DOLAR 27,5847 0.09%
EURO 29,2358 0.14%
ALTIN 1.624,960,80
BITCOIN 7772292,58%
İstanbul
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bayram tatilinde 185 bin trafik personeli sahada olacak

ABONE OL
Haziran 27, 2019 01:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla kara yollarında alınan trafik tedbirlerini denetleyen Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, trafik yoğunluğu yaşanan Ankara-Samsun kara yolundaki önemli geçiş güzergahlarından Amasya’nın Merzifon ilçesindeki Kayadüzü mevkisinde görevli trafik ekiplerini ziyaret etti.

Beraberindeki Amasya Valisi Osman Varol ile Merzifon Bölge Trafik İstasyon Amirliği ekiplerince sürdürülen denetimleri inceleyen Celal Uzunkaya, çalışmalar hakkında görevlilerden bilgi aldı.

Çocuklara kırmızı düdük, trafik karnesi ve oyuncak dağıttı

Uygulama sırasında kontrol için durdurulan araçlardaki sürücülerle sohbet eden Uzunkaya, araçtakileri trafik kurallarına uymaları konusunda uyardı, ayrıca araçlardaki çocuklara kırmızı düdük, trafik karnesi ve oyuncak hediye etti.

Durdurulan bir otobüse binen Genel Müdür Uzunkaya, vatandaşların bayramını tebrik ederek, herkesten emniyet kemerlerini takmalarını istedi.

Uzunkaya, dana sonra yaptığı açıklamada, bayram tatilinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da trafik tedbirlerini ülke genelinde aldıklarını, 9 günlük tatilin bir gün öncesinde başlayan tedbirlerin bayram tatilinin bitiminden bir gün sonraya kadar süreceğini söyledi.

“2 milyon civarında çanta ve çocuk karnesi hazırlandı”

“Bu süreçte gerek emniyet trafik birimlerimiz, gerek jandarma trafik birimlerimiz 24 saat güzergahlarda olacak.” ifadelerini kullanan Celal Uzunkaya, şunları kaydetti:

“Bayram tatili boyunca 185 bin trafik personeli Türkiye genelinde sahada görev yapmış olacak. Ayrıca 1520 yolcu otobüsünde bayram öncesi ve sonrası 1560 personelle denetim yaptıracağız. Amacımız bayramların bayram tadında kutlanacağı, bayram sevincine acının, gözyaşının karışmayacağı güzelliklerde geçmesidir. Denetimlerde özel araç ve toplu taşıma araçlarındaki sürücülerimizi uyarıyoruz. Özelikle araçlarda bulunan çocuklarımıza bir takım görevler yüklüyoruz. 2 milyon civarında çanta ve çocuk karnesi hazırlandı. Karnelerle çocukların anne ve babalarına hatalı araç kullanmaları durumunda düşük not vermelerini ve bunun üzerinden de otokontrol sistemi oluşturmayı amaçlıyoruz. Uyarıcı, eğitici broşürler dağıtıyoruz. Asıl amacımız 82 milyon vatandaşımızın özellikle bayramda yoğun hareketliliğe, sirkülasyona bağlı olarak ölümcül kazaların, ağır yaralanmaların olmamasıdır. Vatandaşlarımızdan da can güvenlikleri için kurallara uymasını rica ediyoruz.”

Uzunkaya havadan yapılan denetimlere de katıldı

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla Ankara-İstanbul arasında alınan trafik tedbirlerini havadan denetleyen Uzunkaya, denetleme sırasında helikopterdeaçıklamalarda bulundu.

Uzunkaya, “Ramazan Bayramı tatili bu sene 9 gün ama biz tatilin bir gün öncesi ve bir gün sonrasını kapsayacak şekilde 11 günlük tedbir planladık.” dedi.

Mayıs ayının son gününden itibaren 10 Haziran tarihine kadar tedbirlerin devam edeceğini ifade eden Uzunkaya, şunları söyledi:

“Bu süreç içinde gerek emniyet trafik birimlerimiz gerek jandarma trafik birimlerimiz, 24 saat güzergahlarda olacak. Özellikle trafiğin yoğun olduğu ve daha önceki veriler çerçevesinde kazaların yoğun olduğu güzergahları seçtik. Yine ekiplerimizin ağırlıklı görevlendirme günleri, tatilin ilk günleri yani dünden başlayarak 1, 2, 3 Haziran ve dönüş itibarıyla haziran ayının 8, 9 ve 10’u.”

“Her gün ortalama 9 bin 200 trafik ekibi sahada olacak”

Uzunkaya, trafik tedbirleri çerçevesinde, Türkiye genelinde bayram tatili boyunca her gün ortalama 7 bin 800 polis trafik ekibi ve 1400 jandarma trafik ekibi olmak üzere 9 bin 200 trafik ekibinin sahada olacağını vurguladı.

Yine her gün ortalama 14 bin civarında trafik polisi ve 3 bin jandarma trafik görevlisi olmak üzere 17 bin civarında trafik personelinin güzergahlarda olacağının altını çizen Uzunkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bayram tatili boyunca toplam 185 bin trafik personeli, Türkiye genelinde sahada görev yapmış olacak. Tedbirler kapsamında sadece trafik personelimiz değil Sayın Bakanımız dahil olmak üzere Bakan Yardımcılarımız, Emniyet Genel Müdürü olarak ben, trafik başkanlarımız, daire başkanlarımız, Jandarma Genel Komutanımız hepsi belli güzergahlarda, hem bayram öncesi hem bayram sonrası dilimleri kapsayacak şekilde, ağırlıklı güzergah denetimlerinde bulunacak.”

