammed Ahbabi, “Uzaydaki astronotlar gün içinde 16 kez güneşin doğuşuyla ve batışıyla karşılaşıyor, bu da ne zaman namaz kılacaklarını ya da oruç tutacaklarını belirsiz hale getiriyor” dedi. 
UUİ’ye 2007’de Ramazan’da yolculuk yapan Malezyalı astronot Şeyh Muzaffer Şükür de benzer bir ikilemle karşılaşmıştı. Dindar bir Müslüman olan Şükür, yüzünü Mekke’ye dönerek zamanında namaz kılmak istemişti.
Dr. Ahbabi, “Şeyh Muzaffer Şükür bizi 2015’te ziyaret ettiğinde, yolculuğu öncesinde uzayda zamanında nasıl namaz kılabileceğini sordu” diye konuştu.
Malezya’nın uzay ajansı Angkasa 150 İslam araştırmacısının katıldığı bir zirve düzenleyerek kıble yönüne ve namaz saatlerine dair soruları tartıştı.
Kazakistan’daki roketin fırlatıldığı yerin namaz saatlerini izlemeye yönelik kendisine bir fetva verildiğini söyledi.
Mansuri de Kazakistan’dan uzaya gidecek fakat ona Mekke’nin namaz vakitlerini izlemesi tavsiye edildi. Broşürde UUİ’yi ziyaret eden tüm astronotlar için tüm olasılıklar arasında namaz ve oruç için “en uygun” zamanın bu olduğu belirtiliyor.Mekke’nin zaman çizelgesi Kazakistan’dan daha uygun çünkü Mansuri 8 günlük uzay görevi sırasında Orta Asya ülkesinin üzerinde bulunmayacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.