Narenciye üreticinin devletten alacağıyla ilgili tartışma devam ediyor… Narenciye üreticisi Cypfruvex’ten alacağı 10 milyon TL’yi beklerken, Tarım Bakanlığı ve Cypfruvex’in eski yönetim kurulu, üreticinin ödendiğini iddia etti.
Tarım Bakanlığı 5 milyon 909 TL’nin üreticiye ödendiğini açıklarken, Cypfruvex’in eski yönetim kurulu söz konusu paranın “2015-2016 sezonunda ürüne ödenen ve verilen avanslar” olduğunu belirtti.
KIBRIS Gazetesi’nde dün “6 milyon TL nerede?” başlığıyla yayınlanan haberin ardından ortadaki soru işareti dün de cevap bulamadı. Üretici, haklarının kendilerine verilmediğini ifade ederek, Tarım Bakanlığı ve Cypfruvex’in eski yönetimine “Bu para ödendiyse kime ve nereye verildi” sorusunu sordu.
Güzelyurt Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Akçın, “Konsantreye giden ürün kime ödendi?” sorusunu yineleyerek, yetkililerin yaptığı açıklamaların eksik veya yanlış olduğunu belirtti.
Narenciyecinin cebine para girmediğini ifade eden Akçın, üreticiye sadece Avrupa’ya ihraç edilen 3 bin ton ürünün bedelinin bir kısmının ödendiğini söyledi.
Akçın, üreticinin ürün ödemesini karşılayabilecek konsantrenin mevcut olduğunu ifade ederek, 33 bin ton konsantre ürünün hala ödenmediğini vurguladı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ise, bugüne kadar Cypfruvex’e ürün veren narenciye üreticilerine yönelik toplam 5 milyon 909 bin 175.45 TL’lik ödeme yapıldığını kaydetti.
Cypfruvex Yönetim Kurulu eski Başkan Yardımcısı Kani Tanaydın da, 2015-2016 sezonunda ürüne ödenen ve verilen avansların yanı sıra üreticiler, kontraktörler, nakliye, gümrükleme ve diğer yapılan tüm ödemelerin toplamda 15 milyon TL’yi bulduğunu söyledi.
Ödeme mi, avans mı?
KIBRIS’ın haberi üzerine, Cypfruvex Yönetim Kurulu eski Başkanı Uğur Saygılı ile eski Başkan Yardımcısı Kani Tanaydın da açıklama yaptı.
Açıklamada, basına ödemelerle ilgili bazı belgeler de verildi.
Bu belgelerde, 2015-2016 sezonunda ürüne ödenen ve verilen avans miktarının 5 milyon 909 bin 175.45 TL olduğu aynı dönemde yapılan diğer ödemelerin de 9 milyon 83 bin 147.24 TL olduğu yazıyor.
Toplam ödenen miktar ise, 14 milyon 992 bin 322.69 TL olarak açıklanıyor.
Tarım Bakanlığı: Narenciyeciye 5 milyon 909 TL ödeme yapıldı
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, bu güne kadar Cypfruvex’e ürün veren narenciye üreticilerine yönelik toplam 5 milyon 909 bin 175.45 TL’lik ödeme yapıldığını kaydetti.
Tarım ve Doğal kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, narenciye üreticilerinin ürün bedellerinin Cypfruvex hesabına yatırıldığı, ancak üreticilere ödenmediği yönündeki iddialara yanıt verildi.
Cypfruvex’in üreticiden aldığı 40 bin ton ürünün değerlendirilmesi için kesim, nakliye, işçilik, elektrik gibi kalemlerde 9 milyon 083 bin 147.24 TL’lik ödeme yaptığı ifade edilen açıklamada, ihracat teşvik primi olarak Cypfruvex’in hesabına aktarılan, 5 milyon 526 bin 555.36 TL’nin de bahsi geçen ödemeler için kullanıldığı belirtildi.
Açıklamada, 6 milyon TL’ye yakın bir paranın kayıp olmasının söz konusu olmadığı yer aldı.
Açıklamada, geriye kalan üretici alacaklarının, Cypfruvex’e ödenecek ihracat teşvik primleri ve Cypfruvex’in gerçekleştireceği konsantre ihracatından elde edilecek ürün bedelleri ile birlikte, üreticilere ödeneceği de belirtildi.
Eski yönetim: Veremeyecek hesabımız yok
Cypfruvex Yönetim Kurulu eski Başkanı Uğur Saygılı ile eski Başkan Yardımcısı Kani Tanaydın da açıklama yaptı.
Saygılı ve Tanaydın, şirketin mali tablosu hakkında bilgi verdi.
Cypfruvex Yönetim Kurulu eski Başkanı Uğur Saygılı da görev sürelerince ekip olarak başarılı çalışmalara imza attıklarına değinerek, veremeyecek hesapları olmadığına vurgu yaptı.
Saygılı, 27 Eylül’de Cypfruvex’in genel kurulunun yapıldığını ve 2012-2013 ile 2014-2015 dönemi mali raporunun aklandığını belirtti.
Saygılı ayrıca, Cypfruvex’in devletten ve diğer alacakları ile verecekleri karşılaştırıldığında şirketin 7.5 milyon TL artıda olduğunu da vurguladı.
Cypfruvex Yönetim Kurulu eski Başkan Yardımcısı Kani Tanaydın, Cypfruvex’in devletten ihracat amaçlı teşvik primi olarak 29 Nisan 2016 ve 25 Mayıs 2016 tarihlerinde toplamda 5 milyon 526 bin TL para aldığını kaydederek, yaptıkları ödemeler hakkında detaylı bilgi verdi.
Tanaydın, 2015-2016 sezonunda ürüne ödenen ve verilen avansların yanı sıra üreticiler, kontraktörler, nakliye, gümrükleme ve diğer yapılan tüm ödemelerin toplamda 15 milyon TL’yi bulduğunu söyledi.
Tanaydın, ödemelerde zaman zaman sistemden kaynaklanan gecikmeler ve sıkıntılar yaşandığına işaret etti.
799227 929814i was just browsing along and came upon your weblog. just wantd to say wonderful website and this post actually helped me. 886827