Polisler otobüsleri yolcu gibi denetleyecek

Bu denetimler dışında 36 polis başmüfettişinin de yoğun bir şekilde trafik hareketliliği olan ve kaza verileri yüksek güzergahlarda görev alacağına dikkati çeken Uzunkaya, şöyle devam etti:

“Ayrıca 1520 yolcu otobüsünde bayram öncesi ve sonrası 1560 personelle denetim yaptıracağız. Bu otobüslerdeki arkadaşlarımızı hiçbir firma bilmeyecek, yolcu olarak otobüslere binecekler, güzergah boyunca seyahatlerinde onlara eşlik edecekler. Gözlemci gibi takip edecekler. Tespit ettikleri olumsuzlukları, hataları ceza uygulamak ve uyarmak suretiyle sürücülerle paylaşmış olacaklar.”

“Helikopterlerle 100 saatlik denetim yapılacak”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da dün İstanbul-Gerede güzergahında denetim yaptığını hatırlatan Uzunkaya, “Yoğun olan güzergahlarda helikopterlerle havadan denetimler yapılacak. 6 ayrı ilimizde bayram boyunca toplam 100 saati aşkın süreyle helikopterle denetim yapacağız.” diye konuştu.

“Ağırlıklı 6 ilde yapılacak”

Uzunkaya, denetimlerin ağırlıklı olarak Ankara, İstanbul, Adana İzmir, Antalya, Diyarbakır’da yapılacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Helikopterlere ilaveten tatil boyunca 71 ilimizde drone ile havadan trafik denetimleri yapılacak. Aşağıdaki ekiplere yönlendirme yapılacak. Bunun yanında araçların tespitleri yapılacak ve bunlara cezai yaptırımlar uygulanacak.

Tüm bu planlamaların tek amacı var: Diyoruz ki hiç olmazsa bu bayram, diğer bayramlardan farklı, gerçekten bayram tadında bayram olsun. Kazaların olmadığı, ölümlerin, yaralanmaların olmadığı, umutlara, sevinçlere acının, gözyaşının karışmadığı bir bayram geçirelim istiyoruz.”

Uzunkaya, 2019 yılının ilk 5 ayında son derece olumlu veriler çıktığını ifade etti. Geçtiğimiz sene, bir önceki yıla göre Türkiye’de ölümlü kazalarda yüzde 10’un üzerinde bir azalma sağlandığına işaret eden Uzunkaya, “Bir önceki sene 7 bin 500 civarında vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 2018 yılında 750 civarında daha az vatandaşımız ölmüş. Bugün 2019’un ilk 5 ayına ait rakamlara baktığımızda, 31 Mayıs itibarıyla bir önceki yılın ilk 5 ayı ile mukayese ettiğimizde, yüzde 28-30 bandında hem ölümlü kazalarda hem de ölü sayılarında azalma var. 2018 yılının ilk 5 ayına göre hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 475 azaldı. Bu son derece önemli bir rakam. Eğer bu ortalamayı devam ettirebilirsek inşallah yıl sonu itibariyle geçen sene 6 bin 800 civarında olan ölü sayısını, bu yıl 6 binin altına hatta 5 binlere çekmeyi hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Cumhurbaşkanımızın eylem planını uygulanıyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012 yılında ilan ettiği eylem planının ‘2020 yılı itibariyle Türkiye’deki ölümlü kazaların sayısı ve ölü sayısının yüzde 50 düşürülmesi’ olduğunu anımsatan Uzunkaya, şöyle devam etti:

“Bu doğrultuda trafik birimlerimiz, tüm üst düzey yöneticiler, sokaktaki görevliler, ilgili bakanlıklar ve kurum ve kuruluşlarla uyumlu şekilde trafik mücadelemizi devam ettiriyoruz. Burada vatandaşlarımızın da mücadeleye katkısı önemli. Aileler daha önemli. Biz bu trafik sorununun çözümünde çocukların da oldukça etkili olduğunu gördüğümüzden bütün projelerimizde çocukları ön planda tutuyoruz.

Topyekun bir seferberlik ruhuyla trafik kazalarının, ölüm ve yaralanmaların bir kader olmaktan çıkarılıp insanların baş edebileceği sosyal olgu olarak değerlendirilmesini istiyoruz.

Çocuklar aileleriyle ilgili karnelerini dolduracaklar. Çocuklarımıza böyle bir çanta hazırladık. ‘Bu yolda hep birlikteyiz’ logosuyla bunu veriyoruz. İçerisinde trafikle ilgili boyama kitapları, tişört ve şapkalar var. Her biri kendisini trafik polisi olarak hissedecek. Biz bu çalışmalara 82 milyonun insanımızın fahri müfettiş gibi seferberlik ruhuyla destek vermesini arzu ediyoruz. İnanıyoruz ki bu mücadeleyi hep birlikte yürütürsek ve başaracağımıza inanırsak çok büyük yol alırız ve başarırız.”

Daha sonra Bolu’nun Gerede ilçesindeki trafik kontrol noktasına inen Uzunkaya, görev başındaki ekiplerden bilgi aldı. Ankara-İstanbul güzergahındaki araçları durduran Uzunkaya, vatandaşlara yapılan denetimler hakkında bilgi verdi, sürücülerden trafik kurallarına uymalarını istedi.

Araçlarda bulunan çocuklara Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, içinde kırmızı düdük, karne, boyama kitabı ve oyuncak bulunan çanta hediye eden Uzunkaya, çocuklardan, arabayı kullanan büyüklerini hata yaptıklarında kırmızı düdükle uyarmalarını istedi.

Uzunkaya’ya denetlemeleri sırasında Trafik Uygulama Denetleme Daire Başkanı Mehmet Yavuz ve Özel Güvenlik Denetleme Daire Başkanı Suat Çelik eşlik etti.

Kaynak: AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.