Bursa’dan örnek arıtma tesisi

ABONE OL
Temmuz 6, 2019 18:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa’daki Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, Bursa Valiliği, kentin doğu bölgesindeki sanayiciler, kanaat önderleri ve yerel belediyelerin ortaklaşa kararıyla, doğudaki kanal ve akarsulardaki endüstriyel ve evsel atıkların arıtılması için oluşturuldu.

Tesis, 52 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip. Uludağ, Kestel ve Barakfakih Islah Organize Sanayi bölgeleri ile İsabey bölgesindeki işletmeler dahil 375 sanayici ve Kestel, Gürsu ilçelerindeki yerleşimlerin endüstriyel ve evsel atıklarıyla kirlenen sularını temizliyor.

Kapasitesini 2015’te artırarak 100 bin metreküp fiili arıtmaya çıkaran tesiste, günlük 95 bin metreküp su arıtılarak yeniden doğaya salınıyor. Böylece bölgedeki meyve sebze üreticilerine sulama kaynağı sağlanıyor.

“Örnek bir model Yeşil Çevre modeli”

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın, tesisi “kar amacı gütmeyen, ortaklarına maliyet esaslı hizmet veren bir kooperatif yapılanması” olarak nitelendirdi.

“Model olarak bakıldığında Türkiye’de tek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından örnekleme yapılan, sanayi ve konutların iç içe olduğu havzalarda oluşan atık suların arıtılması için kurulan örnek bir model Yeşil Çevre modeli.”

Tesisin hizmete alınmasıyla kentte önemli değişimler yaşandığını anlatan Aydın, “Yeşil Çevre’nin arıtma hizmetine başladığı an itibarıyla Bursa’nın doğu bölgesindeki akarsular, dere ve kanallardaki endüstriyel ve evsel atıklardan oluşan kirlilik artık yok, sularımız doğal haline kavuşmuş oluyor” dedi.

Bakanlık yetkilileri 2 ayda bir kontrol yapıyor

Günlük ortalama 95 bin metreküp atık suyu arıtıp yeniden doğaya kazandırdıklarını söyleyen Aydın, şöyle konuştu:

“Bugün yasaların öngördüğü arıtma kriterlerine tamamen uyan bu durum 7/24 Bakanlık tarafından uzaktan izleniyor. Yeşil Çevre zaten suyun günlük analizlerini yaparak bunu raporluyor. Her ay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından analiz yapılıyor, Bakanlık yetkilileri de her iki ayda bir gelerek fiili arıtma kontrollerini yapıyor.”

Meyve sebze üretimine sulama sağlıyor

Meyve sebze üreticiliği için kentin doğu bölgesine önemli katkılar sağladıklarını belirten Aydın, “Kentin doğu bölgesindeki sulama kanalları hala söz konusu atıkları barındırsaydı, kırsal mahalle sakinleri sulama imkanına kavuşamayacaktı. Bugün meyve üreticilerimiz ve köylülerimiz bu kanallardan çok rahatlıkla meyvesini, sebzesini sulayabiliyor. Böyle bir hizmete vesile olduğumuz için mutluyuz” dedi.

Aydın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, konutlar ile sanayinin iç içe olduğu bölgeler için Yeşil Çevre modelini örnek gösterdiğini vurguladı.

Ergene Havzası’nın kirliliği konusunda tartışmalar olduğunu hatırlatan Aydın, “Burada Ergene Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi bizden modellenerek oluşturuldu, mutluyuz. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden de yine Bakanlığımızın yönlendirmesiyle bizi arayıp modelimizi tanımak istiyorlar, bu da bizi mutlu ediyor” dedi.

Hayata geçirmeyi planladıkları projeler

Yeşil Çevre’nin, bir arıtma tesisinden öte olduğundan bahseden Aydın, şunları söyledi:

“Yaklaşık bir ay içinde ihalesini yapacağız, ortaklarımız başta olmak üzere, tehlikesiz ambalaj atıklarını toplayacağız, onları ayrıştırıp tekrar ekonomiye kazandıracağız. Hem onların atıklarını bedeliyle alacağız hem de bu atıkları ekonomiye kazandıracağız. Ortaklarımıza yakın planda iş sağlığı ve iş güvenliği ortak sağlık birimi ve ileri arıtma geri kazanım gibi projelerimiz var, buna çalışıyoruz. Tamamen çevreye hizmet edecek işleri yapmaya çalışıyoruz. Yeni projelerimizle Yeşil Çevre’yi yeni yapacağı hizmetlerle daha büyük misyonları yerine getiren bir kurum haline getirmeyi amaçlıyoruz.”

Aydın, doğaya deşarj edilen sularla ilgili de çalışma yapacaklarını, ortaklara günde 50 bin metreküple başlayarak su geri kazanımı sağlayacaklarını vurguladı.

Kaynak: AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.